Documentaires Entertainment

Docu van de week: dashcam beelden laten zien hoe gestoord het fietsverkeer in Amsterdam is

(screenshot uit documentaire Trappen, kosteloos – KRO-NCRV)

Iedereen die ooit ook maar één seconde in Amsterdam heeft gefietst, weet dat het een potje survival of the fittest is. Het recht van de sterkste telt en er heerst een continue strijd tussen fietsers, scooterrijders, voetgangers en automobilisten (met een grote rol voor taxichauffeurs). Wij hebben van jongs af aan geleerd dat je in Amsterdam beter goed kunt kijken wanneer je door rood fietst, dan achteloos door groen te fietsen. Maar wij worden soms ook moe van het opgefokte fietsgedrag in de hoofdstad en het feit dat je nu daadwerkelijk ochtend- en avondspitsen hebt. Yes, op de fiets!

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Regisseur Wilko Bello (49) reed voor de documentaire Trappen een jaar lang op zijn fiets door de hoofdstad geknald en legde alles vast via dash cams. Het resultaat is ontzettend herkenbaar en soms zeer confronterend: ‘het aantal fietsers groeit explosief, maar de beschikbare ruimte groeit niet mee.’

Wij denken dat als je de beelden van Wilko aan een willekeurig persoon buiten Nederland laat zien, diegene denkt dat we hier in een soort apocalyptische samenleving leven. Wilko vertelt hierover aan het Parool het volgende: “Aan de ene kant wil ik laten zien hoe hectisch het eraan kan toegaan, maar tegelijk is het ook de bedoeling dat de kijker een beeldkrijgt hoe mooi, kunstzinnig bijna, fietsen door de drukke stad tegelijkertijd is.” (Bron: Het Parool)

De uitzending is hier in zijn geheel gratis te bekijken, via Uitzending Gemist.

    Instagram