Do Eat Sleep Slider Travel wereld WEReld WERELD World

Getest | Romantischer dan het Zwitserse ski-gebied Brig gaat het niet worden

Bij wintersport draait het allang niet meer alleen om skiën. Veel belangrijker is ‘the bigger picture’. Waar slaap je? Is er een restaurant met goede wijnkaart? En valt er voor de rest nog iets te doen? In het Zwitserse district Brig kun je, omringd door kilometershoge besneeuwde pieken, slapen bij paters, ‘murder tea’ drinken en borrelen in een bubbelbad met Unesco-waardig uitzicht.

Handig om te weten:

De skigebieden in Brig liggen op skiafstand van Italië en zijn net als de dorpen in de omgeving niet echt groot. Intiem, zou je eerder kunnen zeggen, met het aangename gevolg dat je al snel het gevoel hebt deel uit te maken van een overweldigende natuur met torenhoge pieken en bijzondere bewoners. En met bijpassende hotels natuurlijk. Ben je op zoek naar aprės-skiën, dan pies je hier naast de piste, tenzij je urenlang samen in een lucht van kaasfondue hangen daaronder schaart.

Berghotel Klenenhorn

Dit hotel aan de voet van de piste in het autovrije, maar vrijwel altijd zonnebadende dorpje Rosswald (op 1819 meter) heeft alles wat een traditionele alpenhut in huis moet hebben: Zware houten meubelen, gehaakte gordijntjes, grijze vierkante televisies en een bar met heel veel flessen sterkedrank. Wat Klenenhorn ook heeft is een bijzondere gastvrouw die in de tipi in de ‘tuin’ het goedje Murder Tea voor haar gasten klaarmaakt. Een warme thee met alpenkruiden en vodka, ‘maar het kan ook Pisang Ambon zijn geweest’. Bijkomend voordeel is dat Lilo net zo lang blijft experimenteren tot de juiste chemie gevonden is. Bij het openslaan van de gordijntjes de volgende morgen (hik) loop je in twintig, dertig stappen naar de stoeltjeslift, waarmee alle van de in totaal 10 kilometer aan pistes, waarvan sommige dwars door het dorp, kunt bereiken. Ook leuk: in maart kan het gebeuren dat je ineens tussen de mensen in grauwe vodden en op houten latten skiet. Dan doen de locals mee aan het zogeheten nostalgie-skiën.
www.berghotel-klenenhorn.ch

Hamilton Lodge

De Nederlanders John en Jacqueline runnen op tweeduizend meter hoogte in het autovrije plaatsje Belalp een hotel die volgens de laatstgenoemde het beste te omschrijven is als een Heidi-hotel. Het eigentijdse houten paleisje direct aan de piste herbergt alles wat de veeleisende wintersporter nodig heeft. Van, schrijf mee, loungegedeeltes om bij te komen, een goede keuken om aan te sterken, ruime kamers met comfy balkons, bedden gemaakt van een fijngemalen engeltjes en een outdoor jacuzzi met uitzicht op de besneeuwde heuveltoppen. Zodra je de warme lodge uitstapt sta je direct in een betrekkelijk onbekend skigebied met 60 kilometer aan pistes, waarvan een derde blauw, een derde rood en een derde zwart. Niet al te groot, maar heerlijk voor wie houdt van rust, luxe en comfort.
www.hamiltonlodge.ch

 

Hotel Belalp

Loop je op je snowboots vanuit Hamilton Lodge een kilometer of twee verder naar het oosten, over de besneeuwde flanken, dan kom je uiteindelijk uit bij een enorme blokkendoos balancerend op de bergflank. Hotel Belalp is een historisch Belle Epoque hotel waar wintersporters en natuurliefhebbers al meer dan anderhalve eeuw onderdak vinden voor rust en warmte en een degelijke maaltijd. Het imposante gebouw staat middenin het door UNESCO beschermde gebied Jungfrau-Aletsch en kijkt uit op het Rhône-dal, de Aletsch-gletsjer en de Matterhorn. De kamers zijn nog altijd vrij simpel en eenvoudig, maar de setting compenseert alles. Want treedt hier de nacht in, dan heb je het gevoel in een andere, soort magische wereld te zijn beland, met knisperende openhaarden en door de wind gekietelde kozijnen. De keuken doet het tegenwoordig trouwens best lekker. In het restaurant met glazen pui is het makkelijk tipsy worden, zoveel goede wijnen én begeleidende gerechten staan er op de kaart. Maar ’s morgens wel met de eerste lift naar boven he!
www.hotel-belalp.ch

L’hospice Simplon

Heb je de smaak van stilte en eenvoud te pakken, dan hebben we nog een interessant slaapadresje voor je. Op de oude handelsroute die Franrijk met Italië verbond, de Simplonpas, liet Napoleon begin negentiende eeuw een hospice bouwen, nog altijd uitgebaat door de broeders van de orde van Saint Berhard. Een reus van een gebouw van 64 bij 20 meter, met in totaal 200 bedden die je met reizigers, studenten en pelgrims deelt. Net als het eetgedeelte waar vrijwilligers met gigantische stalen pannen langsgaan om je bord vol te scheppen. Maar laat je niet afschrikken: naast het bieden van een moreel kompas, houden de broeders die hier de scepter zwaaien, soms stokdoof, vaak hoogbejaard, ook van skiën. Vervolg je de Simplonpas, dan kom na een paar kilometer uit bij een uitgestrekte hoogvlakte waar de omstandigheden ideaal zijn voor een lesje snowkiten.
www.gsbernard.com

De skigebieden Rosswald en Belalp liggen op ongeveer elf uur rijden van Amsterdam. Zie je daar tegenop, dan vlieg je in iets meer dan een uur naar Zurich of Geneve. Pak vervolgens de trein, die je ongeveer drie uur later afzet in Brig. Wil je meer informatie over skipassen, weersvoorspellingen, skiverhuur en accommodaties, ski naar www.myswitzerland.com

De wintersportkriebels te pakken?

    Instagram