Food & Health Slider

Hou jij niet van rokerige whisky? Dat gaat de stoere Schotse Ardbeg An Oa veranderen

Wat wij onder andere mooi vinden aan whisky, is dat je meerdere flessen thuis opengetrokken kunt hebben, zonder dat de boel staat de bederven. Natuurlijk werkt dit ook grotendeels zo met andere (sterke)dranken, maar omdat er zoveel soorten whisky zijn in de wereld, vinden wij het leuk om er altijd een aantal open te hebben. Heerlijk wanneer er in het weekend vrienden langskomen voor een etentje en de wijn op tafel op een gegeven moment plaatsmaakt voor een slok whisky. Maar het selectiebeleid van onze zelf geïmproviseerde whiskyplank is nogal streng, je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat die geopende flessen ook daadwerkelijk opgaan ooit.

(Onze whiskyplank)

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

De whiskyplank heeft er een nieuwe aanwinst bij, die we ook graag met de liefhebbers onder jullie delen: Ardbeg An Oa (uitgesproken als ‘en oh’). Het legendarische whiskymerk Ardberg zegt je misschien al wel wat, maar met de An Oa pakken ze flink uit, dit is namelijk de eerste permanente toevoeging aan het assortiment van Ardbeg in bijna een decennium. ‘Zo, dus dan moet het wel goed zijn?!’. Daar kunnen we best een kort antwoord op geven: ja, dat is het ook. Niet eerder hebben wij zo’n zowel rokerige, als ronde whisky geproefd, maar de An Oa heeft het allemaal. Nu denk jij misschien ‘rokerig én rond, dat kan toch niet?’, maar het is toch echt zo. Wij zouden deze single malt van Ardbeg dan ook zeker aanraden voor mensen die niet van ‘rokerige’ whisky’s houden, omdat het een prachtige tussenstap is, voor wanneer je naar écht ‘vlam in de pijp’ rokerig gaat.

Dat zoete krijgt de whisky waarschijnlijk van de Pedro Ximenez sherryvaten, waarop de boel gerijpt is, want je proeft ook zeker zoete tinten. Dat dit allemaal gemaakt wordt in het meest ruige stukje van Schotland (The Mull of Oa), maakt het voor ons alleen nog maar makkelijker om deze prachtfles een permanent plekje te geven op onze plank en ‘em prachtig vooraan te zetten.

(Mull of Oa)

Instagram