Slider Travel

We hebben ons geen moment verveeld in de saaiste stad van België

thumb_IMG_3516_1024
Leuven, Leuven?! Konden we niet een wat meer exotische stad uitkiezen voor een stedentrip?! Natuurlijk kan dat wel, maar als je zo dol bent op het maken van stedentripjes, dan moet je af en toe ook een beetje op de centen letten. Daarom hebben we gekeken welke stad er op zo’n max 3 uur rijden van Amsterdam ligt en nog steeds de moeite waard is om te bezoeken. We kunnen dan wel voor de usual suspects gaan als Brussel of Antwerpen, maar we dachten we doen eens gek, laten we Leuven bezoeken. Tijdens onze zaterdagavond in deze Belgische stad sprak een van onze vrienden de nu al legendarische woorden uit ‘dit gaat echt een k*t artikel worden’. Met dit bedoelt hij het stuk wat je nu aan het lezen bent en dat zei hij omdat Leuven toch niet zo superspannend blijkt te zijn. Of we geen leuke tijd hebben gehad in de Belgische studentenstad pur sang? Zeker wel, alleen we moesten wel zelf de slingers ophangen.

De ingrediënten voor zo’n leuk weekend zijn simpel: goede vrienden, vervoer waarmee je gezien wil worden, een dik Airbnb-loft (deze voor de geïnteresseerden), reserveringen bij de hippe restaurants en drank. Heel. Veel. Drank. Dat Leuven een studentenstad is klopt zeker wel, alleen hebben wij daar bijzonder weinig van gemerkt. Dat kan komen doordat het om de Katholieke Universiteit gaat en hierdoor wellicht de meer feestgezinde Belg naar een ‘open’ universiteit in bijvoorbeeld Brussel trekt. Maakt ook allemaal niet uit, want wat Leuven wel heeft is de langste toog van Europa. Dat woord moesten wij even opzoeken, maar dat betekent dus bar of tap. De Wikipediapagina over Leuven had helemaal gelijk, want het grootste plein van Leuven is inderdaad één grote bar (verdeeld over kleine barretjes) en het is daar behoorlijk gezellig. Hier komen we later nog even op terug, eerst maar eens over het vervoer hebben.

Een blik in ons prachtige lof, waar we met zijn drieën het weekend doorbrachten in een ruimte geschikt voor acht man:
Schermafbeelding 2017-03-20 om 16.32.12
thumb_IMG_3507_1024

thumb_IMG_3508_1024

thumb_IMG_3509_1024

Artikel gaat hieronder verder

We hebben eerder al onze liefde voor de SUV getoond, maar die is nu nog wel wat verder aangewakkerd. We knalden vanuit Amsterdam namelijk in recordtijd naar Leuven met de Jeep Cherokee. Comfort, klasse en héél véél ruimte, dat is wat deze Cherokee je biedt en dat voelt heerlijk. Natuurlijk maak je in de stad (bijna) geen gebruik van echte SUV-kwaliteiten, maar wat ons betreft biedt dit type auto je gewoon het meest en ziet het er allemaal ontzettend goed uit bij Jeep. Dat we ons altijd zien terugkomen bij dit merk, zegt wel wat over de auto’s die ze daar produceren en dan met name de SUV-lijn.

thumb_IMG_3522_1024

Je spot de Cherokee trouwens al van mijlen ver door de herkenbare grill en dat is precies wat wij sexy aan deze bak sexy vinden. De gril onderscheidt de auto echt van de rest van de kudde en maakt ‘em lekker stoer. Je voelt aan alles dat je met een grote bak onderweg bent, maar dat is juist wel iets wat wij prettig vinden. Het voelt trouwens nooit alsof je geen controle over de enorme (1800+ kilo) Cherokee hebt, want ook in snel genomen bochten reageren de remmen ontzettend betrouwbaar.

cherokee

thumb_IMG_3487_1024

thumb_IMG_3510_1024

De zalige Jeep brengt ons uiteindelijk veilig en als een stel prinsjes naar Leuven en dan begint het: de regen en nog eens regen. Daar kan de stad natuurlijk geen fluit aan doen, maar toch voelt het achteraf alsof het erbij hoort. Maar gelukkig regent het geen azijn en weten we er alsnog een topweekend van te maken. Tel daarbij op dat er er iemand in onze vriendengroep zit die niets aan het toeval overlaat en bij dit soort weekendjes voor 2 avonden ongeveer 6 reserveringen maakt. Je weet namelijk nooit waar je zin in hebt natuurlijk. Als we in België zijn dan willen we ook wat van de lokale keuken proeven, dus we maken gretig gebruik van onze reservering bij de Nachtuil. Hier serveren ze typisch Belgische gerechten als stoofvlees, hamrolletjes en pannetjes met mosselen (yehes!). Het is heerlijk eten bij de Nachtuil, maar als we heel eerlijk zijn: ga ergens anders heen voor de streekgerechten. De 200-watt verlichting hebben ze hoogstwaarschijnlijk van een bouwplaats gehaald zo fel is het en het prijs/kwaliteitsniveau is nogal aan de hoge kant. Een klein rondje Tripadvisor of gewoon even door het kleine centrum van Leuven en je hebt een veel betere keuze.

de-nachtuil-exterior

Om de hoge rekening snel te vergeten duiken we de ‘langste toog van Europa’ in, die te vinden is aan de Oude Markt. Het heeft een beetje een hoog Rembrandt plein-gehalte, maar daar is op zich niets mis mee. Tussen de ontelbare kroegjes op het plein vind je altijd wel een gezellige, met genoeg mensen binnen. Onze favoriet van het plein? Da’s zeker Café AperO, dat rond een uurtje of 23:00 de stoelen aan de kant schuift en er een echte ‘bar-dancing’ van maakt (denk aan een kruising tussen de Cooldown en de Gieter, loveit).

o

thumb_IMG_3515_1024

thumb_IMG_3517_1024

thumb_IMG_3518_1024

thumb_IMG_3519_1024

thumb_IMG_3521_1024

thumb_IMG_3491_1024

Maar het restaurant wat ons weekend echt ‘gered’ heeft is La Filosofia. We liepen op zaterdagavond langs dit sympathieke zaakje dat al helemaal rammend vol zat, op weg naar onze reservering bij een ander restaurant, maar besloten direct die reservering op te zeggen en het bij Filosofia te proberen. Dit bleek een gouden zet, want alle drie zijn we door dit tentje de Italiaanse keuken weer gaan waarderen. Denk aan Toscanini op de Lindegracht in Amsterdam, maar dan iets sjieker ingericht en je weet waar we het overhebben. Dikke vette aanrader!

Restaurant-LaFilosofia-05-1030x686

thumb_IMG_3497_1024

Dan blijkt maar weer dat je soms gewoon – zoals vroeger – op je intuïtie moet afgaan als het op een restaurant aankomt, in plaats van eerst de hele boel op te zoeken op Tripadvisor of Yelp. We hebben de avond (of eigenlijk nacht) afgesloten bij een van de weinige wijnbarren van Leuven. We weten dat het hartstikke vloeken in de kerk is, maar de hoeveelheid speciaal bier die we vrijdag voor onze kiezen kregen zorgde er nu voor dat we er allemaal even niet aan moesten denken. Bar Savoye is lekker low-key waar veel locals komen en je veel wijnen per glas kunt bestellen. Belgofielen, nog worries: ook hier wordt volop (speciaal) bier geschonken.

view

Uiteindelijk maakt het natuurlijk geen fluit uit waar je naartoe gaat voor een weekend. Als het gezelschap goed is, het vervoer genieten is en je niet ziek wordt van het lokale voedsel, dan ga jij gegarandeerd een toptijd hebben. Maar mocht jij met je vrienden een tripje België plannen en je twijfelt tussen Gent en Leuven, dan zouden wij blind en met een kater zeker voor Gent kiezen. Op naar het volgende België-tripje! Waarom we Gent leuk vinden? Dat lees je hier.

Leuke adressen en meer informatie:
Meating Room (hip, goed vlees)
De Nachtuil (typisch Belgische keuken. Stoofvlees!)
Wijnbar bar Savoye (voor wanneer je al dat Belgische
La Filosofia (écht goed Italiaans)
Café AperO (mega gezellig café dat laat in de avond overschakelt naar house/disco)
Bar Savoye (Een van de twee wijnbarren in Leuven, zeker een aanrader als je de speciaal pils even beu bent)
Jeep (Doe jezelf een plezier en boek een testrit in deze prachtige auto, we durven te wedden dat je daarna niets anders meer wil)

    Instagram