AMSTERDAM Do Hotspots

De drie leukste klimhallen van Amsterdam

thumb_IMG_2110_1024

“Dit is waarom iedereen ineens wil boulderen”

Dit kopte het Parool het afgelopen weekend, want kennelijk is het klimmen nu in heel Amsterdam doorgedrongen. Dit wisten wij al een tijdje, want al even geleden hebben wij voor jullie een overzicht gemaakt van de leukste klimhallen in Amsterdam. Wat ook leuk om te weten is, dat deze drie hallen – niet geheel toevallig – ook een heerlijke bar hebben met terras in de zon. Daarom vind je deze klimhallen ook terug in ons overzicht ‘Alle goed verstopte terrassen in Amsterdam op rij’.

Klimmen? Boulderen?!

Met klimmen bedoelen we eigenlijk boulderen (da’s klimmen zonder touw, maar dan niet zo hoog) maar dat kent niemand dus hoog tijd dat je kennis maakt met deze te gekke sport! In Amsterdam zijn er niet zoveel plekken waar je kunt boulderen en gelijk na afloop een biertje kunt drinken dus deze top-3 is geheel willekeurig en eigenlijk zijn het ook de enige drie. Toch verschillen deze boulderplekken als een malle dus je kunt hierna mooi beslissen waar jouw voorkeur naar uit gaat. Van een lekker studentikoze voetbalkantine sfeer tot het megahippe in Noord, het kan allemaal (met nog iets daartussen dus, want het is een top-3 hè).

image

Even een mini-introductie tot deze steeds populairder wordende sport waar wij helemaal dol van zijn en dan snel door naar die drie hallen, want dat bier blijft ook niet eeuwig koud. Omdat de rotsblokken hier in Nederland dun bezaaid zijn is boulderen een beetje uitgevonden. Je gaat als een klein makiaapje de klimwand op tot een maximale hoogte van 4,5 meter. De klimroutes zijn puzzels (van retemakkelijk naar supermoeilijk) die je oplost met techniek, kracht en denkwerk. Anders dan bij klimmen heb je bij boulderen geen touw en klimgordels nodig. Dikke valmatten onder de routes zorgen ervoor dat je gewoon zacht op die dunne bips van je neerkomt. Wij hebben alle drie de hallen uitvoerig voor jullie getest en dit is wat ze te bieden hebben:

Klimhal Amsterdam // website

We beginnen maar gelijk met onze favoriet. Na rond gehobbeld te hebben tussen deze drie hallen merken we toch dat we het liefst onszelf in het zweet werken bij deze sympathieke hal. Als je binnenkomt lijkt het alsof je een tijdmachine instapt en opeens in de jaren ’90 bent (al hebben ze wel net de boel opgeknapt) en voelt het een tikkeltje alsof je in een voetbalkantine binnenloopt.

thumb_IMG_2111_1024

Het ziet er misschien wat gedateerd uit allemaal maar dat zorgt er ook gelijk voor dat het heel erg laagdrempelig is en daar dragen de superaardige werknemers ook nog aan bij. Geen klimmende hipsters hier, alleen maar mensen die gezellig een blokkie willen klimmen. Het enige nadeel van deze toko is dat het helemaal naast station Sloterdijk staat, het is even fietsen maar het is het zeker waard! Wat deze hal ook tot onze favoriet maakt is dat je er in de zomer ook buiten kunt boulderen. Stel je dit even voor: je bent klaar op kantoor, fiets met je zakje chalk naar de hal, trekt je shirt uit en gaat een paar rondjes klimmen in de volle zon. DE VOLLE ZON! Je hebt een gevoel van vrijheid en je hebt dit, het is heerlijk.

20150718_131313

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Klimhal Mountain Network Amsterdam // website

Dit is dus die hal die er een beetje tussenin valt en is meteen ook zeker de meest sjieke hal van het rijtje. Een beetje verstopt naast het Erasmuspark zit deze net gebouwde hal samen in een heel sportcentrum. Wij zijn er twee keer geweest en beiden keren hadden we de hal voor onszelf, dat voelde in het begin een beetje creepy maar zorgde er na een half uur voor dat we schreeuwend als een stel kinderen die wand opklauterden.

thumb_IMG_3008_1024

Het ziet er in deze hal allemaal super sjiek uit en dat voelt een beetje onwennig als je de wat donkere Klimhal Amsterdam en Monk gewend bent. Na afloop kun je ook hier bier drinken, maar dan wel uit hele fancy glazen en het voelt een beetje alsof je bij de Country Club bent van je oudtante. Toch is de deze klimhal ook zeker een aanrader, vanwege de locatie (als je Sloterdijk of Noord te ver vindt) en vanwege het feit dat je hier altijd wel op je dooie gemakje kunt boulderen. Ideaal voor een eerste keer dus als je niet zo van pottenkijkers houdt!

thumb_IMG_3007_1024

Monk bouldergym // website

Laten we maar beginnen met het vertellen dat deze hal he-le-maal in Amsterdam-Noord zit, niet heel ver (7 minuutjes vanaf de pont), maar toch. Dit is echt de plek waar alle hipsters en jonge kid’s gaan klimmen, gezien en gezien worden terwijl je met chalk over je borst loopt.

Wij zijn er een paar keer geweest en de hal is zeker tof om een keer te bezoeken, vooral ook vanwege het te gekke uitzicht over het IJ vanuit de toffe industriële loods. Daarnaast is het de enige van de drie waar alleen geboulderd wordt (bij de andere kun je ook met zo’n eng touw klimmen) en dat zorgt toch wel voor een lekker sfeertje. Geen touwen waarvoor je moet oppassen of groepjes mannen die elkaar staan te zekeren, gewoon lekker gaan. Daarnaast vonden wij de bar van Monk veruit het gezelligst en kun je hier in de zomer echt lekker zitten zo aan het water. Maar tijdens het klimmen zelf vonden we het gehalte van koekeloeren naar elkaar toch net iets te hoog.

DSC03824

Waar wij Monk dan ook de tweede keer voor gebruikt hebben was om eerst even lekker een uurtje te klauteren op vrijdagavond en daarna aan de bar te hangen voordat we naar de Dolly gingen (want dat is wel dichtbij vanuit Monk). Het is een compleet avondje uit en je hebt nog gesport ook. Ha ideaal toch?!

RESET-42

slide-smokinsummer_2015

Boulderen au naturel kan ook

We zijn er de vorige zomer ook even tussenuit geknepen om al onze kunsten te testen in de echte buitlucht en wel in het grootste bouldergebied ter wereld in Fontainebleau (Frankrijk). Het viel vies tegen want in het echie is zo’n rots toch een stuk minder vriendelijk dan een vrolijk gekleurde muur met een dikke mat eronder. Maar dit is hele andere koek en daar lees je snel meer over!

2015-09-11 20.37.20

thumb_IMG_2581_1024

No Comments

Leave a Reply

Instagram