Slider Travel

Reisverslag | Alle toffe plekken die je búiten Belfast moet zien

Belfast1 (1 of 1)
Colourful Rebel’s rots in de branding als het op moddervette reisverslagen aankomt Erik begint deze reis wel eventjes met een pittige tegenslag. Maar als je denkt dat onze Eer bij de pakken gaat neerzitten heb je het mooi mis want als je deze heerlijke vent een zak met citroenen geeft, maakt hij er het tofste reisverslag van die wij alleen maar kunnen dromen. Geen tropische bestemming dit keer waarbij hij chillt met wat varkens op de Bahama’s maar wel op ontdekking door het prachtig rauwe Belfast, wij zijn om!

Roadtrip met het openbaar vervoer

Aan het plan lag het niet. Met een gesponsorde auto door Belfast rijden. Eitje. Het stadscentrum, de universiteitswijk, de haven, de volksbuurten waar protestanten en katholieken in trainingspakken– gescheiden door een muur vol graffiti – elkaar het daglicht nog altijd niet gunnen. Daarna met onze hoofden uit het raam op de beats van Justin Bieber en de wind in onze haren honderden kilometers langs de dramatische kustlijn cruisen. In onze gesponsorde auto. Ik heb gelezen over landschappen uit Game of Thrones, kliffen, kastelen, loopbruggen, genadeloze golven en dingen doen met je mannenklauwen. Maar als karma een bitch is, dan heb ik het vast heel bont gemaakt. Want die gesponsorde auto, die is er niet.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Belfast8 (1 of 1)

Sta je dan, in Belfast, met een vriend uit Dublin genaamd Tom Sweeney en de pubs nog gesloten. Het alternatief voor het Belfast-deel is een black cab en een chauffeur luisterend naar de naam Billy. We doorkruisen het havengebied met de gele kranen Samson en Goliath en rijden stapvoets door de volkswijken waar schoffies op crossmotors het grasveld vernielen en waar nu al pallets worden gestapeld voor de vreugdevuren halverwege juli – veertig meter hoog maar. Het tweede deel, langs de kust, besluiten we te doen met de bus, de bus met de opgedroogde frisdrank op de ramen en de lege zakken chips in het gangpad. Wél is er wifi, alleen werkt ‘ie niet.

Belfast9 (1 of 1)

Belfast10 (1 of 1)

Belfast4 (1 of 1)

Belfast17 (1 of 1)

Belfast5 (1 of 1)

Belfast18 (1 of 1)

Belfast19 (1 of 1)

Belfast6 (1 of 1)

Team Sweeney hits the road

Een roadtrip langs de Noord-Ierse kust per openbaar vervoer dus, maar dan dwars door het binnenland. Slaafs aan het routeplan. De zee zou zich trouwens nog wel laten zien die dag, maar dat is voor later. Eerst urenlang gevangen zitten in een vacuüm van onontgonnen land met op de meest onlogische plekken, toch, een verdwaalde graafmachine en een schaap, door nóg grauwere gehuchten waar mannen met woeste koppen uit pubs komen rollen. Zelfs Tom, die grappen aan de BBC levert en oneliners afvuurt met de snelheid van een hogesnelheidstrein, kan van het achterland weinig maken. Hier, aan de rand van Europa, moet de eenentwintigste eeuw kennelijk nog steeds beginnen. Wel loopt het land voor op het gebied van zelfrijdende auto’s. Overal zie je ze – totdat je beseft dat het stuur hier aan de rechterkant zit.

Belfast23 (1 of 1)

Dankzij een overstap in het plaatsje Coleraine belanden we uiteindelijk toch nog aan de kust, in de namiddag, waar we uitstappen bij een bushalte in een kaal hobbelend landschap met aan de overkant één pub, één hotel en één bezoekerscentrum met een parkeerplaats vol bussen. Ons hotel, dat ene dus, ligt op de klif pal naast de Giant’s Causeway, wat je zonder je te hoeven schamen de grootste en mooiste blokkendoos op onze planeet kunt noemen. Veertigduizend stuks zijn het er, de blokken – nou ja, min of meer natuurlijk.

Belfast3 (1 of 1)

Belfast28 (1 of 1)

Belfast31 (1 of 1)

Belfast32 (1 of 1)

De bizarre verzameling zeshoekige pilaren van ongelijke hoogtes ontstond zes miljoen jaar geleden door een vulkaanuitbarsting, maar lijkt vanwege de kaarsrechte lijnen eerder door mensenhanden gemaakt. Of door God, zoals valt te lezen in een van de documenten in het bezoekerscentrum, drieduizend jaar geleden. Tom hanteert de gulden middenweg: ‘just very very old.’ Eén ding is in ieder geval wel zeker: God heeft het mensenlichaam niet gemaakt om te klimmen; overal om je heen zie je bezoekers tussen de pilaren faceplants maken. Het wereldwonder is trouwens op z’n mooist tegen zonsondergang, wanneer de duikelaars in hun touringbussen zijn vertrokken en de Giant’s Causeway dobbert in een bad oranje aquarel. De roadtrip begon misschien met een domper, maar ronddwalen in dit onaardse tafereel is werkelijk onbetaalbaar. Het kaartje van de bus kost trouwens 12 pond.

Belfast36 (1 of 1)

Not so very Derry

Een roadtrip met de bus heeft zo zijn voordelen. Goed, stoppen op de plekken waar je wílt stoppen, lukt niet, en doorrijden op de plekken waar je juist níet wilt stoppen, al helemaal niet. Maar als de schaarse zon eenmaal doorbreekt (Het is hier volgens Tom maar één dag zomer) en het glooiende land oplicht als een Iers Toscane, is het soms net mediteren; met je handen achter je hoofd gevouwen langs de colavlekken uit het raam staren terwijl de panorama’s in een haast highmakend tempo voorbijschuiven, zónder op de weg te hoeven letten. Probeer dat maar eens met je gesponsorde auto.

Belfast11 (1 of 1)

Dus komen Tom en ik kalm en cool als twee koala’s aan in Derry, onze eindbestemming, ondanks de zes flessen lokale pils die we in het Causeway Hotel onder het mom van ‘lokale tradities’ hebben weggetikt – formaatje melkfles. We laten de dubbeldekker bij het busstation achter, bedanken de chauffeur met een stevige knuffel en lopen over de oever van de rivier Foyle naar de foodtruck van Kevin Pyke. Want zo is het ook: roadtrippen met de stadsbus betekent geen Oreo’s kunnen kopen bij het tankstation. We hebben honger.

Belfast43 (1 of 1)

Nu staan de noordelijke Ieren met hun ontbijt van bonen, bacon en bloedworst natuurlijk niet bepaald bekend om hun sophisticated food, maar dankzij Kevin en zijn reislust kunnen de bewoners van de ommuurde stad toch een beetje van de wijde wereld proeven. De gepassioneerde chef-kok nam een paar jaar geleden de foodtruck van een oud vrouwtje over en zette die zonder toestemming op een parkeerplaats neer. De beheerder van de plek, not amused, maar wel op de hoogte van het snelle succes van Pyke ’n Pommes, had nog wel een mooi stukje grond langs de rivier in de aanbieding. Het bleek een schot in de roos.

Belfast42 (1 of 1)

De Wakyuburgers en fish cakes van Kevin zijn sindsdien helemaal niet meer aan te slepen. De gerechten, gemaakt van verse producten uit de omgeving en bijzonder uitdagend geprijsd (nog geen 8 pond voor een Legenderry Burger), scoren betere reviews dan de meeste restaurants in de stad en genieten zelfs in Belfast bekendheid. Ooit, hoopt Kevin, een pal with a passion, zijn zijn stadsgenoten klaar voor een foodtruck festival; een straat vol sophisticated eten, lokaal gebrouwen bier en lekkere muziek. ‘Misschien is dat nu nog een brug te ver. Naar het centrale plein verhuizen, misschien is dat voor nu een beter plan.’

Belfast38 (1 of 1)

Belfast39 (1 of 1)

Belfast41 (1 of 1)

p.s. Wie trouwens denkt dat je met een roadtrip per stadsbus geen autopech kunt hebben, heeft het mis.

Bus (1 of 1)

5 Comments

 • Reply
  Deze cowboys van de lage landen gaan de reiswereld overnemen - Colourful Rebel | The young & restless
  30 June 2016 at 13:28

  […] maakt niet uit waar we deze reus naar toe sturen, er gebeurt altijd wel iets en hij weet zelfs van een saaie busrit nog iets moois te maken. Enfin, als het goed is kennen jullie hem ook allemaal, dus genoeg met deze veren in zijn prachtig […]

 • Reply
  Deze reiscowboys van de lage landen gaan de wereld overnemen - Colourful Rebel | The young & restless
  30 June 2016 at 13:27

  […] maakt niet uit waar we deze reus naar toe sturen, er gebeurt altijd wel iets en hij weet zelfs van een saaie busrit nog iets moois te maken. Enfin, als het goed is kennen jullie hem ook allemaal, dus genoeg met deze veren in zijn prachtig […]

 • Reply
  Tom Sweeney
  30 June 2016 at 01:56

  Waow! Erik, that is one of the funniest travel articles I have ever read, even though I didn’t understand one word of it. Well, I understood a few words, but only because they were similar to English and I recognised them, but I think I got the idea. So I started at the top and read it out loud, to see if I could pronounce the words. Very soon I realised I was reading your Dutch words in a hoordy-goordy-moordy Swedish accent. You should try doing that, it’s really hilarious! Anyway, my dear friend, thank you for all the happy memories and the laughs — so many, many laughs — on our road trip. It was fantastic fun. TS.

 • Reply
  Reizen zonder dat je weet waar je heen gaat. Hoe is dat? - Colourful Rebel | The young & restless
  29 June 2016 at 13:37

  […] Jullie kennen allemaal al Erik die voor ons de tofste reizen maakt, van de Bahama’s tot de donkerste kroeg van Belfast maar daar komt nu nog iemand bij en wel de uiterst charmante Liesbeth Rasker met een pen scherper […]

 • Reply
  Mini presenteert de auto van de toekomst en dat is even slikken - Colourful Rebel | The young & restless
  28 June 2016 at 13:12

  […] de auto zich aan jouw rijgedrag aanpast. In ons geval zou dat lekker planken op de snelweg zijn, en als we in Balfast zouden rondrijden, rustig touren. Ben jij wel helemaal om van dit futuristische design, check dan hier meer info over […]

 • Leave a Reply

  Instagram