amsterdam Eat Slider

De lekkerste tostibar van Amsterdam heeft jouw hulp hard nodig

De Tweede Jeugd Tosti's

(Foto: De Tweede Jeugd)

Een week geleden sprak men grote schande van high-end modehuis Burberry, van wie bekend werd gemaakt dat zij het afgelopen modeseizoen voor maar liefst 28 miljoen (!!) pond aan kleding hebben vernietigd. Reden? Ze willen niet dat deze (in hun ogen ‘onverkoopbare’) kledingstukken in het tweedehands circuit belanden.

Bizar! Maar dit gebeurt ook in de voedselindustrie, waarbij nog prima producten worden afgedankt omdat ze niet meer kakelvers zijn. Maar voordat je nu denkt dat dit een heel erg chagrijnig artikel gaat worden, think again. Wij willen het namelijk hebben over de fantastische crowdfunding campagne van de beste tostibar van Amsterdam: De Tweede Jeugd. Zij begonnen ooit in de Baarsjes buurt (eerst in een leegstaande winkel, daarna op het Mercatorplein) om van opgehaald oud brood fantastische tosti’s en broodpudding te maken. Brood dat nog hartstikke goed is, maar dat dagelijks door bakkerijen wordt weggegooid omdat klanten iedere dag vers brood willen. Mede-eigenaar Benjamin Namane legt het in een uitzending van tv-chef Van Boven mooi uit. ‘Bakkerijen produceren meer brood dan dat ze verkopen, omdat ze klanten geen ‘nee’ willen verkopen.Hierdoor heeft iedere bakkerij dagelijks een enorme hoeveelheid aan restafval’.

 

 

De Tweede Jeugd heeft van die berg ‘restafval’ inmiddels al 14.000 broden gered van de kliko en hier duizenden tosti’s, broodpuddings of crostini’s van gemaakt. Briljant! De vraag vanuit bakkerijen blijft toenemen, maar de Tweede Jeugd kan het qua capaciteit niet meer aan. Reden voor een crowdfunding dus! Wij hebben al veel mooie crowdfundings voorbij zien komen, maar eentje waarbij je kunt doneren en (onder andere) een jaar gratis tosti’s kunt krijgen is toch wel helemaal te gek. Daarnaast vinden wij dat deze jongens (Benjamin Namane en Manuel Oostveen) het steuntje in de rug ook echt verdienen. Hoe zij dit probleem van voedselverspilling op een creatieve (en smakelijke!) manier hebben aangepakt vinden wij namelijk behoorlijk knap.

Doneren/meedoen doe je hier!

No Comments

Leave a Reply

Instagram