Do Eat Sleep wereld WEReld WERELD

36 uur in Turijn | eten eten en nog eens eten

Als mensen het over vakantieplannen hebben naar Italië, dan gaat het bijna nooit over een bezoek aan Turijn. Doodzonde vinden wij dit nadat wij deze Noord-Italiaanse stad in pak ’em beet 36 uur hebben leren kennen. Het is er compleet anders dan alle zuidelijke steden, maar dat maakt het juist ook zo leuk. Wat wel hetzelfde is in Turijn en bij haar inwoners, dat is de liefde voor het goede leven. Hier kom je terug met een aantal kilo’s extra. Niet in je koffer, maar in je buik. Yes, deze korte citytrip is op ons lijf geschreven.

Martini Gallery Tour & Vermouth Masterclass

Omdat wij ook in Turijn zijn om de 30e verjaardag van de Fiat Tipo te vieren, beginnen we met een tour en masterclass in dé fabriek van Martini. Een verjaardag vier je namelijk het best met een aantal zelfgemaakte Martini’s. Omdat deze fabriek wel 40 minuutjes buiten het centrum van Turijn ligt, raden wij wel aan even een autootje te huren voor een halve dag of je kunt er met het openbaar vervoer heen. Dit laatste vergt iets meer planning, maar het zorgt er natuurlijk wel voor dat je welgeteld nul Bob’s nodig hebt. Omdat wij na velen wijnproeverijen en drank masterclasses weten dat we vooral door veelvuldig proeven iets leren, laten wij ons chauffeuren in de nieuwe Tipo.

(De nieuwe Fiat Tipo onthuld – klik op afbeelding voor de volledige review)

Pas bij aankomst bij het reusachtige terrein van Martini valt het kwartje dat we hier te maken hebben met een wereldmerk, dat (ok, volgens de tourguide) makkelijk in hetzelfde exportrijtje past als Ferrari, Dolce & Gabbana en de maffia. Hoewel de tour door het museum en de gallery redelijk suf begint met wat eeuwenoude voorwerpen, wordt het hoe hoger je komt in het prachtige gebouw steeds interessanter. Daar krijg je goed door hoe Martini langzaamaan, de hele wereld heeft weten te veroveren door zich neer te zetten als ‘lifestyle‘. En daar heeft George ‘Schnabbel koning ‘ Clooney ook hard aan meegeholpen:

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

 

Maar waarom wij zeker een uitstapje naar deze plek aanraden, is vanwege de Vermouth Masterclass. Hierbij leer jij (in je uppie of in een groep) hoe vermouth wordt gebrouwen én ga je dit zelf ook in praktijk brengen. Compleet met pipetjes, kruiden en uiteraard veel drank ga je aan de slag om zelf die kenmerkende smaak van Martini te creëren. Klinkt makkelijk? Door puur geluk maakten wij een eerste batch die précies – in onze bescheidenheid – naar Martini smaakte, maar die wij ook weer binnen drie tellen verpestte omdat we dachten dat het nog beter kon.

Tip: doe het niet en als ‘ie ook maar even in de buurt komt, bottelen die handel. Je mag namelijk een prachtig flesje van je eigen brouwsel mee naar huis nemen. Het flesje heeft een inhoud van 100 milliliter, dus het mag gewoon mee in het vliegtuig.

PS Meer weten over de Fiat Tipo en waarom deze topper al 30 jaar meegaat? Daar lees je hier alles over.

Overnachten in het iconische Hilton Hotel Lingotto

Met een aantal goede en een aantal volledig mislukte Martini’s in je mik en een vol avondprogramma voor de boeg, moet er ook gerust worden. Wij checken daarom al op tijd in bij het prachtige Hilton Hotel Lingotto, dat gevestigd zit in de gigantische oude Fiatfabriek. Toen wij hoorden dat het hotel in de legendarische fabriek zat waren wij om twee redenen blij. Ten eerste omdat wij gek zijn op oude industriële panden die worden omgetoverd tot iets compleet nieuws en ten tweede omdat er bovenop dit gigantische gebouw de wereldberoemde (voormalige) testbaan van Fiat ligt. Daarover – iets met beveiliging en weggestuurd worden – straks meer.

Wij moesten heel even denken aan de oude Philips fabriek in Eindhoven, die ook is omgetoverd tot hotel. Alleen is het Hilton in Turijn wel even van een andere klasse (tel er maar gerust 2 dikke sterren bij op). De hele centrale hal is van vloer tot bijna de bovenste verdieping opengebroken, waardoor je wanneer je de lift neemt een adembenemend uitzicht hebt over het pand. Ditzelfde uitzicht ervaar je ook bij het ontbijt, want dan eet je in deze centrale hal en kijk je boven je derde espresso vol verbazing naar boven. Als jij net als wij maar kort naar Turijn gaat, dan kun je net zo goed in het mooiste hotel van de stad slapen. Niet alleen zijn de kamers perfect, schudt de barman om 02:00 nog steeds de lekkerste negroni cocktails, het hotel heeft ook nog eens een van de beroemdste daken ter wereld.

Bicerin proeverij @ Caffè Al Bicerin

Dit artikel is nog maar 5 alinea’s lang of we hebben al met ‘beroemdste dit’, ‘legendarische dat’ en ‘wereldmerk zus’ gestrooid. Zijn we aan het overdrijven? Zeker niet, maar dat is gewoon het ding met Turijn, je merkt aan alles dat de stad overloopt van de mooie tradities en rijke historie. Wanneer je de Noord-Italiaanse stad bezoekt moét je eigenlijk wel een ‘Biceerin’ gaan proeven bij de naamgever van het populaire drankje, Caffè Al Bicerin. Neem wel een goed boek mee, want de wachtrij voor een piepklein tafeltje zijn hier eigenlijk ongeacht de dag lang.

(Foto: Erwin van Heteren I Ciaotutti.nl)

Maar schakel je doorzettingsvermogen even in, want wachten op de ‘bicerin’ is het helemaal waard. Daarnaast lijkt de tijd in het café te hebben stilgestaan en voel jij je voor heel even een echte local. Italianen zelf krijgen namelijk ook geen genoeg van het drankje, dat een opeenstapeling is van warme chocola, koffie en dan een koude soort (slag)room bovenop: Ongekend die smaak en vreselijk verslavend! Drink er echter niet meer dan eentje, want de bicerin’s slaan in als een bom.

(Foto: Erwin van Heteren I Ciaotutti.nl)

Eten bij Casa del Barolo

Waarom je ook niet meer dan één zo’n heerlijk drankje moet drinken, is omdat er ook nog gegeten moet worden en wel bij Casa del Barolo. Pas je even aan de Italiaanse eettijden aan en maak een (voor ons Nederlanders) late reservering. Kom om een uurtje of 20:00 binnen en je bent omringt door alleen maar mensen uit Turijn die het mooie leven vieren. Het restaurant zit namelijk rammend vol in het weekend, waarbij de wijn bij ieder tafeltje rijkelijk vloeit.

Hoewel je bij deze lokale hotspot á la cart kunt bestellen, zouden wij het aanraden om voor één van de menu’s (vlees, vis of vega) te gaan. Niet alleen neem je dan direct de keuzestress weg, ook wordt het – mits jouw Italiaans net zo slecht is als dat van ons – een grote verassing doordat je niet van alles weet wat het precies is.

Agnolotti pasta workshop bij Eataly Pinerolo

Iedereen die weleens in New York is geweest heeft vast ook wel ‘wat Italiaans‘ gegeten bij Eataly op 5th Ave. Wij hadden werkelijk geen idee dat dit ook écht een Italiaanse onderneming is, dat tevens een van de meest succesvolle internationale restaurantformules blijkt te zijn. Maar de allereerste Eataly vind je in Turijn, die in januari 2007 haar deuren opende. Het is een prachtig concept, wat zich het best laat vertalen tot een gigantische markt/supermarkt, met in het midden een restaurant. In het (super)markt gedeelte vind je allemaal lokale producten, die ook per Eataly dus verschillen. Verschil met een gewone supermarkt (naast de dagverse producten) is dat je bij Eataly ieder moment met boodschappen doen kunt stoppen, om een goed bord pasta of scampi’s naar binnen te werken. Maar dit is niet de reden waarom wij jullie deze oer-Eataly aanraden, want hier moet je heen voor de pasta workshops.

Authentieker wordt het niet, want de prachtige vrouw – Angela – die bij ons de workshop geeft spreekt geen woord Engels, dus iemand anders van Eataly moest de vertaling doen. Angela en haar tolk Antonio waren zo ontzettend vol met passie en vol humor over de pasta én de regio aan het praten, dat zelfs de grootste chagrijn met een glimlach naar huis gaat. Wij maakten er de lokale (gevulde) pasta agnolotti, die we daarna met zijn allen in het restaurant beneden gingen opeten. Echt een aanrader qua ervaring! Sta je dan in het weekend terwijl een echte Donna met wilde handgebaren aan je uitlegt hoe je het beste het deeg voor de agnolotti kunt maken. Daarna kwam Angela ook nog even aan onze tafel om ons te complementeren met de inzet.

Terug naar dat legendarische dak

De belangrijkste reden om in het Hilton Hotel Lingotto te slapen is het dak. Al vanaf een kilometer afstand zie je de ‘bol’ opdoemen van de oude testbaan van Fiat en die kun jij met een beetje zoekwerk gaan bekijken. Want hoewel het Hilton op haar website vermeld dat je het dak kunt bezoeken, hebben wij (dankzij Toine en Mirco van FCA) het pas na een ware speurtocht en met de hulp van een stel aardige beveiligers kunnen vinden. De dikke mist die over Turijn hing die ochtend maakte het geheel alleen nog maar meer mythisch. Hier zijn duizenden auto’s door die mega steile bocht gevlogen en dat ging allemaal nog (grotendeels) goed ook. Kennelijk was het niet helemaal de bedoeling dat wij zonder begeleiding over de testbaan gingen lopen, want na ongeveer een half uur kwam er beveiliging aangesneld om te vertellen dat de camera’s weg moesten. Gelukkig hebben we de foto’s nog:

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram