Food & Health Slider

Tentamenstress? Deze plantjes helpen tegen stress en prestatiedruk

(Foto’s: Shutterstock)

Jaja, we weten heus wel aan welk ontspannend plantje jij nu denkt. Maar er zijn een heleboel natuurlijke middeltjes tegen stress, faalangst of prestatiedruk die je ook gewoon bij de drogisterij kunt kopen. Ideaal voor de volgende tentamenperiode, of als je baas weer eens met deadlines loopt te zwaaien op je werk. Overigens heeft de schrijver – onze onregelmatige gastblogger Tim – ze allemaal persoonlijk getest. Dus heb je vragen, stel ze dan vooral in de comments, hij reageert er graag op!

Kamille

Niks zo ontspannend op een drukke dag als een kop thee om even stoom af te blazen. (Dat blazen is wel belangrijk. Anders brandt het zo, dat kokende water). Als die thee dan ook nog eens is getrokken van kamille, dan ben je wel heel erg goed bezig.

In het oude Egypte hadden ze ook al door dat het een gezond plantje is: toen al werd het gebruikt tegen ontstekingen en koorts. Tegenwoordig zijn we er achter dat het ook goed is voor je maag en darmen, en dat het helpt tegen welvaartsziekten, maar daar is het ons in dit lijstje allemaal niet om te doen. Kamille is vooral heel goed voor de zenuwen: het ontspant heftige emoties, weert angsten en werkt slaapopwekkend. Belangrijk dus om het te nemen ná die belangrijke deadline, zodat je niet halverwege de voorbereiding in slaap valt.

Gewoon te koop in de supermarkt. Als je de keuze hebt, ga dan voor een puur merk, zoals Zonnatura, dan heb je het minste kans op “vervuiling”.

Valeriaan

In de aanloop naar mijn rij-examen, raadde mijn instructeur me het gebruik van valeriaan aan om mijn zenuwen onder controle te houden. Helaas zakte ik doordat ik pech had met mijn examinator (true story!), maar aan de zenuwen heeft het niet gelegen. Niet voor niets zijn er nog veel meer rijscholen die hun kandidaten gebruik van dit middel aanraden!

Valeriaan is een kruidenmiddel, dat licht rustgevend werkt. Het is daarom perfect om je malende gedachten of angst voor een naderende deadline of test tot bedaren te brengen. Het helpt je nervositeit te beteugelen en bevordert de nachtrust.

Je koopt het in pilletjes, en de Kruidvat heeft ze gewoon in het assortiment.

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Walnoot

Voedsel voor de hersenen, die walnoot, en dus ideaal als je nog een nachtje door moet blokken voor dat tentamen dat opeens wel erg dichtbij komt. Zelfs vroeger al werd de heilzame werking van walnoten voor je hersenen erkend en dan hebben we het over echt vroeger: in de 15e eeuw stelde ene Paracelsus dat er een verband was tussen de vorm van voeding en het menselijk lichaam. (De signatuurleer, mocht je benieuwd zijn). En aangezien walnoten op hersenen lijken…

Eigenlijk gewoon een minder wetenschappelijke manier om te zeggen dat walnoten boordevol zitten met omega-3 vetten, vezels, magnesium, vitamine E, eiwitten, kalium, vitamine B6, koper en zink. Echt een noot met pit, dus. En een lekker natuurlijk (en natuurlijk heel lekker) steuntje voor je hersenen wanneer je nog even scherp moet blijven.

Waar je walnoten koopt hoef ik je toch hopelijk niet uit te leggen? Als je de eekhoorns maar met rust laat, die hebben juist zo hard gespaard voor hun wintervoorraad.

Sint Janskruid

Als de stress je al zoveel in de tang heeft dat je er een beetje neerslachtig, of zelfs depressief, van begint te worden. Sint Janskruid is namelijk een natuurlijk antidepressivum. Het verbetert de stemming, en kan dus worden gebruikt door mensen met lichte tot matige depressieve klachten. Het kan even duren voor je verbetering merkt, maar als je er gevoelig voor bent kan je behoorlijk snel verbetering merken. En dat kan je nét weer even dat evenwicht terugbezorgen dat voor heel even zoek was.

Maarre, vergeet niet naar een professional te stappen als je het allemaal echt niet meer ziet zitten, oke? Ook deze is gewoon in pilvorm verkrijgbaar bij de gewone drogisterij.

Bloesemremedies

Natuurlijker dan het geconcentreerde extract van bloemen en planten kun je het bijna niet krijgen natuurlijk. Er zijn verschillende bloesems tegen stress, angst of andere vormen van druk.

Je kunt de losse flesjes kopen bij winkels zoals Holland & Barrett (voor De Tuinen) en de meeste (online) drogisterijen. Maar beter is om (online) een persoonlijke remedie voor jou te laten samenstellen, die je precies ondersteunt waar jij dat nodig hebt.

Hopelijk heb je wat aan deze tips in je volgende stressvolle periode. Zoals boven het artikel staat: ik heb alleen die natuurlijke middelen genoemd waar ik zelf ervaring mee heb. Heb je vragen? Stel ze dan gerust hieronder, ik zal mijn best doen zo snel mogelijk te reageren!

No Comments

Leave a Reply

Instagram