Daily News Editors Choice Slider Travel

De Franse Alpen pour adrenaline junkies | 5 must-do’s als je niet kunt skiën

Onze eigen reislustige verslaggever Erik is al op heel wat kekke tripjes geweest, van zwemmen met een stel blote biggen in de Bahama`s tot de stalen jungle ontdekken van Chicago. Maar toen wij hem voor een wintersportartikel op pad wilde sturen moest hij eerst iets opbiechten, namelijk dat hij helemaal niet zo goed kan skiën. Paniek zul je misschien denken maar dan kennen jullie Erik nog niet zo goed want waar de beste man wel ontzettend goed in is, is het opzoeken van adrenalineverhogende wintersportactiviteiten! Wat dacht je bijvoorbeeld van een portie duiken onder het ijs? Brr ons niet gezien maar gelukkig heeft deze boy ijskoude ballen van staal.

De Franse Alpen pour adrenalinejunkies
Mijn lichaam zit vast in de sneeuw. Ondersteboven, met het linkerbeen wijzend naar de morgenzon, het rechter richting Mekka. Met mijn linkerarm – het rechter verdwijnt ter hoogte van het kruis uit het zicht – graaf ik mijn gezicht uit, dat even daarvoor met een smak in de piste was beland. Had er een Twistermatje onder mij gelegen, dan had ik de onbetwiste kampioen geweest, maar wat betreft skiën ga ik aan de haal met slechts – links en rechts ingehaald door bejaarden en bambino’s – de poedelprijs.

Artikel gaat hieronder verder

Gelukkig zijn ze in de Franse Alpen voorbereid op types zoals ik. Met een gebroken ego en een lichaam als een overrijpe banaan gaat jouw bloedeigen reisreporter in Val Thorens en Tignes op zoek naar activiteiten waarbij de adrenaline net zo hard door het lichaam jakkert, maar waarvoor doorgaans iets minder skiuren nodig zijn. Wil je wel op wintersport, maar is skiën niet je sterkste punt, óf ben je een adrenalinejunkie pur sang, zet deze vijf must-do’s dan met markeerstift op je bucket list.

1) IJSKARTEN
Karting credits Les Marmottons (1)
Eerst een paar huishoudelijke mededelingen: hard rijden mag, bumperkleven ook, ‘kopjes’ uitdelen dan weer niet. Een gele kaart, of in dit geval een gele vlag, telt als waarschuwing, een tweede, als vanzelfsprekend, als rood. De kunst is om deze kleine racemonsters met de juiste snelheid en de juiste hoeveelheid drift de bocht in te werken, zodat je met een flinke dot gas, zonder in de berm te belanden, in een vloeiende beweging weer kan beginnen aan het rechte stuk. Wanneer na een kwartiertje wordt afgevlagd, baal je dat het afgelopen is. Mark my words.

Meer info hier vind je op de website van Tignes.

Karting credits Les Marmottons (2)

Karting credits Les Marmottons (3)

2) DUIKEN ONDER IJS
Credits Monica Dalmasso (2)
Charmant is het niet. Wanneer je met spijkerbroek en al in je drysuit bent gehesen en flippers krijgt aangemeten terwijl talkpoeder over je gezicht dwarrelt, lig je als een kruising tussen een zeeleeuw en Purno de Purno aan de rand van het wak. Eenmaal onder het ijs kost het je wellicht een paar tellen om te acclimatiseren, maar wanneer je je ademhaling onder controle hebt en je gedijt op het ritme van de opstijgende bellen, is het alsof je zweeft in een maanlandschap van blauwtinten. Niet geschikt voor claustrofoben!

Meer info hier vind je op de website van Tignes.
Credits Monica Dalmasso (3)

3) PARAPENTEN
Paramoteur - C.Cattin OT Val Thorens - 002
Tim Green heeft misschien wel de mooiste baan van Val Thorens. Met zijn paramotor, een gemotoriseerde paraglide, vliegt de Amerikaan dagelijks als een adelaar over het skigebied. Aanhaken mag. Vastgeklampt in een tuigje ski je samen de landingsbaan af, totdat de voeten van de grond loskomen. Bij Tim ben je overigens in goede handen. De avonturier kent het vliegtoestel als zijn broekzak en heeft zelfs het wereldrecord hoogvliegen op zijn naam staan: 5066 meter. Tot de mile-high club behoort hij nog niet, wél heeft hij eens met een date na een vlucht in de wildernis gekampeerd. Wat een baas!
Paramoteur - C.Cattin OT Val Thorens - 001

Paramoteur - C.Cattin OT Val Thorens - 003

4) BUNGEESKIËN
DSC_0228-Modifier©andyparant.com2015
Datgene waarnaar ik het meest uitkijk wordt mij door de neus geboord. Want om bij de bungeeschans in Tignes te komen moet een rode piste worden bedwongen en ik, eerlijkheid gebiedt te zeggen, heb mijn handen nog altijd vol aan de minder steile, maar voor mij minstens zo levensbedreigende bláuwe pistes. We moeten het daarom doen met impressies van tweede hand (lees: van mijn skibekwamere reisgenoten): ‘Awesomeness. Supercool. Salto voorover. Heen en weer gelanceerd worden. In het dal. Honderden g-forces. Absoluut hoogtepunt van de reis.’ Hmm…right!

Check de site van www.bun-j-ride.com voor meer info!
DSC_0244-Modifier©andyparant.com2015

DSC_0447-Modifier©andyparant.com2015

5) IJSRACEN MET EEN RALLYCOUREUR
Conduite sur Glace - C.Cattin OT Val Thorens - 001
Tijdens het karten op ijs kon je al even ruiken aan hoe het is om zo snel mogelijk naar je werk te rijden op een weg waar strooimachines verboden zijn. Zijn je driving skills voor verbetering vatbaar, dan kun je op het hoogste ice-racing track van Europa, de op 2200 meter hoogte gelegen Alain Prost-track in Valtho, werken aan je stuur- en bochtenwerk. Ook leuk is het om eens over de schouder mee te kijken van een van de instructeurs. Deze ervaren rallycoureurs glijden als ballerina’s over het ijs.

Op www.valthorens.com vind je alle praktische info.
Conduite sur Glace - C.Cattin OT Val Thorens - 005

Conduite sur Glace - C.Cattin OT Val Thorens - 007

Conduite sur Glace - C.Cattin OT Val Thorens - 002

Conduite sur Glace - C.Cattin OT Val Thorens - 004
Ben je op zoek naar nog meer adrenalineverhogende activiteiten in de Franse Alpen, of accommodaties om ‘s avonds voldaan op één oor te liggen, kijk dan eens op www.france-montagnes.com/nl

2 Comments

 • Reply
  De Fransen hebben weer het beste skigebied ter wereld in huis - Colourful Rebel | The young & restless
  21 November 2016 at 10:34

  […] wat een skibestemming moet hebben”. Hou je nu niet van skiën, maar wel van winters avontuur? Check onze tips van een adrenalinevolle wintersport (zonder […]

 • Reply
  Wintersport in sprookjesland: vijf bucket list must do`s in Noorwegen - Colourful Rebel | The young & restless
  11 February 2016 at 13:23

  […] it’s me. Jullie bescheiden reisverslaggever, die zijn skikunsten sinds het vorige avontuur heeft opgeschaald van ‘niet bestaand’ naar ‘zit hier een rem op – we gaan wel erg hard […]

 • Leave a Reply

  Instagram