Sleep Slider

Bestemming offline – Een vakantie lang in vliegtuigmodus

Cabin

Foto: Shutterstock

Roze gelakte vingers rond een smeltend ijsje – #oneinthehand. Een turquoise baai verscholen tussen rotsen – #travelgoals. Vliegtuig bij de gate – #readyfortakeoff. We reizen hashtaggend de wereld rond, om elk kiekje met thuisblijvers te delen voordat de fles zonnebrand goed en wel aangebroken is. In tijden waarin informatie 24/7 binnenkomt, is een reis niet meer alleen een break van de vertrouwde omgeving. Nadat de eerste stappen richting duurzaam nomaden gezet werden, boekt de moderne reiziger nu ook digitaalbewust.

Bestemming: offline. 

Op naar dat hutje op de hei dan maar?

Zeker. Maar je hoeft voor een internetdieet niet meteen in het stro van een tochtig schapenschuurtje te duiken. De comfortabele trekkershut Cabiner gaat compleet van het netwerk. Zo schrap je niet alleen het Wereld Wijde Web, maar ook het water- en elektriciteitnet. Dit tiny house midden in Drentse natuurgebieden voorziet zichzelf in álles. Je pompt je eigen grondwater tegen de dorst, stookt een vuurtje om het op te warmen voor een douche en kookt op de kachel direct een eitje voor ‘t ontbijt. Stroom komt van zonnepanelen. De glazen pui van het huisje geeft een kijkje in ongerepte heide, want autowegen of fietspaden leiden niet naar deze open plek zonder wifi of 4G. Je trekt te voet over bospaden naar het stilste stukje Drentse natuur.

Cabiner

Cabiner is het initiatief van Vincent Beekman, Sander Ejlenberg en Oep Schilling in samenwerking met Staatsbosbeheer. Op dit moment staat er één hut in Drenthe, maar met populariteit van internetvrij reizen verwacht het viertal er later dit jaar nog drie aan toe te voegen via Crowdfunding. De Cabiner is bijna compleet gemaakt van gelamineerd karton en hout, waardoor hij superlicht is. Het hutje is daardoor ook zo verplaatst wanneer de natuur daar behoefte aan heeft.

Cabiner

Overal 4Geen

Offline reizen is niet enkel voorbehouden aan de trekkers en backpackers. Ook binnen het luxe segment groeit het bereik van 4Geen. Zo houdt Baoase Luxury Resort op Curaçao de wifi bewust uit hun baai en het restaurant; ook fotocamera’s blijven in openbare delen van het resort opgeborgen – om zo gasten in het moment een echte connectie te laten maken. De mannen van Cabiner zien hetzelfde gebeuren onder de gasten die sinds oktober 2017 het huisje testte. Initiatiefnemer Vincent Beekman: “De meest gehoorde reactie: ‘We hebben voor het eerst in jaren weer een echt gesprek gevoerd.’” 

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram