Do What to do Nederland

Augmented Reality app wekt schilderij van Rembrandt tot leven

rembrandt

Bron : Het PR bureau / Rembrandt

Kunstliefhebber? Als ode aan het Rembrandtjaar wekt het Mauritshuis in Den Haag, 350 jaar na de dood van Rembrandt, het schilderij: De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp opnieuw tot leven. Het Haagse museum wil op die manier een jongere generatie kennis laten maken met dit bijzondere schilderij.  Hiervoor werd een app ontwikkeld waarbij je met je smartphone of tablet letterlijk het Anatomisch Theater van 1632 instapt en zo meekijkt over de schouder van één van de belangrijkste schilders van Nederland, Rembrandt. En dat lijkt ons heel erg bijzonder, een virtuele anatomische les, klinkt gek toch? Het is allemaal mogelijk tegenwoordig. (En voor de oudjes: Het is geen VR, dus je hoeft er niet zo’n gekke bril voor op te zetten).

Artikel gaat hieronder verder

Dit is een nieuwe moderne manier van naar kunst kijken, de schilderij beleving van de toekomst’, aldus Emily Gordenker, Directeur Mauritshuis. ‘Rembrandt was een vooruitstrevend schilder. Hij gebruikte nieuwe technieken om tot een nieuwe beeldtaal te komen. 350 jaar later laten we ons door hem inspireren. Met gebruik van Augmented Reality plaats je het anatomisch theater in je huiskamer of op straat, om er vervolgens via een poort naar binnen te lopen. Je bent zo getuige van de anatomische les van toen en kijkt als het ware mee over de schouder van Rembrandt. Zo begrijp je waarom hij bepaalde keuzes maakte en krijg je de context van de 17e eeuw mee.”

De app Rembrandt Reality is vanaf vandaag (12 maart) voor iedereen gratis beschikbaar in de Apple App Store of de Google Play store.

No Comments

    Leave a Reply