Slider Travel

9 tips om de schoonheid van India – ondanks de zooi – te ontdekken deel 2

(Foto’s: Dirk Wijnand de Jong voor Colourful Rebel)

(Foto’s: Dirk Wijnand de Jong voor Colourful Rebel)

Omdat bij de meeste mensen de maag al omdraait wanneer je zegt ‘vakantie India‘, hebben wij de stoute schoenen aangetrokken om te kijken of het écht zo’n heftige trip is. Wat blijkt? Dat valt reuze mee en eigenlijk zouden wij iedereen wel willen aanraden de stap tóch te zetten, want het is er (als je heel even goed zoekt) werkelijk prachtig. We hebben de reis in 9 tips ingedeeld, waarvan je vorige week deel 1 kon lezen.

India tips

India is confronterend en zeker niet voor iedereen weggelegd. Het is er druk (heel druk), goor (maar dan echt), chaotisch (een miljoen toeters per dag) en gevaarlijk voor de maag (hallo Delhi Belly). Cijfer je dit alles weg, en geloof ons: dat gaat verrassend makkelijk, dan blijft een kleurrijk land over met prachtige paleizen en hartelijke mensen. Daarom: een inburgeringscursus in de fairytale deelstaten Rajasthan en Gujarat, inclusief tuk-tuks, tempels en twijfelachtige gezichtsmassages. Deel 2.

6 Tempeltijd

Als het op religie aankomt zijn de Indiërs – net als het verkeer – niet heel overzichtelijk. Waar wij in het westen leunen op één God of één Allah, daar bestaat het hindoeïsme uit een duizelingwekkend aantal van 330 miljoen goden. Niet dat iemand dat ooit op een lijstje heeft uitgeschreven, maar het laat wel zien dat religie in India een uiterst serieuze zaak is. In welke stad je ook bent, in de deelstaat Rajasthan of Gujarat, overal brengen de bewoners dagelijks een bezoek aan prachtige tempels in felle kleuren opgedragen aan Lord Shiva, Hanuman of Ganesha. Kraampjes en stalletjes rondom de tempel verkopen bloemen of voedsel om te offeren en binnenin het complex vind je een bassin met rood poeder die de Hindi in de vorm van een stip (de tikka) na hun bezoek op hun voorhoofd aanbrengen. De tempels staan open voor iedereen en vaak kijk je ogen uit. De glazuurwitte Kalupur Swaminarayan Mandir-tempel in de UNESCO-stad Ahmedabad is daar een goed voorbeeld van. Bijna elke centimeter van de pilaren en bogen in de tempel zijn versierd met prachtig gekleurde houtsnijwerken en de beelden in de gouden vertrekken zijn bedekt met bloemen en kleurige gewaden. Zelfs als je niet religieus bent, voel je de verbondenheid tussen de bewoners en de spirituele wereld.

India 9 tips

India 9 tips

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

7 Voed een koe

India is hard op weg het drukst bevolkte land ter wereld te worden en dan hebben we de koeien, geiten, eekhoorns, ratten, katten, duiven en honden nog niet meegerekend. Waar je in Rajasthan of Gujarat ook komt, in winkelstraten of achterafjes, overal krioelt het van de dieren. En die leven vaak in goede harmonie met de bewoners. Sterker nog, dieren worden hier met respect behandeld en worden door veel bewoners bijgevoederd. Op de pleinen bij forten en paleizen ligt continu een tapijt van korrels voor de duiven, die in zulke groten getale aanwezig zijn dat wanneer ze opstijgen, de zon verduistert. Tussen de tempels, waterputten en moskeeën van Ahmedabad vind je de zogeheten chabutra, ‘bird feeders’, metershoge, stenen bouwwerken bedoeld voor het voederen van vogels. Ook aan de gevels van de huizen vind je voederbakken voor de eekhoorntjes en bij het waterkasteel Jal Mahal in Jaipur kopen bewoners vissenvoer om, ondanks het bord waarop nadrukkelijk wordt verzocht de vissen niet te voeren, de vissen te voeren. Mocht je nou denken dat India een ongeregeld zooitje is en de koeien er doelloos door de straten lopen, fout gedacht. Vaak zit de eigenaar van de roamende runderen in de schaduw van een gebouwtje ietsje verderop. Dus mocht je met je tuktuk onverhoopt een overstekende koe aanrijden, weet dan dat er ergens een baasje rondloopt met een rekening voor ‘onkosten koe’.

Koe India

Koe India

8 Sunset chasing

India is op haar mooist in de vroege morgen. Dan is de chaos op vijftig procent van wat het overdag is en schieten de tempels en paleizen als silhouetten uit de horizon. Richttijd voor je wekker is vijf uur en belangrijk is het om te weten waar je naartoe gaat. In Rajasthans hoofdstad Jaipur ontwaakt de Jal Mahal ’s ochtends in een halo van oranjeroze licht wanneer het eerste zonneschijnsel over de omliggende bergen buigt. Het vijf verdiepingen hoge zandstenen paleis ligt in het midden van Man Sagar Lake en wordt als je geluk hebt omringd door een mysterieuze deken van mist. In de stad Jodhpur is het paleis van de koninklijke familie, een van de grootste ter wereld, ’s ochtends geweldig om op de plaat te zetten. Als je geen gast bent van het bijbehorende hotel, dan ben je veroordeeld tot een plekje achter de hekken van het landgoed langs de hoofdweg. Ben je liever lui dan moe, dan is er in Udaipur de mogelijkheid om de zon te zien opkomen vanuit je suite in het vijfsterrenhotel Oberoi Udaivilas aan de overzijde van Lake Pichola.

9 Op bezoek bij de koning

Weleens theegedronken met een koning? De dag doorgenomen met een prins? De nazaten van de stichters van het koninkrijk van Jodhpur maken geen deel meer uit van de regering, maar mogen nog altijd hun royale titel dragen en bezitten nog altijd forten, paleizen, buitenverblijven en grote stukken grond. Veel van die forten en paleizen vormen nu, vijf, zes eeuwen later, de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, maar de huidige residentie van de royale familie is alleen op uitnodiging te bezoeken (of als je je creditcard trekt). Als je de ontvangstruimte van het paleis naast hotel Ranbanka Palace binnenstapt, bestaat het India van de eeuwige claxonneer en modderige straatjes even niet meer en begeef je je in een wereld van decadente luxe waar je direct in de ogen van de Big Five kijkt. Een rechthoekige ruimte tot in alle hoeken en kieren buffels, luipaarden, ivoren slachttanden, een kruk gemaakt van de voet van een olifant, lamp van een staart van een olifant en een tafel van het oor van een olifant. Totale decadentie. Totdat de jacht op wilde dieren verboden werd, vermaakten de leden van de koninklijke familie zich namelijk met jachtuitjes in eigen land (waar nog altijd Perzische leeuwen leven), maar ook Zuid-Afrika en daarvan is de woonkamer een misselijkmakende herinnering. Desondanks een bijzondere ervaring om een stukje van de rijkdom uit vervlogen tijden te zien.


Ook naar India?

Vanuit Amsterdam vlieg je met de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways vanaf ongeveer 465 euro rechtstreeks, heen en terug, naar Delhi. Reis je net als ons zuidwaarts, dan kun je overwegen terug te vliegen vanuit Mumbai. Laat jij je reis liever uitstippelen door experts, reis dan samen met KRAS langs de hoogtepunten van Rajasthan en omgeving. Die veertien dagen durende reis boek je al vanaf 949 euro.

India tips

No Comments

Leave a Reply

Instagram