amsterdam Eat Hotspots

Knettergoed: restaurant Le Hollandais op de prachtige Amsteldijk

(Foto: Imgur)

Wat wij tof vinden aan de horeca in Amsterdam is dat het niveau zo genadeloos hoog is. Natuurlijk heb je her en der wat ontzettend vieze restaurantjes zitten in bijvoorbeeld ‘tourist trap’ de Korte Leidse, maar daar moet je dan gewoon niet komen als local. Maar je kunt in Amsterdam echt niet komen aanzetten met slechte bediening of belabberd eten, want dan komen de recensenten van het Parool of het NRC je een koppie kleiner maken. Dus serveer jij slecht eten of is de service belabberd? Dan komt er wel een nieuwe zaak in je pand zitten. Zo is het bijna niet bij te houden hoeveel leuke nieuwe zaken er maandelijks wel niet opengaan in de hoofdstad (we doen ons best), maar dat is voor iedereen in de stad natuurlijk alleen maar een win-win situatie.

(Foto: De Hallen)

Artikel gaat hieronder verder

Wat wel opvalt is dat veel nieuwe restaurants vaak een soort van hipstersausje over zich heen hebben. Da’s niet erg, maar soms lijkt het (in ieder geval qua interieur) allemaal wel veel op elkaar. Als je dan binnenstapt bij een zaak als Le Hollandais op de Amsteldijk,  dan voelt het als een ware verademing.

Wars van alle interieur- en eettrends vind je bij Le Hollandais een vakmanschap en kwaliteit van de bovenste plank, die je bijna nergens anders ziet. Hier ga je bijvoorbeeld eten met je moeder voor haar 50 verjaardag, of wanneer je een appartementje hebt gekocht met je liefde. Hier heb je prachtige linnen op tafel en behandelt de gastvrouw je alsof je de koningin bent, maar zonder dat het op enig moment elitair wordt.

(Foto’s: Le Hollandais)

Het eten is Frans en de menukaart is dat (joh) ook. Dat kan op het eerste oog eventjes schikken zijn, omdat wij na ons eindexamen geen woord Frans meer hebben gesproken en we nu alleen nog maar de weg kunnen wijzen in die taal. Maar de gastvrouw komt de kaart met alle liefde van A tot Z uitleggen. Wij hadden geen flauw idee van het bestaan van dit restaurant, eigenlijk omdat we vooral de hele tijd op zoek gaan naar nieuwe plekjes. Le Hollandais zit al een tijdje op de prachtige Amstelkade en onze tante die daar om de hoek woont probeert het ook al jaren aan ons te slijten. Koppig en hongerig naar ‘nieuw’ als we zijn hebben we hier dus pas onlangs gegeten (samen met die tante).

Over het zalige eten val niets aan te merken, dat is gewoon fantastisch. De kaart wisselt nogal vaak dus we raden je aan om van tevoren even op het menu te kijken, om te zien of er iets bijzit wat je lekker vindt. Waarom wij zo lovend over dit restaurantje zijn, dat is om de sfeer, de waanzinnige service van de bediening/gastvrouw en het constante gevoel dat je in de watten wordt gelegd. We zeiden het al eventjes in het begin van dit stukje: hier moet je heen om iets te vieren! Mocht je niets te vieren hebben, dan moet je er maar heengaan om erachter te komen hoe fijn de combi kan zijn van goed eten, met goede service.

Le Hollandais
Amsteldijk 41

Instagram