Slider TV

Nieuwe onderzoek: van series kijken word je slimmer

Binge Binging

(Foto: Shutterstock)

Soms, heel soms komt er een onderzoek voorbij op het wereldwijde web waar je direct van achterover slaat op je bureaustoel. Bijvoorbeeld deze zomer nog het onderzoek waaruit bleek hoeveel urine er wel niet in zwembaden zit (best veel) en gisteren door het onderzoek dat heeft geresulteerd in een ‘Nationale Dag Voor Jezelf’. Maar net kwamen wij het mooiste onderzoek tegen, eentje die uitwijst dat series kijken (of bingen) eigenlijk heel goed voor je is.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Bio-ethicus Ellen ter Gast beschrijft in haar net uitgebrachte boek De Dappere Kijk het nut van series kijken. Zo laat ze aan de hand van theorieën onder andere zien dat door naar het gedrag van verschillende mensen in series te kijken, je daar zelf ook een hoop van opsteekt. Situaties die jij in het dagelijkse leven waarschijnlijk nooit gaat meemaken, kunnen nu jouw kijk op de wereld vergroten. Natuurlijk moet je hier niet te letterlijk naar kijken als je bijvoorbeeld Game of Thrones aan het bingen bent, want een Red Wedding in het echte leven is nooit een goed idee. Toch valt er een hoop op te steken, vertelt Ellen aan RTL Nieuws:

“Je kunt er erg veel van leren, bijvoorbeeld over het gedrag van mensen. Waarom doen ze iets wel of juist niet? Hoe moeilijk is het om een juiste beslissing te maken? Hoe gaan verschillende mensen met verschillende situaties om?”

Dit kun je zelfs bespreken met een stel kinderen, vertelt Ellen:

“Door die karaktereigenschappen, imperfecties en situaties te bespreken met je kinderen, kunnen ze er wat mee doen in het ‘echte’ leven. De persoon in de serie handelt zo, je kinderen kunnen zich dan afvragen: ‘hoe zou ik in deze situatie handelen en waarom?’

Ha, alsof wij nog meer redenen hadden om deze herfst eens extra veel in onze eigen Netflix lijstjes te duiken. We spreken jullie na de winter wel weer! Lees het hele interview van RTL Nieuws met Ellen hier en check haar boek De Dappere Kijk hier.

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram