Amsterdam Hotspots

Bijzonder pop-up hotel in de oude Bijlmerbajes is terecht wereldnieuws

We maken er hier op ’t blog niet echt een geheim van dat we graag in de mooiste hotels ter wereld slapen (joh, wie niet). Maar soms komt er een hotel voorbij, waarvan we gewoon even stil worden. Dit keer niet omdat de kranen zo mooi glimmend zijn of omdat het gras zo mooi is aangeharkt, nee omdat het zo’n prachtig initiatief is. De voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam wordt momenteel namelijk tijdelijk ingezet als hotel, dat compleet wordt gerund door vluchtelingen. Het pop-up project ‘The Movement Hotel’ biedt jou als bezoeker de gelegenheid om een nachtje in de bajes te slapen, maar het biedt vooral vluchtelingen de kans om zich weer nuttig te voelen. Het project is zo bijzonder, dat ook toonaangevende titels als Forbes en The New York Times over de plek schrijven.

Artikel gaat hieronder verder

Dit prachtige project helpt de vluchtelingen weer terug te keren in de maatschappij, door ze aan het werk te zetten. Van de receptie tot aan het ontbijtbuffet en van de yogalessen tot aan de bar, alles wordt gerund door vluchtelingen (of beter gezegd: Nieuwe Amsterdammers). Waarom? Omdat het bewezen is dat je iemand het snelst kunt laten integreren, door diegene te laten werken en dus zo laat meedoen in de maatschappij.

We weten niet hoe het met jullie hart zit, maar die van ons smelt als we op de prachtige website van The Movement Hotel lezen: “Help us turn a space of darkness into a place of motivation, colour and inspiration”. Dus hup, in plaats van een kamer te boeken bij een of standaard hotel, boek een cel, in misschien wel het meest bijzondere hotel dat Amsterdam ooit gaat zien.

Dat de Bijlmerbajes nu een plek van openheid, creativiteit en hoop is, hebben we trouwens te danken aan de organisatie Lola LikDe mensen van Lola hebben van de meest bekende bajes van Nederland een broedplaats gemaakt, om ‘in tijden van angst en verdeeldheid plek te bieden voor inspiratie en verbinding’. Volg deze mensen (hier), want wij hebben zo’n donkerbruin vermoeden dat er na het The Movement Hotel nog veel meer mooie dingen gaan gebeuren.

PS Woon je in Amsterdam en ben je te gehecht aan je matras voor een nachtje ergens anders? Dan kun je dit project ook steunen (hier) met een donatie, of gewoon langsgaan om er bijvoorbeeld een heerlijk bakje koffie te drinken.

The Movement Hotel
H.J.E. Wenckebachweg 50

Instagram