Do Hotspots NEDERLAND World

Wij zijn afgelopen weekend verliefd geworden op de stad Rotterdam

paul-martens-kopvanzuid
Wij Amsterdammers krijgen nog weleens het verwijt dat we niet buiten die verrekte ring komen en alleen maar naar feestjes en restaurants gaan binnen kruipafstand van huis. Nu zijn wij de moeilijkste niet en houden we wel van wat avontuur, zo hebben we ook al Amsterdam-Noord ontdekt, wat iedere keer weer als een klein avontuur voelt. Nu is Noord inmiddels zo populair en past het echt bij de rest van de stad, daarom hoog tijd om eens een andere stad aan te doen.

Sinds we gegeten hebben bij de Rotterdamse vestiging van Ter Marsch & Co in Amsterdam leek het ons leuk om een weekendje Roffa te doen, eens kijken waar die hamburgerbakkers vandaan komen. Het wordt tijd om onze horizon te verbreden en wel zo’n 80 kilometer met de auto naar het Zuiden. Yes, dat lees je goed kiddos’, Rotterdam ligt eigenlijk best wel dichtbij. Maar goed, 80 kilometer op een oude junkie fiets is alsnog een eind, daarom regelden we een auto bij onze vrienden van Fiat. Deze boys weet dat we graag in stijl op pad gaan en kwamen daarom met de Fiat 500X op de proppen, de opgeblazen, (nog) stoerdere versie van die kleine karakteristieke rakker 500 zeg maar.

img_5409

Artikel gaat hieronder verder

img_5411

De X is een compacte crossover die misschien wat kleiner is de gemiddelde SUV, maar qua uiterlijk eruitziet alsof die de rest van de concurrentie bij het ontbijt opeet. Met 140 pk onder je billen schiet je binnen no-time naar bestemming, terwijl je het dikke (lekkerste stuur die we ooit in onze handen voelden!) stuur stevig kunt vasthouden. Ze hebben bij Fiat zeker niet bezuinigd op het interieur en dan vooral niet op de stoelen, wat zitten deze lekker! In Rotterdam komen aanrijden met de 500X was dan ook geen straf, sterker nog, het voelde alsof deze stoere auto perfect bij de rauw dauwende stad paste.

mopar-fiat-500x-0

Manhattan aan de Maas

img_5384
Als een van jullie net als wij het geluk heeft gehad om weleens over die enorme brug (Ponte Vasco de Gamma) naar Lissabon gereden te hebben, weet dat dit een machtig mooi uitzicht geeft. Je ziet een enorm indrukwekkende skyline opdoemen en rechts en links van je razen joekels van boten voorbij, het is prachtig. Dit is precies waar wij aan moesten denken toen we Rotterdam binnenreden op weg naar ons hotel en we vanaf de Erasmusbrug de halve stad zagen liggen. Wat een indrukwekkend gezicht is dit zeg! Als je openluchtmuseum Amsterdam (waar wij zo van houden) gewend bent, zonder enige vorm van hoogbouw (binnen de ring dan hè), dan is het echt even schrikken als je in Roffa komt. Met schrikken bedoelen we trouwen dat we tijdens dit weekend continu hebben geroepen hoe vet deze stad en al die hoogbouw wel niet is. Manhattan, Lissabon, Brooklyn, de vergelijkingen hielden maar niet op tijdens ons weekendje aan de maas.

img_5376

img_5375

img_5373

Het lekkerste restaurant van Roffa

restaurant-de-jong-dubbel
Maar van al dat rondbanjeren door de betonnen jungle van Rotjeknor krijg je honger, hele erge honger. We hadden van tevoren al wat research gedaan onder onze vrienden van-buiten-de-ring (ook wel Rotterdammers genoemd) en zij vertelden ons dat we naar restaurant de Jong moesten. Zogezegd, zo gedaan en met een late reservering op zak lopen we vanaf ons hotel richting de Raampoortstraat, wat net achter het centraal station ligt. Het restaurant zit in het eerste boogje (yes, die hebben we in Amsterdam ook naast het CS), wat ervoor zorgt dat het een hele speelse ruimte is vanbinnen. Maar wij hebben nog tot de derde gang buiten gezeten, oh how we love Indian Summers.

img_5378

foto-21-1050x700

Of we daarna naar binnen zijn gegaan voor een kop koffie? Zeker niet, bij de Jong kun je namelijk kiezen voor vier, of zes gangen en wij gingen met volle overgave voor dat laatste getal. We hebben niet eerder in Rotterdam gegeten dus we kunnen het nergens mee vergelijken, maar dit was waanzinnig goed. Als we het dan toch moeten vergelijken (want dat werkt zo lekker), denk dan aan Choux (yes, zo goed was het), de School, of misschien wel Mos. Bij de Jong wordt er veel met groenten gekookt (en bloemen!), zonder dat het ook maar een moment saai wordt. No worries carnivoren, ze weten bij de Jong ook hoe je een perfect stukje vlees of vis moet voorschotelen. We vertrekken als laatste uit de tent, kennelijk beginnen ze hier in Roffa toch wat eerder met eten.

Wereld scheepshoorn blazen

grootste-cruiseschip-ter-wereld-aangekomen-in-rotterdam
Diezelfde Rotterdamse vrienden die ons de Jong aanraden zeiden ook dat we naar de Fenix Food Factory moesten gaan op Katendrecht om uit te brakken (want veel wijn). We keken ze kennelijk een beetje glazig aan toen ze dit vertelden, want direct kwamen ze met de vergelijking ‘ja ga nu maar want dit is zeg maar de NDSM-werf van Rotterdam, maar dan nog toffer’. Ok, ok, rustig aan, we gaan het checken. Er was geen woord over gelogen dat dit voelt als de NDSM-werf in Amsterdam, alleen hier varen er ook nog eens olietankers en cruiseschepen voorbij alsof het niets is, het biedt een machtig mooi uitzicht. Wij hadden het geluk dat we er waren tijdens het de Wereldhavendagen dat weekend, dus er knalden ook non-stop van die keiharde scheepshoorns om onze oren. Een geluid dat perfect past bij de rauwe omgeving van het eiland Katendrecht.

img_5390

Maar genoeg gechitchat, die kater van de vorige avond moet de deur uit en wel met een stevige lunch. Nadat we redelijk doof zijn getoeterd door al die prachtige – maar ook best enge – scheepshoorns arriveren we bij Posse Espressobar en beginnen we de dag met een mega dikke huisgemaakt hamburger. Wij zijn natuurlijk niet in Rotterdam om rustig aan te doen met de calorieën. Je kunt bij deze toko heerlijk zitten op het ruime terras of binnen in de soort van art deco ingerichte zaak. Het is een lekker plekje om even de hele stad aan je voorbij te zien gaan, en Rotterdammers in alle vormen en maten te zien struinen voor je snufferd.

img_5388

img_5389

Als je hier hebt gegeten of een lekker bakkie koffie hebt gedronken, keer dan niet meteen terug naar het centrum, maar ontdek Katendrecht nog even verder. Bijvoorbeeld de enorme loods van de Fenix Food Factory zelf. Verder kun je heel relaxt die kater verder de deur uit zetten door langs het water te lopen en de stad prachtig van de andere kant kunt zien. Manhattan anyone? We knallen na deze heerlijke lunch en toeterende mammoetschepen weer in onze Fiat 500X terug naar Amsterdam, wat ook altijd weer heerlijk thuiskomen is. Zelfs na een weekendje stedelijk verliefd lopen doen in Roffa.

img_5394

img_5402

img_5404

Als we ooit om de een of andere gekke reden worden gedwongen om Amsterdam voor een andere stad in Nederland te ruilen, dan kiezen we direct voor Rotterdam.

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram