Food & Health

Kom jouw Dry January door mét bier

(Foto: www.helst.nl)

Dry January is in volle gang, niet drinken, veel sporten én gezond eten. Maar na twee weken begint het toch lichtelijk te kriebelen. Zo’n ijskoude goud gele rakker zou er nu echt wel in gaan. Na wat speurwerk hebben we ontdekt dat er bier zonder alcohol bestaat dat nog lekker is ook. Speciaal bier light zeg maar. Maar voordat we ons speurwerk toelichten: waar komt alcoholvrij bier eigenlijk vandaan? Bijna 100 jaar geleden werd het eerste alcoholvrije bier gebrouwen in Amerika. Waarom vraag je je af? Een woord: alcoholverbod. Uit noodzaak werden er dus bieren gebrouwen met een maximaal alcohol percentage van 0,5%. Dertien jaar later, toen het verbod opgeheven werd, was men verknocht aan de zachte smaak en dus bleef alcoholvrij of light bier in de productie. Vandaag de dag zijn er, naast de standaard alcoholvrije pilsners van grote brouwers, ook genoeg craft varianten die qua smaak precies op hun alcoholische broertjes lijken.

Budweiser Budvar B:Free
In de categorie alcoholvrije pilsner kies je voor Budweiser Budvar B:Free. Een Tsjechische Godendrank die maar liefst 90 dagen op vat rijpt voordat het wordt verpakt op fust, fles of blik.

(Foto: www.bohemiabeer.eu)

Jever Fun
Ook in het hoge Noorden van Duitsland hebben ze de kunst van het alcoholvrije-bierbrouwen goed onder de knie. Jever Fun, van Brouwerij Friesische, is een heerlijk fris en kruidig alcoholarm pilsner dat fungeert als een echte dorstlesser.

(Foto: commonground.community.nl)

Weihenstephaner
De witbier-fans kunnen hun geluk niet op met de malt versie van Weihenstephaner. Dit goudgele, alcoholvrije tarwebier smaakt net als de premium variant. Perfect voor de zomer dus.

(Foto: www.bierenzo.nl)

Nanny State
Ook de Schotse bierbrouwers van Brewdog is het gelukt om een alcoholvrij pale ale te brouwen. De Nanny State, een amberkleurig alcoholarm bier met de karakteristieke hopsmaak van een IPA, doet het goed bij de non-alcoholische bierdrinker.

(Foto: www.brewdog.com)

Playground
Toch blijft Playground van brouwerij Van de Streek de absolute favoriet. In plaats van Radler-achtige limonade is deze volledig alcoholvrije IPA niet in smaak te onderscheiden van zijn grote broer. Geen alcohol maar mét dikke hopsmaak!

(Foto: www.bierista.nl)

Leuk al die info, maar waar ga je naar toe om al dit lekkers te drinken? Bij gastropub Helst aan de Eerste van der Helststraat ben je voor deze goddelijke goudgele rakkers aan het juiste adres. Mocht je de verleidingen van een kroeg niet kunnen weerstaan, dan haal je bij Bierbaum gewoon wat biertjes to-go.

No Comments

Leave a Reply

Instagram