amsterdam Eat Hotspots Slider

De beste Italiaan van de stad: Toscanini

Rode wijn
Vraag in onze vriendengroep wat de beste Italiaan van Amsterdam is en iedereen zal in koor schreeuwen ‘Toscaniniiiiii‘. Nee dat is niet hoe je de naam schrijft, maar het enthousiasme over dit restaurant op de prachtige Lindengracht is bijzonder groot. Zo groot dat wij er zeker een keer of zes per jaar gaan eten. Omdat we weten dat het altijd goed is, maar ook om de altijd veranderende vis- en vleesgerechten van de dag te checken. Wat er hier uit de keuken rolt is namelijk authentiek Italiaans en alles wordt met de grootst mogelijke liefde bereid.

Toscanini

(Foto: Toscanini)

Niet je simpele buurt Italiaan

Hoewel wij stapelgek zijn op pizzeria en trattoria YamYam bij ons om de hoek, is het bij Toscanini toch van een andere orde. Bij YamYam kun je gerust (wel even reserveren, want het is altijd vol) op een maandagavond binnen sjokken en een simpele – doch heerlijke – pizza of pasta bestellen, bij Toscanini plan je dit bezoek omdat het bijzonder is. Yes, het is ook van een andere prijsklasse, maar de kwaliteit van het eten, de ambiance en de bediening maakt dit het volledig waard. Nu hebben wij wel eerder hier bij bijzondere restaurants geroepen of het wel of niet een plek is om iets te vieren, maar Toscanini staat wellicht wel bovenaan in dit rijtje. Het feest begint al bij binnenkomst, waar je jas netjes wordt aangenomen. Waar zie je dit nu nog?!

 

Artikel gaat hieronder verder

 

Perfecte gastvrouw

Maar het is ook vooral de gastvrouw van Toscanini – Inez – die je avond maakt. Wij roepen het in onze artikelen over restaurants al vaker, maar een goede gastheer of vrouw kan een avond helemaal maken wanneer je uiteten gaat. Het brengt een best prima maaltijd naar een hoger niveau, al heeft Inez het bij Toscanini natuurlijk wel makkelijk. Daar is alles wat uit de keuken rolt gewoon goed. Maar wij – als wijn amateurs – zouden zeggen: leg je lot in de handen van Inez en laat haar gewoon adviseren wat voor wijn je bij de gerechten moet drinken.

leg je lot in de handen van Inez

Je kunt wel een poging doen die ellenlange wijnkaart te analyseren, maar daar hebben mensen gewoon voor gestudeerd. Daarnaast vinden wij het ook leuk om diverse wijnen te drinken, om zoveel mogelijk te proeven en omdat de een nu beter bij een gerecht past dan de ander. Wanneer je echt je spirit animal hebt gevonden in een glas wijn, dan kun je die natuurlijk best de rest van de avond blijven drinken. Daar zal Inez je vast niet op aan kijken.

Wordt er ook nog gegeten?!

Je zou denken dat we na het hele bovenstaande verhaal alleen maar wijn hebben gedronken bij Toscanini. Hoewel dit met de gigantische wijnkaart zeker mogelijk is, hebben wij wederom zalig gegeten. Je kunt voor een 6-gangen menu (52 euro) gaan van de chef, waarbij het een complete verassing is wat er uit de keuken komt rollen. Dit zouden wij zeker de eerste keer aanraden, want dan weet je direct waartoe de knappe chefs toe in staat zijn. Wij hielden het dit keer bij het voorgerecht bij de vis van de dag (een rauwe vis, bereidt als een soort Italiaanse ceviche) en sloten af met de romigste polenta die wij dit jaar aten. Met afsluiten bedoelen we natuurlijk wel dat er ook nog een toetje – huisgemaakte panna cotta – achteraan kwam. Wat een aanrader!

Toscanini | website
Lindengracht 75
T | +31 (0)20 623 2813

 

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram