Do Eat Sleep Slider wereld WEReld WERELD

9 tips om de schoonheid van India – ondanks de zooi – te ontdekken

India prachtig

(Foto’s: Dirk Wijnand de Jong voor Colourful Rebel)

De laatste tijd hebben we het redelijk makkelijk gehouden met onze stedentripjes, als het om comfort level gaat. Even een weekend naar Brussel, hossen in Den Bosch, Rotterdam bezoeken en misschien nog een pastaatje eten in Turijn. Allemaal te gek en heel makkelijk te plannen, maar soms is het ook goed om even uit je comfort zone te stappen. Dit kun je in geen ander land zo goed doen, dan in India. In deze tweedelige serie vertellen wij je aan de hand van tien tips, hoe je dit doldwaze avontuur zo goed mogelijk kunt aanpakken.

INDIA: WEL OF NIET?

India is confronterend en zeker niet voor iedereen weggelegd. Het is er druk (heel druk), goor (maar dan echt), chaotisch (een miljoen toeters per dag) en gevaarlijk voor de maag (hallo Delhi Belly). Cijfer je dat alles weg, en dat gaat verrassend makkelijk, dan blijft een kleurrijk land over met prachtige paleizen, tempels en hartelijke mensen. Daarom: een inburgeringscursus in de fairytale deelstaten Rajasthan en Gujarat, inclusief tuk-tuks, tempels en twijfelachtige gezichtsmassages. Deel 1.

1 Toeter als een Indiër

Wat je voordat je aan je reis door Rajasthan en Gujarat begint goed moet onthouden, maar wat ook voor de rest van India geldt, is dat de verkeersregels er minder nauw luisteren dan in Nederland. Drie parallelle rijbanen betekent niet dat het verkeer ook keurig netjes in drie banen rijdt. Inhalen doe je hier zodra er een gaatje van tenminste de lengte van je motorkap ontstaat, links of rechts van je, en door je auto daar zonder te twijfelen in te duwen. Ook fijn: bumperkleven wordt niet als asociaal ervaren, verkeerslichten mogen genegeerd worden, toeteren mag de hele dag door (rekensommetje: je trommelvliezen incasseren zo’n miljoen honkhonks per dag) en ook van tegen het verkeer in rijden kijkt niemand hier meer op. Autorijden in India is zoiets als winkelen met kerst, alles en iedereen komt uit alle richtingen en toch gaat het (bijna) altijd goed. Om de chaos op het vaak gatenkaaswegdek compleet te maken, lopen er ook koeien, gehandicapten, bedelaars en straatverkopers over de rotondes, maar vrijwel altijd voorzien van een glimlach. Past jouw rijstijl niet helemaal bij de beschrijving hierboven, laat je dan voor een paar roepies van monument naar monument rijden in een groen-gele tuktuk.

India - Dirk Wijnand de Jong

India tuktuk

2 Laat een snor aanmeten

Zo ongeorganiseerd de infrastructuur in India, zo overzichtelijk de gezichtsbeharing van de Indiase man. Snorren zijn hier niet alleen in november in de mode, maar het gehele jaar door in het wild te spotten. The Big Five is er niets bij, geloof ons. Snorren met een krul, snorren met een complete looping, Super Mario-snorren, Magnum PI-snorren en snorren die naadloos overlopen in de bakkenbaarden. De Indiase snor is, meer nog dan een brede borstomvang, het ultieme uithangbord van je mannelijkheid en daarmee mag je natuurlijk best te koop lopen (en er een beetje ondeugend bij kijken). Op elke hoek van de straat in de staten Rajasthan en Gujarat, maar ook in de kleinere dorpen, kun je voor een paar dubbeltjes bij een lokale barbier je kaken laten scheren en je snor laten bijknippen en modelleren naar de laatste mode. Vaak niet veel groter dan een schuurtje met een vettige spiegel en een twijfelachtig assortiment aan zeepjes, kwastjes, messen en een vochtige handdoek, maar een onvergetelijke en tamelijk ontspannen ervaring. Neem vooral een plaatje van je favoriete Bollywoodster mee om de taalkloof met de barbier te overbruggen. Voor een, twee euro extra krijg je er een gezichtsmassage (en whiplash) bij.

India snor

India snor

Artikel gaat hieronder verder

 

 

3 Verdwalen in Vijftig Tinten Blauw

Waarom de huizen in de oude stad van Jodhpur in Rajasthan nu precies in blauwe kleuren zijn geschilderd, daarover lopen de meningen uiteen. Volgens sommigen houdt de kleur blauw de huizen koel en muggen op afstand, maar in de ogen van anderen is de kleur vanwege de associatie met Lord Shiva vooral heilig. Of was de nobele blauwe verflaag een manier om zich van de lagere kasten te onderscheiden, was indigo gewoon goed verkrijgbaar in de regio? Feit is dat de Blue City een van ‘s werelds meest bijzondere steden is, ondanks dat ze er vanwege het vele zwerfafval, koeienkak en afbrokkelende gevels soms wat verwaarloosd bijligt. De duizenden blokkendozen in vijftig tinten blauw liggen als een labyrint aan de voet van het bijna zeshonderd jaar oude Mehrangarh Fort, een van India’s grootste verdedigingswerken. Rondlopen in de Blauwe Stad heeft iets tijdloos, iets magisch. De nauwe straten en steegjes liggen zo dicht op elkaar dat je na twee keer links en drie keer rechts de weg kwijt bent en bent overgeleverd aan het enthousiasme van de bewoners, die uit nieuwsgierigheid altijd even naar buiten komen. En omdat het leven zich hier op straat afspeelt en de locals buitengewoon behulpzaam zijn, is verdwalen misschien wel je laatste zorg. Belangrijker is het om een dakterras te vinden waar vanaf je in alle rust de zon achter de Blauwe Stad kunt zien zakken, de apen over de gevels ziet springen en bewoners de was ziet ophangen.

India met veel kleuren blauw

4 Boottocht in Udaipur

Van de grote steden in Rajasthan is Udaipur zonder twijfel de meest leefbare (ook degene met de meeste backpackers uit de categorie wijde broeken, sandalen, yogamatjes en lappentasjes). De stad omringd door het Aravalligebergte herbergt een grote hoeveelheid (kunstmatige) meren, kanalen, bruggen en statige ‘grachtenpanden’, waardoor die niet heel verrassend de stempel ‘het Venetië van het Oosten’ heeft gekregen én over het algemeen gezien wordt als de meest romantische stad van India. Feit is dat Udaipur door de vele waterwegen een veel ruimtelijkere en overzichtelijkere stad is dan bijvoorbeeld Jodhpur. Vanaf de voet van het koninklijk paleis, naast het City Palace, kun je de mooiste monumenten van de stad vanaf het water van Lake Pichola bezichtigen, varend rondom het eiland Jag Niwas, waar tegenwoordig een peperduur vijfsterrenhotel is gevestigd, en een stop makend op Jag Mandir, met het gelijknamige kasteel en royale tuin. Beide paleizen waren ooit buitenverblijven van de koninklijke familie om de drukte van Udaipur te ontvluchten. Maar over ontmoetingen met de koning meer in deel 2…

Udaipur India

Udaipur India

5 Maak nieuwe vrienden

Nergens anders op de wereld maak je makkelijker vrienden dan in India. Een glimlach is vaak voldoende om het ijs te breken. Want ondanks dat het drukke straatbeeld waar altijd iets aan de hand lijkt in eerst instantie misschien wat afschrikt, is het sociale leven bijzonder laagdrempelig en toegankelijk. Slenter je door de straten, dan word je om de haverklap door verkopers, schoonmakers, vaders, moeders, dochters uitgenodigd om binnen te komen, in winkels met glimmende fluitketels of ateliers met kleurrijke doeken, maar ook in de woonkamer. Voor een theetje, schijfjes komkommer met komijn, een rondleiding door de slaapkamer met vier bedden, wasmachine en een televisie op de koelkast of om het fotoalbum van de familie door te bladeren. Indiase mensen hebben niet veel, maar zullen je koste wat het kost overladen met chocolaatjes, sleutelhangers, tekeningen en agenda’s uit 2002 om hun gastvrijheid te onderstrepen. En kom je op het juiste moment, op 14 januari in Gujarat, dan kan het zomaar zijn dat je wordt uitgenodigd om te vliegeren op het dakterras, een nationale hobby. Neem van ons aan: in India wordt je omarmd met duizend armen.

India gastvrij

India gastvrij

India gastvrij

India kleurrijk

Ook naar India?

Vanuit Amsterdam vlieg je met de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways vanaf ongeveer 465 euro rechtstreeks, heen en terug, naar Delhi. Reis je net als ons zuidwaarts, dan kun je overwegen terug te vliegen vanuit Mumbai. Laat jij je reis liever uitstippelen door experts, reis dan samen met KRAS langs de hoogtepunten van Rajasthan en omgeving. Die veertien dagen durende reis boek je al vanaf 949 euro.

Deel twee vind je inmiddels hier

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram