Do What to do Nederland

10x virtuele tours en online exposities van beroemde musea die je vanaf je bank kunt bijwonen

Het coronavirus is uitgeroepen tot een pandemie en heeft wereldwijd een groot effect. Het dagelijks leven van mensen wordt tijdelijk verstoord, ook in Nederland. Middels de recente maatregelen van het kabinet om de spreiding van het virus verder te voorkomen, is iedereen opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven en te werken. Alle publieke ruimtes zoals scholen, kinderopvangcentra, restaurants en cafés zijn gesloten. Ook musea moeten door de crisis noodgedwongen hun deuren (tijdelijk) sluiten. Thuis blijven (of je nu zelf in quarantaine gaat of openbare ruimtes vermijdt) kan – niet geheel onverwacht -ontzettend isolerend zijn. Toch kun je vanuit het comfort van je eigen huis nog steeds genieten van bingewaardige Netflix-series, boeken lezen en je huis een make-over geven.

Om ervoor te zorgen dat kunst nog steeds toegankelijk blijft, openen de grootste musea van de wereld hun deuren via virtuele tours en online exposities. Een echte Rembrandt bekijken vanaf je bank? Oog in oog staan met het werk van Picasso achter je sherm? Het wordt allemaal mogelijk dankzij het Google’s Arts & Culture platform waar wordt samengewerkt met meer dan vijfhonderd musea, waaronder het Parijse Louvre, het Nederlandse Rijksmuseum en het Guggenheim Museum in New York. Hier vind je enkele van de beste virtuele tours en online expo’s die je creatieve en culturele behoeften ten tijden van sociale distantie zeker zullen verzadigen.

1. Het Rijksmuseum in Amsterdam
Het Rijksmuseum in Amsterdam. 
Het Rijksmuseum

Ons eigen Rijksmuseum in Amsterdam kennen we natuurlijk allemaal van ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt en de talloze andere meesterwerken afkomstig uit de Nederlandse Gouden Eeuw, van onder meer Vermeer. ‘In 80 zalen vertellen 8.000 kunstwerken het verhaal van 800 jaar Nederlandse geschiedenis, van middeleeuwen tot Mondriaan,’ zo stelt het museum. Naast enkele hoogtepunten uit de collectie die je van dichtbij kunt bewonderen, is er een heuse Street View-rondleiding door het museum, zodat je het gevoel hebt alsof je echt zelf door de gangen dwaalt.

2. Guggenheim Museum in New York
Het Guggenheim museum New York.
Guggenheim New York

Het Guggenheim Museum in New York verzamelt, bewaart en interpreteert moderne en hedendaagse kunst focust zich op evoluerende tentoonstellingen die zich focussen op werken van de 20e eeuw en daarna. Bezoekers kunnen speciale tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst meemaken, nu ook middels een virtuele tour. Alsof je zelf in het futuristische gebouw loopt, dat door haar vernieuwende architecturele ontwerp op de internationale Werelderfgoedlijst staat van UNESCO.

3. Musée D’Orsay in Parijs
De binnenkant van het Musée D'Orsay in Parijs.
Journal de L’économie

Ooit gebouwd als een treinstation, is het Musée D’Orsay in Parijs nu een van de bekendste musea van de Franse hoofdstad. Het gebouw zelf kan dus kunnen worden gezien als het eerste kunstwerk in de museum, waar verder een uitgebreide kunstcollecties uit de periode 1848 tot 1914 wordt tentoongesteld. Verwacht hier de meest beroemde werken van kunstenaars als Monet, Cézanne en Gauguin tegen het lijf te lopen in deze bijzondere visuele tour.

4. Van Gogh Museum in Amsterdam
Van Gogh Museum in Amsterdam.
Van Gogh Museum Amsterdam

Het Nederlandse Van Gogh Museum in Amsterdam herbergt de grootste collectie kunstwerken van de iconische Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh ter wereld. De vaste collectie bevat meer dan tweehonderd schilderijen van de schilder, naast honderden tekeningen en brieven. Je kunt met deze tour langs bijna alle verdiepingen van het museum en vanaf je bank genieten van iconische werken als ‘De aardappeleters’, ‘Amandelbloesem’, ‘Zonnebloemen’ en ‘Korenveld met kraaien’ zonder in de rij te hoeven staan.

5. The British Museum in Londen
The British Museum in London, het Verenigd Koninkrijk. 
The British Museum London

The British Museum in Londen heeft ongeveer acht miljoen objecten in haar collectie, waarvan de helft te zien is in de collectie-database van het British Museum. Geniet van de meest bijzondere kunstwerken afkomstig uit de meest uiteenlopende tijdperken, van een van de vroegste kunstobjecten uit de geschiedenis tot het werk van hedendaagse kunstenaars. Naast de opvallende kunst is het gebouw net zo indrukwekkend; het glazen plafond tussen de gebouwen maakt de plek tot een van de grootste overdekte pleinen van Europa.

6. National Museum of Modern and Contemporary Art in Seoul
MMCA National Museum of Modern and Contemporary Art in Seoul, Zuid-Korea. 
MMCA National Museum of Modern and Contemporary Art Seoul

Het National Museum of Modern and Contemporary Art in Seoul is sinds zijn opening in 1969 al snel een van de bekendste musea ter wereld geworden die de focus legt op de Koreaanse geschiedenis in de vorm van kunst. Naast de traditionele Koreaanse kunst focust het museum zich bovendien sterk op de moderne Koreaanse kunst, waarin vooral de beeldende kunst zoals architectuur en design worden belicht.

7. Pergamon Museum in Berlijn
Het Pergamon Museum in Berlin, Duitsland. 
Pergamon Museum Berlin

Het Pergamon Museum in Berlijn is het meestbezochte museum van de Duitse hoofdstad. Het museum bevat kunst uit oude archeologische vondsten uit Oost-Europa, Zuid-Oost Azië. Het museum dankt zijn naam aan het enorme Pergamonaltaar dat midden in museum is gevestigd. De vier afdelingen zijn gericht op kunst uit de Assyrische, Babylonische, Perzische en Islamitische wereld.

8. Musée du Louvre in Parijs
Het Musée du Louvre in Parijs.
Amy-Leigh Barnard via Unsplash

Het iconische Louvre in Parijs is één van de grootste en meestbezochte musea ter wereld. In deze virtuele tour bezoek je verschillende tentoonstellingsruimten en galerijen van het museum en kun je de iconische gevels van het Louvre van dichtbij bekijken. Naast de bijzondere tour mogelijk gemaakt door het Arts & Culture platform van Google, biedt het museum tevens hun eigen visuele tours aan, die je langs enkele van de meest bijzondere gallerie-ruimtes van het museum brengen.

9. Le Gallerie degli Uffizi in Florence
Het Uffizi museum in Florence, Italië. 
Uffizi

Het Uffizi in Florence toont een iconische verzameling van oude beeldhouwwerken, kunstwerken en artefacten, voornamelijk uit de renaissance. De werken zijn voor het grootste deel afkomstig uit de privécollectie van de beroemde en welgestelde Medici-familie, die voor een groot deel te zien zijn in de tour. Ook lanceert het Uffizi een social media-campagne om mensen in contact te houden met kunst via Instagram en Twitter. Daar worden dagelijks foto’s, video’s en verhalen geplaatst over de meesterwerken uit de gehele collectie.

10. J. Paul Getty Museum in Los Angeles
J. Paul Getty Museum in Los Angeles, Californië. 
J. Paul Getty Museum

Europese kunstwerken van de 8e tot de 21ste eeuw zijn te vinden in dit moderne kunstmuseum in het zonnige Los Angeles in Californië. Het J. Paul Getty Museum in Malibu Los Angeles biedt daarnaast Griekse, Romeinse en Etruskische kunst uit de oudheid, allen tentoongesteld in de zogeheten de Getty Villa, die gemodelleerd is naar een Romeins landhuis uit de eerste eeuw de Villa dei Papiri in Herculaneum, Italië. Volg een unieke Street View-tour om de enorme collectie te ontdekken, of kies voor het bekijken van enkele highlights uit het museum.

Bron: Vogue Nederland

No Comments

    Leave a Reply