Eat Hotspots Where to eat Amsterdam

Als je echt wil uitpakken dan ga je naar Restaurant Breda

schermafbeelding-2016-12-14-om-15-56-26

(Foto’s: Restaurant Breda)

You win some, you lose some, zoals de Zweden zo mooi zeggen. Zo waren wij laatst nog uit eten en was de ervaring niet juvanhet, nu hebben we ergens een vorkje geprikt waar eigenlijk alles gewoon goed was. Van binnenkomst (‘mag ik je jas ophangen’) tot aan de laatste wijn bij de kaasplank, het klopt gewoon bij restaurant Breda op de Singel.

Omdat een van ons vergeten was te reserveren (we noemen geen namen, maar Jonas), moesten we noodgedwongen aan de bar eten. Nu hebben we hier eigenlijk nooit moeite mee, maar bij Breda voelt het net alsof je aan een tafeltje zit. Het is een prachtig, brede bar die hoogstwaarschijnlijk van Italiaans marmer gemaakt is (een gokje, pin ons er niet op vast) wat het perfect maakt om er comfortabel aan te zitten. Tel daarbij op dat je dichtbij de bron (de tap en de wijn) zit en 1 + 1 = een winnende formule.

schermafbeelding-2016-12-14-om-16-01-19

Mensen met keuzestress gaan Breda te gek vinden, want hier hoef je niet zelf te kiezen. Je geeft alleen aan of je voor 5, 7, of alle -gangen (‘de hele mikmak’) gaat. De producten waarmee ze werken zijn seizoen en soms zelfs daggebonden, dus het menu verandert constant. Omdat wij niet hele grote eters zijn en we nog steeds geen geldboom in de tuin hebben staan, zijn wij voor de eerste menu optie gegaan en dat was al een feest op zich. Gooi daar nog een amuse tussendoor en een kaasplankje achteraf en je gaat met een verzadigd gevoel slapen als een roosje. De gerechten zijn stuk voor stuk kunstwerkjes, zonder dat ze gimmicky worden (als je begrijpt wat we bedoelen). Elke smaak op het bord heeft met elkaar te maken, waardoor je gelijk weet dat de chef in de keuken van wanten weet. Dit is eten op hoog niveau, met een bourgondische inslag. Kijk maar:

schermafbeelding-2016-12-14-om-15-53-46

schermafbeelding-2016-12-14-om-15-53-34

schermafbeelding-2016-12-14-om-15-53-26

schermafbeelding-2016-12-14-om-15-53-12

schermafbeelding-2016-12-14-om-15-52-41

Artikel gaat hieronder verder

Omdat wij ongeveer net zoveel weten van wijn, als van het bouwen van een ruimteschip, vroegen we naar een wijn arrangement. Waarom zou je zelf door die paginalange wijkaart ploeteren om toch maar het verkeerde wijntje te kiezen, als de mensen van het restaurant dit perfect voor jou kunnen doen?! Juist, daar hebben wij ook geen zinnig antwoord op. Bij elk gerecht kwam een ander glas wijn én een prachtige uitleg van de bediening waarom die wijn dan bij dat gerecht paste. Dit werd met zoveel passie gedaan dat we de volgende keer gewoon voor de hele mikmak gaan, want hier kunnen we wel de hele avond naar luisteren.

Waren er dan ook minpuntjes? Ja misschien eentje en dat is dat we de prijzen van de menu’s (5 gangen / 7 gangen / de hele mikmak) een beetje aan de hoge kant vonden (beginnend bij 49,50 euro). Maar het afrekenen doet maar eventjes pijn, de fijne herinnering en ervaring (want dat hou je hieraan over) van Breda ga je nooit meer vergeten.

Breda
Singel 210 | Amsterdam