Home

De 10 meest voorkomende fouten die wij thuiskoks maken

(Foto’s: Shutterstock)

Hoezeer wij ook van uiteten gaan houden (kijk maar hier), toch kan het ook heel rustgevend zijn om af en toe heel uitgebreid thuis te koken. Lekker met vrienden urenlang aan tafel blijven zitten, net zo lang tot ook de laatste fles wijn is verslonden. Het liefst doen wij dit uitgebreide koken in het weekend, want doordeweeks in de kookboeken duiken hebben wij altijd als iets heel exotisch – en vooral stressvol – gezien. Daar heb je na een dag werken toch geen zin meer in!? Mensen die dit wel kunnen: knap! Voor ons amateurkoks hebben we een lijst samengesteld van de 10 meest voorkomende ‘fouten’ in de keuken. Gewoon, zodat we met zijn allen nét wat minder amateur kunnen worden in de keuken. (Bron: Cool Material)

1. maatbekers voor vloeibaar en vaste ingrediënten door elkaar gebruiken

Ok, voordat de slimmeriken onder ons direct commentaar gaan geven: ja technisch gezien meten maatbekers voor vloeibare ingrediënten hetzelfde als maatbekers voor vaste ingrediënten. Toch zijn ze in ontwerp compleet anders, zo zijn die harde ‘schepjes’ die je bijvoorbeeld voor bloem kunt gebruiken gemaakt om helemaal tot de rand te vullen zodat je de rest eraf kunt ‘vegen’. Bij een maatbeker voor vloeibare ingrediënten kan dit niet, waardoor je dus altijd een onnauwkeurige hoeveelheid krijgt en vice versa.

2. Pasta water niet zouten

Ok, hier kunnen wij lang en kort over praten, maar laten we voor één keer duidelijk maken: dit is geen fabeltje. Wij baseren dit duidelijke statement op ons uitgebreide onderzoek (alle seizoenen van Chef’s Table, Nigella Bites en The Naked Chef gekeken) en ook een rondje Google laat zien dat er toch écht zout in je pasta water moet. Wanneer je dit aan een willekeurige Italiaan zal vragen, zal deze antwoorden dat de pasta toch anders helemaal geen smaak heeft. Mama Mia! Dan kun je nog zo’n fijne saus maken, de pasta mist dan net even dat stukje smaak. Hoeveel zout? Ha, dat is de gouden vraag, want dit verschilt weer per gerecht.

3. Alleen maar olijfolie gebruiken

In Nederlandse en Belgische huishoudens staat er sinds een jaartje of tien standaard een fles olijfolie in de keuken. Hoewel wij dit fantastisch vinden, lijkt de variatie soms ver te zoeken. Yes de olie is perfect om in te bakken en om salades (neem dan de extra vierge) aan te maken, maar er staan nog meer flessen olie in de schappen! Zo kun je kip of kalkoen bijvoorbeeld het beste bakken in pinda-olie, omdat dit nog beter tegen hoge temperaturen dan olijfolie kan. Leuk is om eens in de ‘rookpunten’ van verschillende oliën te duiken (wiki), zo kun je per gerecht zien welke olie je daar het beste voor kunt gebruiken.

4. Een te gezellig – overvol – feestje in de pan

Koken is vooral geduld hebben en daar heb je niet altijd tijd voor. Dat maakt niet uit, maar wanneer je dan ‘short cuts’ wil nemen door bijvoorbeeld alle groenten tegelijk in de pan te mieteren, dan gaat dit mis. De ene groenten heeft een kooktijd X en de ander moet dan weer veel korter of langer. Eindresultaat? Alles kapot en totaal verpest. Ook vlees kun je beter niet allemaal bij elkaar erin gooien, bijvoorbeeld wanneer je een stoofschotel gaat maken. Beter kun je dan in batches bakken, waardoor je niets gaat overkoken en het heerlijk mals blijft. Dat feestje komt daarna wel!

5. Hitte stopt niet wanneer de pit uitgaat

Dit is er eentje die wij vaak maken. Dan hebben we een prachtig stukje biologisch rundvlees gebakken om deze in de hete pan te laten als we de wijn gaan inschenken en tafel gaan dekken. Resultaat? Een stukje schoenzool waar je een zaag bij nodig hebt. De pan blijft niet alleen heet, ook de pit waarop die staat blijft altijd nog flink lang warm. Het beste bij vlees kun je het in een aluminiumfolie verpakken, wat ook nog eens goed is voor de malsheid. De sappen kunnen dan namelijk rustig ‘terugkeren’.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

6. Bang zijn voor zuur

Yes, ook aan deze maken wij ons vaak ‘schuldig’. Toch passen wij steeds vaker het gebruik van ‘zuur’ toe, omdat we eigenhandig hebben gemerkt dat dit een gerecht vaak helemaal tot leven kan brengen. Vaak grijpen wij amateurkoks veelvuldig naar zout, maar blijkt de smaak aan het einde toch een beetje ‘vlak’. Wanneer jij dit vlakke gevoel de volgende keer ook ervaart: gebruik wat zuur! Dit kan een klein knijpje van citroen zijn, een beetje rode wijn azijn, you name it!

7. Groenten allemaal in verschillende stukken snijden

Ook hierbij weer: guilty. Soms komt er een soort Jackie Chan in ons naar boven als wij naar de snijplank lopen en alles in stukken gaan snijden. Maar – en dit zal elke chef zeggen – het is vreselijk voor het uiteindelijke resultaat. Stel bijvoorbeeld dat je thuis zelfgemaakte frieten gaat maken en je alle stukken gewoon in random grootes gaat hakken? Dan krijg je dus de ene keer een best aardig stukje en de andere keer een totaal niet te beuken stuk. Boring!

8. Knoflook verbranden

Waar de meeste mensen (te) vaak naar het zout grijpen, gooien wij in bijna elk gerecht een flinke hoeveelheid knoflook. Pasta? Knoflook! Hartige taart? Knoflook! Roep maar iets en wij roepen knoflook, maar toch kun je met knoflook ook in één keer je gerecht verpesten. Vaak moet je knoflook aan het begin van je gerecht toevoegen aan de pan, maar dan ligt het gevaar op de loer dat het verbrand. En mocht je het niet weten: als knoflook verbrand smaakt het een beetje zoals de schoenzool die we hierboven beschrijven maar erger.

9. Timing, timing en nog eens timing

Voor mensen bij wie koken heel natuurlijk gaat: leuk voor jullie! Voor de rest van ons voor wie het best wel wat moeite kost, onthoud dat het vaak om één belangrijk ding gaat: timing. Timing en planning, want je kunt nog zo’n mooi gerecht hebben samengesteld, als jouw groenten al na drie minuten klaar zijn en je moet nog aan de rest beginnen heb je uiteindelijk niet zo’n fijn vers geheel. Je kunt prima dingen van tevoren maken (fijn voor etentjes met veel mensen thuis), waarbij het dus wel om timing gaat wanneer je wat moet afhebben.

10. Zout alleen zien als smaakmaker

Wij amateurkoks zien zout vooral als middel om eten, nou ja, zouter te maken. Maar hoe we zout beter (en ook) kunnen zien, is als smaakversterker. Het is namelijk echt geen toeval dat bijvoorbeeld karamel zeezout is ‘ontdekt’, zo haalt het zout een hoop smaken naar boven, die anders misschien een beetje vlak zouden zijn. Wanneer je dit in gedachten houdt bij de volgende keer als je kookt, ga je zien dat je flink wat meer smaak naar boven kunt toveren!

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram