Do Eat Slider What to do Wereld Where to eat Wereld

5 essentiële tips om elke vlugge weekendtrip tot een succes te maken

Mijn in Essen

(Foto’s: Colourful Rebel)

Ons blog staat vol met korte roadtrips en weekendjes weg, waarbij wij nu wel redelijk zeker kunnen concluderen: uiteindelijk is de stad niet doorslaggevend. Dit zijn natuurlijk de mensen met wie je gaat en of er een beetje redelijke prijzen voor bier worden gehanteerd in de lokale kroeg. Toch zijn er een paar essentiële zaken voor een succesvol weekendje weg, die je hieronder kunt vinden.

Tip 1: essen – tieel: Europese stad binnen bereik

We beloven, flauwer gaan de woordgrappen in dit artikel niet worden, maar Essen (Duitsland) it is. De stad staat waarschijnlijk niet direct op je lijstje van Europese ‘must-sees’ en dat stond Essen bij ons ook niet. Waarom wij er dan toch wel heen zijn geweest (en een fantastisch weekend hebben gehad)? Doordat wij het gevoel hebben dat wij met onze frequente weekendtripjes België wel hebben uitgespeeld en daarnaast viel ons op dat Duitsland sterk ondervertegenwoordigd is op ons blog. Ja we hebben ooit dankzij Jeep een fantastisch weekend beleefd in Hamburg, maar toen bleef het stil. Dankzij Jeep gaan we trouwens weer terug naar Duitsland, maar daar lees je hier alles over.

Wat wel degelijk essentieel is om deze korte weekendtripjes tot een succes te maken, is de afstand naar de betreffende stad. Dat klinkt redelijk ‘joh natuurlijk’, maar wij kunnen inmiddels uit ervaring opmaken dat dit op een gemiddelde komt van max 3,5 uur rijden. Dit is precies de tijd dat je het van opwinding op de heenweg kunt uitzitten en het is ook précies de tijd dat het op de terugweg nog uit te houden is met elkaar na een heftig weekend feesten en ochtendhumeuren die je vergeten was. Daarnaast wil jij op vrijdag met je beste vrienden in de auto springen rond een uur of 11, om vervolgens uiterlijk 15:00 op het terras te ploffen. Je hebt niet voor niets die vrije dag opgenomen!

Essen heeft eigenlijk alle ingrediënten in zich waardoor de stad zich leent voor een perfecte roadtrip/weekendtrip. De stad is snel te bereiken (vanuit Amsterdam 2,5 uur), de stad heeft een levendige ‘hippe wijk’ en de stad heeft een toffe ‘dagactiviteit’ op 5 minuten rijden (de ‘grootste mijn van Europa’ – zie tip 4).

Tip 2: verblijf

Wanneer je met behulp van Google Maps (en hele lange WhatsApp-groep discussies) eindelijk een stad hebt gevonden, begint het echte werk: verblijfplaats. Wij hebben dit bij het bezoek aan Essen eerlijk gezegd omgedraaid, want het was de onderstaande belabberde foto van een van onze vrienden die ons over de streep haalden om naar het Roergebied te gaan:

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Dit prachtige uitzicht op wellicht de grootste parkeerplaats van Essen heb je vanuit je ‘penthouse’, dat verhuurd wordt door Klaus op Airbnb. Wij moeten zeggen dat ons design hart niet direct sneller ging kloppen (vooral na ons Brussel en Gent loft-avontuur), maar dit is veruit het beste appartement voor een groep gasten in Essen en omstreken. Ieder zijn eigen kamer, een groot balkon en vooral: zo ongeveer precies tussen de leukste wijken in. Wij zijn sowieso wel fan van Airbnb op dit soort tripjes, omdat het ten eerste een stuk goedkoper is dan hotels, maar ook omdat je jezelf echt eventjes local voelt wanneer je zo’n leuke Europese stad voelt. Je een weekendje Essenaar voelen kunnen wij nu dus mooi van de bucketlist afstrepen.

Airbnb Essen

(Feestje? Geen probleem in het appartement van Klaus!)

Tip 3: ver-voer

Je kunt van een nieuw te ontdekken stad wel heel wild alle culinaire hotspots verzamelen, maar de reis begint al in de auto. Nee wij willen hier niet de quasi-filosoof uithangen, maar wij willen het wel even serieus over tankstation eten hebben. Het is voor ons iedere reis weer een uitdaging om de rest van de inzittenden (Michiel en Koen jullie weten wie jullie zijn) zover te krijgen om minimaal vier keer te stoppen onderweg, omdat lekker (lees: gefrituurd, vrij hoog in calorieën) eten bij een tankstation nu eenmaal bij ons vakantiegevoel hoort.

Wij weten ook niet precies waar dit vandaan komt, maar als jij je hier ook maar een beetje in herkent, raden wij je dus aan om alles met de auto te doen. Daarnaast hangt deze tip natuurlijk redelijk samen met tip 1, want een roadtrip is redelijk kansloos zonder auto. Geen stress van inchecken op een megadruk vliegveld, geen tijden van een trein waar jij je aan moet houden. Nee, gewoon in de ochtend met je vrienden in de auto springen en alles in je eigen tijd rijden. Heb jij zin in een schnitzel net over de grens? Dan ga je die gewoon halen! De bestemming is niet belangrijk, het gaat erom hoeveel je onderweg kunt eten en drinken. Wij kregen de nieuwste Compass mee van Jeep, waar je graag even lang mee verdwaalt.

Tip 4: een onvergetelijke dagactiviteit

Wij kunnen na een fantastisch weekend ‘wereldstad’ Essen en Leuven (de saaiste stad van België) wel concluderen dat waar je heengaat echt geen reet uitmaakt. Hoe cliché ook: het gaat erom dat je met je beste vrienden even uit de sleur bent en je weer hele dagen met elkaar kunt hangen. Geen verplichtingen, geen plannen, maar gewoon heel de dag slap ouwehoeren. Toch is het wel handig om van tevoren te checken of de stad ‘iets bijzonders’ heeft. Dit kan van alles zijn, maar het is doodzonde als je eenmaal thuis vertelt over je weekendtrip en je krijgt te horen ‘oh ben je ook bij de grootste mijn van Europa geweest?’. In dit geval kunnen wij dus ‘ja’ zeggen, want een van ons – K – had wel zijn research gedaan.

Onze verwachtingen waren redelijk laag gespannen, maar het bleek een gouden zet te zijn om vanuit Essen centrum 20 minuten naar de (inmiddels niet meer in gebruik) Zeche Zollverein mijn te rijden. De plek is zo bijzonder en goed bewaard gebleven, dat het een UNESCO-werelderfgoedlocatie is. Denk NDSM/Strijp-S, maar dan 20 keer zo massaal en met machines die groter zijn dan de gemiddelde flat in Amsterdam. Het gigantische terrein trekt inmiddels 1,5 miljoen bezoekers per jaar, die er voor de diverse musea of andere culturele activiteiten komen. Allergisch voor musea? Het tofste is om gewoon met een gratis plattegrond op zak rond te banjeren over de stalen bruggen en bossen en je op te laden bij de tal van horeca (curry worst!). Een museum die wij iedereen zouden aanraden (kaartje is maar twee euro), is het Roergebied museum. Bovenop het dak vind je namelijk een fantastisch panorama-deck met prachtig uitzicht.

Tip 5: beste taart en shoarma (oftewel de parels van de stad)

Het voordeel van iemand in de vriendengroep hebben die wél dingen van tevoren opzoekt, is dat je toch bij de echt leuke plekjes van de stad komt. Bij een – op papier – suffe stad als Essen is het best belangrijk, want het is niet zo dat je wordt doodgegooid met alleen maar leuke tentjes. Dus de uitzoeker uit onze groep zei  ‘Essen heeft kennelijk de beste taartwinkel van het Roergebied met gigantisch terras in een besloten hofje en ik weet dat jullie van zoet houden’, moesten wij natuurlijk eerst keihard lachen. In een weekend vol met bier, veel te harde grappen en mogelijk wel of niet een stripclub was het toch even onwennig om (nagenoeg als enige mannen) in de lange rij van Miamamia aan te sluiten voor dat beroemde stukje taart. Maar soit wij hebben het gedaan en wat een feest dat het was.

 

SHOP ONZE INSTAGRAM

Klik om jouw favoriete look te shoppen

 

Niet alleen was het inderdaad een verdomd goed stuk taart, ook het enorme groene terras aan de achterkant is een dikke aanrader voor wanneer je Essen in de zomer bezoekt. Hier zitten namelijk meer terrassen verscholen, die alleen te bereiken zijn via de straatkant van de horecazaken. Dat wij ruim een uur later de taart met flink wat bier en een broodje shoarma bij de andere ‘beste zaak van de stad‘ hebben weggespoeld maakt het dan wel weer compleet. Orkide Döner verdient alle 5 de sterren op Google, want het lijkt haast wel een restaurant zo sjiek en lekker. High brow cuisine? Low brow? Wij doen het allemaal. Met een piepklein beetje research, kun je dus elke suffe stad inzetten voor een te gek weekend met je gabbers. Zo, steek die maar in je zak!

No Comments

    Leave a Reply