Hotspots World

Een road trip van Amsterdam naar Parijs met de knapste familie van Europa

WhatsApp Image 2017-01-27 at 13.37.14
Toen wij een aantal jaar geleden een zuurverdiende vakantie tegemoet gingen op Sicilië, keken we vooral uit naar één ding: het oppikken van de vooraf gereserveerde Fiat 500 bij het verhuurbedrijf. Eenmaal aangekomen bij de balie zei de medewerkster zonder blikken of blozen: “ik kan je garanderen dat de Fiat 500 sowieso gestolen gaat worden, weten jullie zeker dat jullie die willen?”. Eeuhm wat?! Je begrijpt dat we ons uit angst en pure verbazing maar een andere (en duurdere, stelletje oplichters!) auto lieten aansmeren en weg was de 500. De vakantie was verder helemaal fijn (aanrader dat eiland), alleen het missen van deze iconische auto is altijd een beetje blijven knagen.

Hier hoopten we op:7155_bg500_08

Laat deze kleine Italiaanse leukerd dit jaar nu eens 60 jaar bestaan én dat vieren met een road trip naar Parijs, waaraan wij hebben meegedaan. Je begrijpt het al, wij waren zo blij als een stel kinderen toen deze uitnodiging op de mat viel, want dit betekende dat we eindelijk die vieze smaak van Sicilië konden wegspoelen. Waarom Parijs? Omdat het vanaf Amsterdam naar de Franse hoofdstad pak ‘em beet 500 kilometer is en dat ook tevens het getal is van Fiats meest iconische auto. Een man of tien en de compleet nieuwe 500-familie, dat belooft een prachtig aantal dagen te worden. Wij hebben het geluk om in misschien wel de meest illustere editie te beginnen van deze Italiaanse familie, de Abarth:

thumb_IMG_3430_1024

thumb_IMG_3436_1024

thumb_IMG_3437_1024

thumb_IMG_3438_1024
Als je je ogen dichtdoet en je geeft gas in dit kleine monster, dan klinkt het net alsof je in een Aventador zit, want wat maakt de Abarth een heerlijk geluid. Als je ermee de weg op gaat, dan voel je aan alles dat hij snel wil gaan en dat geeft een fantastisch gevoel. Waar de standaard 500 bij ons een enorm gevoel van sympathie en plezier oproept, roept de Abarth vooral ‘ik wil hier nú in wegscheuren’ op en tovert deze glimlach op je gezicht:

WhatsApp Image 2017-01-26 at 12.12.26 (1)

WhatsApp Image 2017-01-27 at 14.38.39

Artikel gaat hieronder verder

In recordtijd komen wij aan voor de eerste tussenstop in Brussel voor de uitgebreidste lunch van ons leven – dat krijg je als je met Italianen op stap bent. Onze beregezellige con-collega Hien (van het best wel leuke Manify) ruilt na de lunch heel slim onze auto, want hij weet dat er rond Parijs altijd een gruwelijke file staat en je dan het liefst een automaat wil rijden. Gelukkig voor ons is het ruilen met de Abarth een beetje alsof je een royal flush in handen hebt, want iedereen wil in het rode monster rijden. Met de 500X rijden we de spits van Parijs in en kunnen niet blijer zijn met die automatische schakel. Met klammende handjes rijden we de Champs-Élysées op en laten de valet parking van het hotel (dat krijg je óók met deze Italianen) hun werk doen. Als jij weleens met de auto op die enorme vijf (of is het tien?)baans rotonde hebt gereden bij binnenkomst in Parijs, dan snap je dat we onszelf nu heel even moesten opfrissen van angstzweet in de hotelkamer.

High-Traffic-At-Arc-de-Triomphe

Opgefrist en wel wandelen we met de hele groep naar het MotorVillage (eveneens op de Champs-Elysées), wat in feiten fungeert als een soort mini-museum/showcase voor Fiat (en de F.C.A.-groep). Als jij ook maar een piepklein beetje van auto’s houdt en je bevindt je in de Franse hoofdstad, doe niet mal en loop hier even binnen want het is te gek. Het MotorVillage is ontworpen in de vorm van zo’n ouderwetse speelgoed garage, met in het midden een beweegbaar platform waarop de meest iconische auto’s van het merk staan (deze veranderen dus na verloop van tijd). Iedereen voelt zich een beetje als een kind in een snoepwinkel, maar we moeten door, er moet namelijk gegeten worden (ha, Italianen!). Tonnetjerond en zo voldaan als een pruttelende Abarth gaat iedereen naar het hotel, morgen staat er namelijk weer een lange terugreis voor de boeg.

maxresdefault

58_06081220

thumb_IMG_3443_1024

thumb_IMG_3445_1024

Aangezien wij de X-versie al een keer getest hebben tijdens een fantastisch weekend tripje Rotjeknor, slaan we deze nu even over. De auto voor de terugweg kiezen we – heel erg oppervlakkig – puur op basis van het uiterlijk van de 500S. Want wij hebben nog nooit eerder in ons leven zo’n vette matgroene wagen gezien, als dit prachtexemplaar:

IMG_3458

IMG_3459

IMG_3463

IMG_3465

thumb_IMG_3456_1024

Het nemen van bovenstaande foto’s précies voor de Eiffeltoren heeft ons ongeveer een halve ochtend gekost, maar dit doodlopende straatje is werkelijk waar prachtig. Ga jij dus binnenkort met je meissie een weekend naar de stad van de liefde? Ga dan even naar Rue de l’Université, maar niet op de navigatie want dan ga je verkeerd (check het kaartje hieronder) en wandel vanaf dit idyllische straatje de toren tegemoet alsof jij dit al jaren doet. Een hoop ‘ooh’s en aah’s’ gegarandeerd van je liefde.

Eiffeltoren Parijs

Wij zijn simpele jongens die houden van het leven in de stad en daar hoort een bepaald type auto bij. Als jij weleens je fiets hebt geprobeerd te parkeren op de Singel in Amsterdam (ter hoogte van nummer 260) dan weet jij dat dit een crime is, laat staan om een of andere suffe stationwagen op een parkeerplek te zetten. Daarom zijn wij zo dol op de kleine uitvoeringen van de 500, want dit is précies alles wat je nodig hebt in de stad. Dat je bij de 500 ook nog eens genoeg comfort hebt wanneer je jezelf buiten de ring durft te begeven, is wat ons betreft helemaal mooi meegenomen. Nu zijn er talloze kleine auto’s op de markt, alleen Fiat weet met de 500 iets neer te zetten wat moeilijk in woorden te vatten is, je krijgt er gewoon een goed gevoel bij (sympathie en pit dekt de lading misschien nog het best) en daar houden wij van.

Wij vieren over 60 jaar graag nog een keer een Fiat 500 jubileum, want we zijn ontzettend nieuwsgierig hoe tot was deze klassieker zich dan heeft ontwikkeld.(Meer informatie over de 500? Dat vind je hier!)

    Instagram