amsterdam Eat Hotspots

Bij bar en restaurant Wyers serveren ze de lekkerste kip, kreeft en hamburgers


Onnozel als we soms kunnen zijn, wisten we voordat we gingen eten bij bar & restaurant Wyers niet dat het ook bij een hotel hoort (het prachtige nieuwe Kimpton De Witt Hotel). Maar direct bij binnenkomst voelden we ons op ons gemakt en dachten we ‘ha, dit heeft een hele fijne hotel sfeer’. Dat we tegenwoordig in Amsterdam steeds vaker ook gewoon in het restaurant van een hotel gaan eten of in de lobby daarvan hangen voor wat fijne cocktails, hebben we te danken aan de trend die is overgevlogen uit Londen en New York. Daar is het namelijk al heel lang normaal dat jij als local ook gewoon een biertje drinkt in de hotelbar of een vorkje mee prikt in het restaurant.

Wij kunnen niet blijer zijn met deze trend, want er heerst eigenlijk altijd wel een goede sfeer bij hotels (mits het leuke hotels zijn uiteraard). Het is moeilijk je vinger op deze sfeer te leggen, maar het is een bepaalde buzz van de internationale gasten en gewoon omdat er altijd wel wat mensen zijn die reuring brengen. Wyers is daar een prachtig voorbeeld van.

(Interieur ontwerp door: Studio Modijefsky)

Bij binnenkomst wordt door de ontzettend vriendelijke bediening gevraagd of we eerst aan de bar wat willen drinken (we noemen geen namen – J – maar onze diner date is laat) en krijgen we de drankkaart voor onze snufferd. Zelfs als jij niet van uit eten gaan houdt (zijn die mensen er?) dan moet je zeker even deze prachtige bar checken, want je waant je direct in New York. Wat we trouwens erg leuk vonden tijdens ons bezoek aan Wyers, was de diversiteit in de bediening. Waar je bij veel Amsterdamse horeca wordt bediend door knetterbrakke studenten, word je bij Wyers echt in de watten gelegd door een scala aan nationaliteiten. Zo krijgen we ons eerste biertje aan de bar van twee wat oudere barmannen, die zo in een Woody Allen kunnen spelen. We like it!

(Chef Sammy D)

Ok, genoeg over het prachtige personeel van Wyers (ah, mag ook wel een keer gezegd worden): op naar het eten! De keuken van Wyers omschrijven ze zelf als ‘Amerikaans comfort food met een moderne Nederlandse twist’. Nou stop maar met praten, want je had ons al bij comfort food. Waar wij laatst nog een restaurant in Amsterdam met honger verlieten, is dat bij Wyers onmogelijk. De porties zijn dan weliswaar groot, maar nergens té groot of dat het bord een zooitje wordt. Alles is namelijk prachtig opgemaakt en het past goed bij elkaar. We beginnen met misschien wel het lekkerste voorgerecht wat we in tijden hebben gegeten, een visplank van Sammy om te delen. Hierop vinden we onder andere prachtig gerookte zeevruchten, gerookte paling, gezouten sardines (altijd een yes) en Amsterdamse uien. Je kunt ons echt niet blijer maken dan met zo’n plank, potverdomme wat is het lekker:

Omdat we onze onnozelheid compenseren met een flinke portie nieuwsgierigheid vragen we de bediening waar de vis vandaan komt: Jan van As. Bij de kenners gaat er nu een belletje rinkelen waarschijnlijk, want dit is zo’n beetje de beste vishandel van de stad en da’s nu te proeven! Als hoofd gaan we voor de spaghetti carbonara en de op hout gegrilde entrecote. Die eerste bestellen we eigenlijk standaard als we ergens nieuw gaan eten, want een goede carbonara is lastig. Daar kunnen we kort en krachtig over zijn, hier is ‘ie fantastisch. De entrecote is ook erg goed en ook hierbij merk je weer dat er met goede producten wordt gewerkt. Een dikke tien voor de chef!

Artikel gaat hieronder verder

 

Het toffe aan Wyers vinden we dat er in een hele prachtige en sjieke setting, toch een sfeer is gecreert waarin iedereen zich thuis voelt. Daarnaast biedt de prachtige menukaart van chef Sammy voor elke portemonnee wel iets lekkers, zonder dat het een chaos op de kaart wordt. En dat vinden wij best wel knap gedaan. Fijn om deze plek er in de stad bij te hebben!

Tot slot: we wilden eigenlijk geen toetje dus besluiten we alleen een kopje thee en koffie te nemen. Maar de chef wil daar niets van weten en serveert er ook twee huisgemaakte beignets bij. Voor dat laatste willen we hem (Sam “Sammy D” DeMarco’s) bedanken, want wat is dit lekker zeg. Warm, licht en daarom ook een aanrader als je niet zo van de toetjes bent.

Wyers Bar & Restaurant
Nieuwezijds Voorburgwal 5 (ingang aan de Nieuwendijk)

 

    Instagram