Do Eat Hotspots Sleep What to do Wereld Where to eat Wereld Where to sleep Wereld

48 uur in Florence | alles wat je moet weten om deze topstad te ontdekken

(Foto’s: Dirk Wijnand)

Twee dagen in een stad met meer highlights dan salami op een pizza peperoni, dat vereist een keiharde aanpak. Maar tranquillo tranquillo, wij gingen je voor!

Dag 1

5:00 Slapen kan altijd nog

Rome, en ook Florence, zijn niet op één dag gebouwd. Wil je dus iets van de stad zien, in krap twee dagen, dan moet je vroeg je bed uit. Spring na drie, vier keer snoozen rond vijf uur je hotelbed uit (waarover later meer) en steek de Arno over richting ‘Piazzale Michelangelo’. De pittige klim naar dit kaarsrechte plein wordt beloond met een panoramisch uitzicht over een stad die er al honderden jaren hetzelfde bij ligt, maar rond zonsopgang toch zeker wel het mooist. Kortom: een tijdloos uitzicht over een in oranje badende renaissancestad waarbij een thermoskannetje koffie pure noodzaak is.
www.firenzeturismo.it

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

6:30 Florence voor openingstijd

Via de rivierbank steek je de Ponte Vecchio over waar op dat moment de juwelierszaken nog gesloten zijn en je de platgelopen kinderkopjes alleen met de postbode deelt. ‘Buongiorno, dormito bene?’. Op dit moment van de dag is Florence nog gewoon authentiek Florence, een prachtige stad met op haar charmante gevels een glimlach van warme zonnestralen en een handjevol inwoners op weg naar werk. Geen toeristen rondom de basiliek met de waanzinnige koepel van Brunelleschi en ook op het Piazza della Signoria alleen een flirtende agent en een winkelbediende in een crimineel kort rokje.

8:00 Lastig dilemma

Alsof de hekken van een pretpark zijn opengegaan, stromen de straten vol met Britten met rieten hoedjes en Senegalezen met echte neppe zonnebrillen. Na het ontbijt in het hotel (waarover later meer) kun je twee dingen doen: of je mengen in die ooit zo kalme stad waar je nu ondersteboven wordt gelopen door Aziaten met uitschuifselfiestokken of: terug je bed in.

13:00 Well done or bloody?

Na een korte siësta en een duik in het zwembad op de bovenste verdieping van het hotel (je raadt het al: waarover later meer), met uitzicht over de stad, besef je na gierig een stuk of tien olijven en salami te hebben weggeprikt dat het tijd is om te lunchen. Op aanraden van een lokale slager loop je naar een restaurant in een zijstraat van Piazza di Santa Croce, waar de biefstukken zo dik zijn dat je denkt er een hakmes bij te krijgen. Maar…kennelijk zo zacht dat het met een lepel ook zou lukken. De wereldberoemde bistecche fiorentine worden bij Cucina Torcicoda klaargemaakt in een aparte keuken waar het zo verschroeiend heet is dat het personeel, volgens een van de medewerkers, zelf vel over been is. De Peruzzi, al honderden jaren een van de meest (invloed)rijke families van Florence, bezitten rondom het restaurant ook een aantal juwelierszaken en winkels met deftige leerproducten. Leuk als toetje.
www.cucinatorcicoda.com

15:00 De kater komt later

Met een maag vol bistecca en citroensorbet, ronddobberend in een laagje Supertoscano, is het lekker slenteren. Houd je creditcard wel goed opgeborgen, want tussen pak ‘m beet de Santa Maria Novella en de Santa Croce vind je zoveel zaken met uitnodigende handgemaakte kleding, accessoires, wijnen, antiek en designerkleding dat je zonder twijfel met een kater wakker wordt. Vooral in de Via Tornabuoni doen de prijzen pijn: Gucci, Pucci, Prada, Cartier en Bulgari. Mooie spullen, tegen een betere prijs, vind je ook bij de winkel van Benetton.
www.visitflorence.com

17:00 Bontjassen en barhangen

Verdwijn je in de verlaten straten achter de Santa Croce, dan kom je uiteindelijk terecht bij Il Mercato delle Pulci, een vlooienmarkt in de openlucht waar je voor weinig geld leuke spullen voor thuis kunt kopen: oude krantenartikelen, reclameposters, kroonluchters, knopen, bontjassen en schilderijen in brokante lijsten. Schuin daartegenover de negentiende-eeuwse overdekte markt van Sant’Ambrogio, waar je in vergelijking met die van San Lorenzo een stuk minder toeristen tegen het lijf loopt en waar het bij de bars binnen de hoogste tijd is voor je eerste aperitief. Salute.
www.mercatosantambrogio.it

20:00 Was je handen in onschuld (en bier)

Wanneer de zon achter de heuvels is gedoken, slaat in Florence de zwoelheid toe. Een groot deel van de toeristen is vertrokken, alleen de hotelgasten en bewoners blijven achter. De straatlantaarns werpen een gouden gloed op de gevels en op de stenen muurtjes tussen de Ponte Vecchio en de Ponte Santa Trìnita wordt stiekem bier uit flessen gedronken. Een zoete mix van zwoelheid en nostalgie waaraan je hoe dan ook medeplichtig moet zijn.

 

21:15 Lokale mengsels

Op het terras van JK Place, recht tegenover de Santa Maria Novella, maken ze gelukkig ook Negroni’s. Volgens het eeuwenoude recept: gin, vermout en Campari in een old fashioned kristallen glas, maar met als personal touch een paar druppels Fernet. Wees gewaarschuwd: de Negroni is uitgevonden om stevig in te kicken en deze al helemaal. Heb je er twee, drie achter de kiezen, vraag het personeel dan om een rondleiding in het hotel. Achter de gevel van dit stadspand schuilt namelijk een van de meest wonderlijke accommodaties van de stad (niet het onze).

www.jkplace.com 

Dag 2:

9:30 Cultuurmomentje: Venus en onthoofdingen

Zelfs als je maar 48 uur in Florence bent, is een bezoek aan Gli Uffizi verplicht. Je moet er vaak een flinke rij voor trotseren, maar eenmaal in het overweldigende museum word je van alle kanten bestookt met indrukwekkende Da Vinci’s, Caravaggio’s en Botticelli’s. Zelfs onze eigen Rembrandt hangt hier met een brede glimlach aan de muur. De collectie is een erfenis van de ooit machtigste familie van de stad, misschien wel van het hele land, het geslacht de’ Medici, die zoveel vingers in de pap hadden dat ze zelfs ooit de vacature van paus vervulden. Sowieso afvinken: De Geboorte van Venus, La Primavera en De Onthoofding van Holofernes.
www.uffizi.com

12:00 De stad uit

Maar weinig mensen doen het, terwijl het toch echt geen gek idee is: met de fiets de drukte van de stad uit, rijdend langs de oevers van de Arno (www.florencebybike.it). Rijd je oostwaarts, dan kom je na een kwartiertje al uit bij iets dat lijkt op een festivalterreintje, met ijskramen, bars, foodtrucks en een terras met uitzicht over de Arno. La Toraia al Lungarno del Tempio is een initiatief van het gemeentebestuur om de mensenstroom meer het centrum uit te leiden, en de bewoners een eigen plek te geven. Vooral ’s avonds vind je bij deze ‘beach clubs’ langs de rivier veel locals aan de cocktails.
www.facebook.com/LaToraiaLungarno/

13:30 Lunchen op een landgoed

Terwijl je met een glimlach van oor tot oor de lekkerste spaghetti ooit met verse garnalen naar binnen slurpt, worden je oren gestreeld door een duet van Andrea Bocelli en een ronkende Ferrari. Dit is die plek waar jij ooit je bruiloft hoopt te vieren, op een groen, met chirurgische precisie aangeharkt landgoed met ritselende kastanjebomen en duikende zwaluwen en prachtige suites met uitzicht op de Arno. Villa La Massa is een charismatische zestiende-eeuwse villa met sportwagens op de oprit slash oase op zo’n half uurtje trappen van het stadscentrum. Ver uit de buurt van de selfiestokken-en-audiogidsen-stroom en daarom absoluut een aanrader voor jou, je vriendin en een fluwelen doosje met een ring.
www.villalamassa.com

19:00 Zonsondergang met Mario en Luigi

Terug naar het hotel. Ons hotel! Dat hotel met op de bovenste verdieping een zwembad waarin ronde bollen met ledverlichting drijven en waar aan het eind van de dag een borrel met live-muziek plaatsvindt. Terwijl de zon achter de torens van de nabijgelegen bibliotheek zakt, alles opnieuw oranje, drink je in Plaza Lucchesi je strawbery daiquiri, geserveerd door niemand minder dan Mario en Luigi. Zowel overdag als ’s avonds een van de beste plekken van de stad om, in relatieve rust, van de skyline te genieten. En de dekens op de bedden in de kamers zijn zacht als engeltjeshaar. Maar dat terzijde.
www.hotelplazalucchesi.it

21:00 Beste Martini cocktail van Florence

In een andere zijstraat van Piazza di Santa Croce, niet ver van het hotel, vind je als je goed zoekt een barretje dat de meeste toeristen over het hoofd zien: bar Quelo. Lekker authentiek en volgens kenners de plek met de beste Martini cocktails van de stad, en op de manier zoals Hemmingway ‘m graag had: lekker sterk en een stuk of wat. Achter de bar op losse kladjes quotes van gasten die in het heetst van de strijd wereldmysteries dachten te hebben opgelost. Wij lieten er natuurlijk ook eentje achter, aan jou de taak om uit te zoeken welke.

Meer toffe steden ontdekken? Duik dan ons uitgebreide Travel-archief in!