Hotspots World

Volg ons hotspot lijstje voor Toronto en je gaat een absolute toptijd hebben

Toronto15 (1 of 1)
Ons bezoek aan het poepcafé was een hit. Zo’n hit, dat je bijna zou vergeten dat Toronto ook ‘tropische’ eilanden en een jungle van wolkenkrabbers heeft. Een groeiende metropool onder de neerdalende mist van de Niagara Falls, waar je China, Korea en de Caraïben in één dag afvinkt en ja, koffiedrinkt uit een toiletpot in het Poop Café.

Let’s get tropisch

Toronto18 (1 of 1)
Toen Gerard Joling over zijn Ticket to the Tropics zong, bedoelde hij vast niet de Toronto Islands. Palmbomen – en daarmee kokosnoten – vind je er niet, maar in vergelijking met het vasteland is dit stukje Toronto supertropisch. Autoverkeer is er niet toegestaan, dus verplaatsen doe je er met de step, fiets, skelter, skateboard, boot of kajak. En zonnen, zwemmen, frisbeeën en picknicken met je vrienden doe je op het zandstrand. Op dat van Centre Island Beach of Ward’s Island Beach bijvoorbeeld of, ‘clothing optional’, Hanlan’s Point Beach. Maar hoe ontspannen ook, de grote boze wereld kijkt altijd over je schouders mee. Vanaf het strand van de Toronto Islands kijk je de skyline namelijk direct in de ogen.
Schermafbeelding 2017-04-03 om 14.58.19

Go skyline hunting

Toronto50 (1 of 1)
En die skyline is één grote glimmende bende blokken, torens, koepels en kasten – en nog altijd een work in progress. In de stad worden op dit moment meer wolkenkrabbers uit de grond gestampt dan in de wereldstad New York. Een goede plek om die skyline van dure kantoorpanden, residential buildings en vijfsterrenhotels op de foto te zetten, met Lake Ontario op de voorgrond, is vanaf de Toronto Islands (te bereiken met de ferry of de watertaxi), maar vanaf de kade van Cherry Beach (met de Über) is ook een optie. Schiet je liever de hustle and bustle van de binnenstad, dan raden we je aan een kaartje voor de CN Tower te kopen. Óf: met de lift naar de bovenste verdieping van het One King West Hotel.
Toronto52 (1 of 1)

Toronto54 (1 of 1)

Toronto56 (1 of 1)

Toronto57 (1 of 1)

Fun in de jungle

Toronto64 (1 of 1)
In het weekend wanneer de kantoorpanden leeglopen, kan het in het zakendistrict behoorlijk rustig zijn. Minder mannen in pak, minder mannen in pak in fancy wagens. Toch vind je in deze glazen jungle een paar van Toronto’s highlights. Met name in het Entertainment District, met natuurlijk de 457 meter hoge CN Tower als echte hoogtepunt. Ernaast het Ripley’s Aquarium, het Blue Jays honkbalstadion (leuk om een wedstrijd te bezoeken) en de Steam Whistle Brewering (goed om bier te proeven). Je maag rommelt? Bij de populaire plek La Carnita in John St. eet je de beste taco’s ooit en bij Drake 150, van dezelfde eigenaar van The Drake Hotel, is vooral het eigentijdse interieur erg mooi. Rumor has it dat rapper Drake – ook een Torontian – de eigenaar is van het restaurant, maar wij weten na een avondje cocktails crashen beter…
Toronto60 (1 of 1)

Toronto61 (1 of 1)

Toronto62 (1 of 1)

Golfen op het dak van een hotel

Toronto42 (1 of 1)
De enige keer ooit dat ik een hole-in-one sloeg was tien jaar geleden vanaf het dak van een flatgebouw, recht in het bakje van een reuzenrad. Dat het dak van ons hotel in Toronto is uitgerust met een putting green, is dan ook een zegen. Het hotel, Le Germain in Mercer St., is een cadeautje van onze vrienden van Booking.com en heeft naast een putting green ook een designy huiskamerlobby met loungebanken en gratis koffie, reusachtige comfortabele kamers met doorkijkdouches, vier soorten granen bij het ontbijt, veel fruit, easy going en street savvy personeel en dat allemaal op loopafstand van bars, clubs, bioscopen, het Entertainment District en recht tegenover een comedy café. Oordeel: een frisse wind in de binnenstad, zo tussen de dertien-in-een-dozijn Hiltons, Hyatts en Ritz-Carltons. Minstens net zo mooi is de vestiging op Maple Leaf Square.
www.booking.com

Kensington Market: kleurrijk en rebels

Toronto11 (1 of 1)
Vlak achter de wolkenkrabbers van de glazen stad ligt een wijk waar de bewoners geen boodschap hebben aan poeha en corporate business. De mensen van Kensington Market – een kleurrijke mix van Joodse immigranten, Italianen, Portugezen, maar ook Aziaten en mensen uit het Caribisch gebied – zijn meer van de ‘georganiseerde chaos’. Wat in de praktijk betekent: eten uit alle windstreken in vaak krappe, maar gezellige toko’s (zelfs een friettent met Joppiesaus) en tweedehands kleding en kunst kopen op straat – of via yard sales in kleine gekleurde Victoriaanse huisjes. Kensington Market is zonder twijfel de meest levendige en no-nonsense wijk van de stad, waar het straatbeeld is gevuld met een mooie mix van graffiti, tatoeages, vreemde kunst, hippies en Tibetaanse monniken. Voor grote merken is er dan ook geen plek. Weet Nike ook uit ervaring. Toen het bedrijf hier jaren geleden een winkel opende, werd die door de bewoners binnen mum van tijd met roodgeverfde schoenen en bergen vuilnis weer weggepest. Reizigers zijn wel van harte welkom.
www.kensington-market.ca
Toronto12 (1 of 1)

Toronto13 (1 of 1)

Toronto14 (1 of 1)

Toronto23 (1 of 1)

China and Korea Town

Toronto20 (1 of 1)
De Canadezen staan bekend om hun gastvrijheid. Niet alleen ontvingen ze na de Tweede Wereldoorlog (en eerder) meer dan honderdduizend Nederlanders met open armen, ook voor andere nationaliteiten staan de deuren wagenwijd open. Getuige de vele Chinezen en Koreanen in Toronto. De eersten hebben hun eigen Chinatown direct naast Kensington Market, met honderden kleine groentewinkels, gadget stores en lunchrooms – waar je soms de enige ‘westerling’ bent. Tip tussendoor: boek een foodtour bij Tasty Tours (www.tastytourstoronto.com); deze begint in Chinatown en duikt daarna Kensington Market in. Ietsje verderop hebben de Koreanen hun eigen enclave, in Bloor Street West. Ook op deze plek veel kleine betaalbare eettentjes en boetiekjes. Eentje moet je sowieso bezoeken: het nu al legendarische Poop Cafe!

Distillery District: Old school in een nieuw jasje

distillme
Is het een fabriek? Een woonwijk? Een museum? Ooit stond hier de grootste distilleerderij ter wereld, maar door oorlogen, bootlegs en economische recessies moest Gooderham and Worts Distillery eind vorige eeuw de handdoek in de ring gooien. Wat achterbleef was een verzameling van meer dan veertig industriële gebouwen in Victoriaanse stijl, kant-en-klaar cultureel erfgoed. Vooruit, wel was eerst een grondige herinrichting nodig om van deze oude stokerij een sfeervol wandelgebied te maken, maar het resultaat mag er wezen: een openluchtmuseum met boetiekjes, art galleries, restaurants, juwelierszaken, koffietenten, een theater, een microbrouwerij én appartementencomplexen. Mocht je te voet komen: stop onderweg bij de overdekte food hall St. Lawrence Market voor een 100% Crab Cake bij Buster’s Sea Cove. Gotta love it.
www.thedistillerydistrict.com

De mooiste cocktails in town

barchef
Over smaak valt niet te twisten, maar over de presentatie van BarChef’s (www.barcheftoronto.com) cocktails zijn de Torontonians het eens. De guilty pleasures van deze in duister gehulde hotspot worden met zoveel zorg gepresenteerd dat je de creaties zelf een cocktail tussen ‘moleculair koken’ en ‘een bloemencorso’ zou kunnen noemen. Goedkoop zijn de kunstwerkjes niet. Instapmodel de Ontario Apple kost ongeveer tien euro, klapper de Vanilla and Hickory Smoked Manhattan ietsje meer dan dertig. Andere goede cocktailbars in Toronto zijn Northwood en Bar Raval. En hoewel je bij Kanpai Snackbar voornamelijk aanschuift voor mindblowing Taiwanese street food, zijn de cocktails minstens zo goed. www.kanpaisnackbar.com
IMG_8819

Go go gadget helikopter

Toronto10 (1 of 1)
Nu we er toch zijn: met de rental pick-up truck naar de Niagara Falls! Eenmaal aangekomen bij de immens machtige watermassa kun je de Falls bekijken vanaf de Canadese kant, vanaf de Amerikaanse kant, met een bootje vanaf de onderkant (de Maid of the Mist en de Hornblower), via de zijkant vanachter een doorkijkgat of hoog boven de grond terwijl je aan een zipline slingert. Maar de meest indrukwekkende manier om dit woeste beest water te zien spuwen blijft toch wel vanuit de helikopter. Terwijl je boven de rand van de waterval cirkelt wordt pas echt goed zichtbaar hoe ongelofelijk veel water hier – zonder ooit te stoppen – de diepte in stort. Ruim honderd euro voor een ritje van amper tien minuten, maar elke cent meer dan waard.
www.niagarahelicopters.com

Zelf gaan?

Een retourtje Amsterdam-Toronto boek je bij de Canadese luchtvaartmaatschappij Air Transat al vanaf €381. Wanneer je na ongeveer 7 uur vliegen aankomt op Pearson International Airport, pak je de trein (de UP Express) naar het centraal station (Union Station). Vertrekt elk kwartier, duurt maar 25 minuten en kost 12 dollar.
www.airtransat.com

Dan nog: voor meer informatie over Toronto, Ontario en Canada moet je zijn bij www.welkomincanada.nl

Instagram