Cars & Bikes Slider

Abarth 695 XSR – een monsterlijke stadsauto tot de nok gevuld met pk’s

Den Bosch Verkadefabriek

(Foto’s: Colourful Rebel – dit is niet de Abarth)

Hoewel wij door het blog al in een hoop verschillende leuke auto’s hebben gereden, heeft geen één ons zoveel plezier bezorgd als de Abarth 695 XSR Yamaha cabrio. Ben jij bekend met de iconische Fiat 500? Je weet wel, dat heerlijke stadsautootje? Gooi al die kennis hierover nu direct overboord, want deze Abarth is misschien gebaseerd op de 500, het heeft er verder eigenlijk weinig mee te maken. De Abarth-uitvoering voelt alsof de 500 is opgegeten door een maniakale automonteur, vervolgens volgestopt is met het beste van het beste en weer in elkaar is gezet met genoeg kracht om een straatrace te winnen. Yes, we love it.

Abarth 695 XSR Yamaha cabrio

Abarth 695 XSR Yamaha cabrio

Ga voor die sportstand

We merkten het al toen we de opgepompte Alfa Romeo Mito Veloce meehadden, zo’n kleine ‘stadsauto’ is gewoon tien keer leuker wanneer ‘ie vol met pk’s en plezier zit. En dat zit de Abarth. Hoewel de auto in sportstand de tank lekker snel leeg slurpt, raden wij toch aan om hierin te rijden. Dit is wanneer je alle 165 pk’s het beste voelt en dit is hoe de Abarth zijn ontzettende racekarakter het best toont. Geen remmen, geen filter, gewoon de Abarth in al zijn volle glorie.

Even je geluid aan voor full effect:

Abarth 695 XSR Yamaha cabrio

Altijd een plekje

We nemen het kleine monster voor onze Alternatieve Elfstedentocht mee naar Den Bosch en arriveren na een sportief tochtje over de A2 in hartje centrum bij ons appartementje voor het weekend. Mocht jij een beetje bekend zijn met het centrum van deze Brabantse parel, dan weet je dat het nauwe straatjes zijn wat de klok slaat. Dit weten wij dus niet en de parkeerplaatsen zijn hier nog schaarser dan een gemiddelde Amsterdamse gracht. Maar da’s het mooie van deze auto, want hoewel hij rijdt en klinkt als een echte sportwagen blijft ‘ie het formaat hebben van een 500. Je vindt hiermee dus altijd wel een plekje en da’s in de overvolle Nederlandse steden een waar genot. Echt incognito inparkerend zit er overigens niet in, want met deze wagen krijg je een hoop bekijks. Wanneer wij inparkeren staan er zonder te overdrijven drie mensen te kijken die daarna ook nog eens allemaal technische vragen over motorinhoud et cetera stellen. Laat achteruit inparkeren en technische vragen nu net niet ons forté zijn.

Abarth 695 XSR Yamaha cabrio

Abarth 695 XSR Yamaha cabrio

Abarth 695 XSR Yamaha cabrio

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Ok toch nog wat technische zaken

Maar wij hebben deze nieuwe vrienden uit Den Bosch die onze inparkeer skills van dichtbij hebben gezien gevreesd beloofd dat we het alsnog in dit stukje gaan beantwoorden, dus hier komt het. Deze Abarth is niet alleen bijzonder vanwege de kleur en het feit dat de auto’s gelimiteerd en genummerd de fabriek uitrollen (er zijn er 695 van gemaakt, vandaar de naam – wij rijden nummertje 073), het gaat om de inhoud. Yes, hoe oppervlakkig wij soms ook kunnen zijn hier, bij deze auto gaat het echt om die 165 pk-motor, sportuitlaat van Akrapovic, HiFi-systeem van Beats, schokbrekers van Koni, prachtige carbonafwerking (binnen en buiten) én hele dikke 17 inch lichtmetalen velgen. Wij snappen goed dat Fiat Abarth echt als eigen merk in de markt wil zetten, want los van het onderstel heeft deze kleine krachtpatser niets meer met de 500 te maken. Dit is puur autogeweld, maar dan op handig stadsformaat.

Abarth 695 XSR Yamaha cabrio

Abarth 695 XSR Yamaha cabrio

Abarth 695 XSR Yamaha cabrio

Elke euro waard

De auto die wij hierboven beschrijven en gereden hebben gaat voor 37.995 euro over de toonbank. Da’s best een smak geld voor een auto in dit segment, maar wij durven redelijk zeker te stellen dat geen een ander gevoel zo’n hoog niveau van ‘fun’ bezorgd tijdens het rijden. Dat die duimpjes omhoog ook je ego de hele tijd omhoog krikken laten wij voor deze review even buiten beschouwing. Wat een pret!

PS benieuwd waar wij deze foto’s hebben genomen? Den Bosch! Lees het artikel vol met hotspots daarover hier. Er rijden dus maar 695 Abarth’s 695 XSR Yamaha cabrio rond, dus mocht jij interesse hebben in een proefrit, dan moet je snel hier kijken.

Meer informatie | Abarth

PSPS Na veel (vooral intern) gelach over de niet-zo-spectaculaire wegrij video in het artikel, onze vrienden van Manify hebben een betere versie (tweede slide):

No Comments

    Leave a Reply