Do Eat Sleep What to do Wereld Where to eat Wereld Where to sleep Wereld

5 manieren om een weekendje zeiknat Brussel te overleven

(Foto: We Love Brussels)

“Ja Brussel is echt een leuke stad, vooral met al die biercafé’s en schattige restaurantjes overal”. Ok, dat klopt misschien ergens wel, maar niemand vertelde ons dat Brussel in oktober ongeveer even slecht weer heeft, als Nederland in oktober. Regen, regen en nog eens stortregen. Toch is het ons gelukt om met een beetje research vooraf er een heel leuk weekend van te maken. Hoe we dat voor elkaar hebben gekregen onder deze erbarmelijke omstandigheden, vertellen wij jullie nu graag in een handig to-do lijstje.

1. Huur een heel dik Airbnb appartement/loft

Deze regel geldt eigenlijk voor elke stad die je gaat bezoeken en waar je via Airbnb wil slapen, maar wanneer je weet dat het heel het weekend regent heb je toch andere eisen. Dan moet je vooral naar de vierkante meters kijken, omdat je ervan uit kunt gaan dat je wat meer tijd binnen doorbrengt dan wanneer er een stralend zonnetje schijnt. Want ook al ben je met je allerbeste gabbers op stap (zoals dit weekend, s/o), de muren komen op een gegeven moment toch op je af. Dat komt door meer alcoholinname dan normaal, een schorre stem van al het geklets en vooral korte nachten omdat de opwinding voor de nieuwe dag zo groot is. Daarom hebben wij een goede avond op Airbnb gespendeerd om het allerleukste appartement/loft van Brussel te vinden.

(foto’s: Airbnb)

(foto’s: Airbnb)

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Het lijkt er eigenlijk meer op alsof er meerdere huizen in één gigantisch (160 vierkante meter) loft zijn gestopt, want er zitten een hoop gekke en onverwachte ruimtes in. Zo heb je ongeveer vier plekken waar je gezellig kunt hangen met je vrienden en staat er bij één van die plekken zelfs een houtkachel. Voor het aansteken van dat laatste waren wij te lui, maar mocht je hier een romantisch weekend willen spenderen, dan is de kachel nog een heel fijn pluspunt.

(foto’s: Airbnb)

Wij konden er nu niet echt van genieten, maar het loft is tevens voorzien van een waanzinnig mooi dakterras. Of beter gezegd twee dakterrassen. Alleen hiervoor al zouden wij nog weleens willen terugkomen in hartje zomer, want de oase van rust die je hier ervaart zo middenin het centrum van Brussel is heerlijk.

Een kleine side note: de aardige Charlotte die het huis verhuurt (haar reislustige oom heeft er gewoond) heeft het qua basic supplies ook echt, basic gehouden. Dus neem je douchegel, een extra handdoek en mes en vork mee, want dat vind je allemaal niet terug in het huisraad.

2. Regel een reservering bij een restaurant op < 900 meter van je appartement

Het is semiwetenschappelijk bewezen dat wanneer je minder dan een kilometer in de stromende regen loopt, je het minst chagrijnig wordt. Wij hebben dit een aantal keer (niet geheel vrijwillig) in Brussel mogen testen en het werkt dus echt. Het niveau van chagrijn is toelaatbaar! Het fijne aan ons appartement, was vooral de locatie. Hierdoor hadden we in de buurt (< 900 meter) de leuke restaurantjes voor het oprapen en hoefden we dus niet al te lang te lopen. We hebben er bij twee gegeten (nummer 1 en 2) en de derde hebben we voor jullie als bonus genoteerd, die uit zeer betrouwbare en vooral lokale bron komt.


1. Italiaans bij Cipiace | Reserveer de boel trouwens wel ongeveer een kleine week van tevoren, want alle restaurants zitten op vrijdag- en zaterdagavond rammend vol. Kennelijk zijn die Brusselaren wel gewend aan wat regen, want ze laten zich er niet door tegenhouden. Deze Italiaan is uiterst charmant en doet ons stiekem een beetje aan het net geopende Primi hier in Amsterdam denken. Ook hier is de bediening en de keuken ‘echt’ Italiaans en combineren ze Nederlands, met Frans en ook vooral veel Italiaans als ze aan je tafeltje staan.

De gerechten zijn allemaal goed en vooral ook fijn geprijsd, maar waar Cipiace zich door onderscheidt is de cocktailkaart. De cocktailkaart is hier namelijk bijna net zo uitgebreid als de wijnkaart en dat vinden wij fijn. De leuke inrichting van de zaak (‘vol, maar gezellig’) zorgt voor een fijne broeierige sfeer en daar passen naar onze mening cocktails perfect bij. Dit maakt Capiace ook de ideale plek om alvast goed in de stemming te komen voor de verdere stapavond. Website Cipiace

2. Belgisch bij Le Bistro | ‘When in Rome…’ dus wanneer we in Brussel zijn, dan gaan we ook wel even voor een typisch Belgisch restaurant. Wanneer je de hoek om loopt in de Parvis Saint-Gilles en je Le Bistro ziet, wil je het liefst omkeren want eerlijk gezegd: het ziet er niet uit. Het is dat we weten dat dit niet een toeristisch gedeelte is, want anders zou je denken dat het een kroeg is op het Rembrandtplein. Maar we zetten onze oppervlakkigheid even opzij en stappen toch binnen. Binnen zit het rammend vol met allemaal ‘locals’ die aan het genieten zijn van de honderden bieren die ze hier schenken.

Naast veel bier op de tap en fles, bereiden ze bijna al hun gerechten met bier. Belgischer dan gerechten met bier bereiden wordt het wat ons betreft niet, dus ga hiernaartoe wanneer je een beetje de real deal wil. Mocht je maar één nachtje in Brussel spenderen en je hebt in de avond al eetplannen, bij Le Bistro kun je ook ontzettend lekker lunchen. Want wie heeft ooit gezegd dat je niet met wat stoofvlees en bier de dag kunt beginnen? Website Le Bistro

3. Frans Belgisch bij La Quincaillerie | Dit is een wildcard omdat het restaurant op meer dan 900 meter van bovenstaand Airbnb appartement verwijderd is. Maar volgens een vriend die al jaren in Brussel woont is dit the place to be in de Belgische hoofdstad dus we wilden hem jullie niet onthouden. Verwacht voorgerechten met oesters, Belgische kaaskroketten en de mooiste stukken vlees. Oh en alleen voor het interieur alleen al zouden wij hier wel erg graag naartoe willen:
Website La Quincaillerie

Brakke Bonustip | Mochten jij en je vriendinnen nu op zondag wakker worden met een gigantische kater van Delerium (zie volgende punt), dan wil je echt niet netjes uiteten gaan. Nee, dan wil jij naar de beste snackbar (‘Friture’ zoals het daar sjiek heet) van Brussel. Die hebben wij na lang zoeken en reviews lezen gevonden. Friture de la Chapelle klinkt even fijn als dat het smaakt en je vindt deze prachtzaak op de Hoogstraat 25. De eigenaar spreekt geen woord Engels, maar spreekt jou en je vrienden wel direct aan met ‘amis’.

3. Drink jezelf (met mate) een Delerium

Ok ‘speciaal bier’ fanboys & girls, wij gaan nu even wat controversieels zeggen: wij houden niet per se van speciaal biertjes. Whuuuuut?!? Waarom wij dan wel naar Beer Capital Brussel gaan vraag jij je af? Nou we blijven het echt wel proberen en ook hier wordt gewoon pilsener verkocht in de kroeg. Toch willen we graag onze horizon blijven verbreden en daarom: Delerium. We hebben ons laten vertellen door speciaal bier liefhebbende vrienden, dat dit dé plek is in Brussel waar je bier kunt drinken.

Het interieur ziet er niet uit – oud en stoffig – maar de kaart is heel erg indrukwekkend. Zelfs voor ons was er genoeg te ontdekken op de kaart, waar we erg blij van werden. Aanrader is bijvoorbeeld om voor de naamgever van het café te gaan, het Delerium biertje. Waar dit café nog meer goed in is – en hier komt de aap uit de mouw – is je laten vergeten dat je met een kletsnat pak binnen bent gekomen. Nadat je ongeveer pak ‘em beet zes speciaal biertjes hebt gedronken, zweef je op een roze wolkje. Het laatste biertje hebben we trouwens uitgekozen door met onze ogen dicht, op de enorme menukaart te prikken. Dit laatste is echt een aanrader om de boel even spannend af te sluiten. Living on the edge, dat was een beetje het motto van dit weekend.

4. Laat het vervoer naar Brussel je een glimlach bezorgen

Om onszelf soms te verwennen, regelen we bij een weekendje weg weleens een wat extravagante auto. Een auto waarbij je ongeveer 3 keer per uur wel een ‘duimpje omhoog’ krijgt van een medeweggebruiker. Een auto die zelfs wanneer je inhaalt bij 130 km/u nog zoveel kracht heeft dat je in je stoel wordt geknald. Je denkt nu misschien dat we een beetje overdrijven, maar wij hebben het hier over de Alfa Romeo Giulia Super (2017). We hebben door het blog al heel wat auto’s mogen testen en ervaren, maar geen eentje die in de buurt komt van het gevoel dat je van de Giulia krijgt.

Om je even een anekdotisch verhaal te vertellen om te illustreren dat we niet overdrijven, de man die de auto in ontvangst nam bij inlevering vertelde het volgende: “Ik werkte eerst bij Porsche en kon toen regelmatig een 911 meenemen, waar eigenlijk nooit iemand van opkeek. Iedere keer als ik deze knalrode Giulia meeneem zie ik mensen omkijken en duimpjes geven. Prachtig”. Dat komt volgens ons vooral door het design wat Alfa dit raspaard heeft meegegeven, want dat is sexy en stoer tegelijk als een malle. Die dikke kont die overloopt in een heerlijk lange motorkap is eigenlijk precies hoe wij als kleine kinderen een sportauto zouden tekenen, alleen is dit een sedan.

De mensen die onderweg een duimpje omhoog gooien weten misschien niet dat de Giulia vanbinnen ook erg mooi is (niet zo oppervlakkig doen hè!). De automaat die wij meehebben gekregen schakelt heerlijk sportief en stuurt erg direct. Dat mensen überhaupt nog in een schakelbak rijden snappen wij na deze überhaupt ervaring niet, want je houdt hiermee meer tijd over om je te concentreren op rijden. Tel daarbij op dat je richting Brussel gegarandeerd in de file staat en je wil echt wel in een automaat richting de Belgische hoofdstad.

Alfa Romeo omschrijft het ontwerp van de Giulia een stuk poëtischer, als ‘La Bellezza Necessaria‘, oftewel de noodzakelijke schoonheid. Kijk, daarom houden wij nou van deze Italiaanse autofabrikant. Het gespierde ontwerp van de auto is dus niet alleen sexy, het zorgt er ook mede voor dat je zo fijn aan het rijden bent. Wij kunnen hier wel vermelden dat de 2.0 benzinemotor van 200 pk/149 kW gekoppeld aan een 8-traps semi-automatische transmissie óók voor de fijne ervaring zorgt, maar dat zegt een hoop mensen waarschijnlijk niet heel veel. Zonder te overdrijven, was het ritje in de Giulia toch wel een van de leukste tot nu toe:

(Zelfs bij terugkomst in Amsterdam-West bleven er mensen kijken)

5. Ontsnap uit Brussels meest beruchte escape room Enygma

Door onze uitgebreide research, zijn we er ook achter gekomen dat de beste Escape Room van België in Brussel zit. Is het toeval te noemen dat wij hierachter komen tijdens het meest regenachtige weekend van het jaar? Ha, dacht het niet! Sinds wij in Amsterdam onszelf al eens twee keer vrijwillig hebben laten opsluiten bij The Escape Room, dachten we doen het in Brussel gewoon nog eens. Het is namelijk een top invulling van je middag, helemaal als het weer je weerhoudt van slenteren door de stad. Deze escape room is wel in het Engels en het minimaal aantal mensen om mee te doen is drie. Zorg er dus voor dat je met je slimste gabbers op stap bent.

We gaan jullie hier natuurlijk geen hints geven, maar neem maar van ons aan dat dit echt een heel leuke escape room is. Tip, plan de escape room een beetje tegelijk met het vertrek uit Brussel. Het is namelijk extra leuk om de auto voor de toko te parkeren met je koffers in de achterbak en dan bij ontsnapping met piepende banden weg te rijden. Waarbij alvast Biggie – Been around the world klaarstaat om te pompen in de krachtige speakers van de Giulia. Aah, girls will be girls.

6. Bonus tip – de meeste ghetto lift van België biedt je het mooiste uitzicht over de stad

Van dezelfde vriend die met restaurant tip nummer drie kwam, kregen we ook de tip om naar de ‘Lift van de Marollen‘ te gaan. Dit zou je brengen naar een van de hoogste puntjes van Brussel, waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Daar is geen woord van gelogen, alleen moeten we er wel even bijzeggen dat het misschien de meest brakke lift is waar we in hebben gestaan. De dakloze urine ruik je al vanaf een metertje of 100 en in de twee keer dat we de lift pakte, werkte er een van beiden niet. Maar, dat zorgt er ook wel direct voor dat je deze ‘attractie’ geheel gratis kunt gebruiken. Eenmaal boven ben je die urinelucht door het mooie uitzicht trouwens direct vergeten:

 

Handige linkjes |

Alfa Romeo Giulia
Escape Room
Airbnb appartement van Charlotte
Delerium

Sfeerbeeld van het zeiknatte weekend, om te laten zien dat we niet overdrijven: