Eat Where to eat Amsterdam

Bij restaurant Envy op de Prinsengracht gebeuren hele bijzondere dingen

(Foto’s via: Envy)

We gingen afgelopen zondag redelijk op de bonnefooi naar restaurant Envy op de altijd prachtige Prinsengracht in Amsterdam, niet wetende dat we ons in een prachtig culinair avontuur zouden storten. Omdat we al een keer alleen wijn hebben gedronken op het terras van Envy en omdat we er ongeveer duizend keer zijn langs gefietst waarbij we iedere keer dachten ‘wow, dit ziet er tof uit’ moest het er nu maar eens van komen.

Chef’s table

Bij binnenkomst valt meteen de bijzonder toffe inrichting op, die is namelijk heerlijk ‘donker’. Niet donker als in een bruine kroeg, waar de gordijnen al honderd jaar niet open zijn geweest, maar donker op een hele sjieke manier. Veel gebruik van zwarte materialen, met daarbij gigantische lampen die de boel mooi contrasteren. Daarnaast wordt al dat zwart ook mooi onderbroken door de prachtige open keuken, waar je meteen bij binnenkomst langsloopt en waar wij tegenover aan de ‘chef’s table’ plaatsnemen.

De prachtige show van chefkok Floris van Straalen

Nu kunnen chef’s tables soms wel een beetje ongemakkelijk zijn wanneer je echt in de keuken de chefkok op zijn vingers zit te kijken, terwijl je eigenlijk gewoon met je verkering wil kletsen, maar bij Envy hebben ze het prachtig gedaan. Je zit namelijk op gepaste afstand waardoor je nog wel gewoon ‘intiem’ met je date kunt zijn, maar als je wil (en dat wil je hier, want er gebeurt een hoop moois) dan hoef je maar op te kijken en je ziet iedereen in de keuken onder leiding van chefkok Floris van Straalen de mooiste dingen maken. Daarnaast vonden wij het echt een ervaring om ze allemaal met elkaar bezig te zien en al het vakjargon te horen. Chef Floris runt een goed geoliede machine, waarbij er ook nog af en toe een gebbetje wordt gemaakt, maar waar vooral de mooiste gerechten uit de keuken rollen. Want genoeg over de mooie inrichting en de fijne sfeer, want hoe was het eten (en de wijn)?! De korte versie: waanzinnig goed en compleet boven onze verwachting. Dat het boven onze verwachting was kwam puur en alleen omdat we geen verwachtingen hadden en niet het menu van tevoren hadden bekeken.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

De langere versie: we lieten ons compleet verassen door de chef, waardoor het aan de chef’s table nog spannender werd. Want het is natuurlijk extra leuk wanneer je af en toe vol verbazing naar de keuken zit te staren wanneer er iets spectaculairs gebeurt en het dan ook jouw kant op komt. Nu doen ze bij Envy eigenlijk niet aan standaard voor-, hoofd- en nagerechten, maar eerder aan een selectie van verschillende, kleine, bijzondere gerechten zodat je optimaal kunt proeven, delen en veel kunt ervaren. Je kunt als je dat wil wel à la carte bestellen, maar wij lieten het dus volledig aan Floris en zijn knappe team over.

Om eventjes te illustreren met wat voor hoog niveau je hier te maken hebt, hoef je eigenlijk alleen maar te kijken naar de amuses die we kregen. Aardappelchips van prei en rodekool en daarna prachtige bietenbonbons omhuld met witte en pure chocolade? Yes, yes en nog eens yes:

Omdat het nogal saai is om hier het volledige menu op te dreunen en omdat beeld meer zegt dan duizend woorden, hebben we hieronder het menu dat wij hebben gegeten voor jullie in foto’s. Wel willen we nog eventjes onze favorieten hieruit oplichten. Vanaf nu mag je ons voor het ’62 graden ei’ (met aardpeer, jonge knoflook en kaviaar), de steak tartaar (met tomaat, witte perzik, pesto) en de Coquille (met zwarte walnoot, artisjok, gezouten citroen) altijd wakker maken.

Nog even een speciale shout out voor het dessert, want waar we normaliter altijd zeggen ‘doe maar een kaasplank’, zijn we nu toch voor het dessert (+ pre dessert) gegaan en dat was de juiste keuze. Eerst een zure bom (passievrucht met passievrucht, om je even ‘wakker te maken’) en vervolgens witte chocolade met gezouten karamel en mais. Hemels lekker!

Witte chocolade met gezouten karamel en mais is niet alleen waanzinnig lekker, het ziet er ook prachtig uit:

We gingen trouwens ook voor het wijnarrangement, wat we jullie zeker zouden aanraden mocht je hier gaan eten. Nu weten wij net een rode van een witte wijn te onderscheiden, maar de sommelier van Envy vertelt met zoveel passie, kennis en humor over de wijn die hij bij ieder gerecht schenkt, dat de avond en de gerechten echt naar een hoger niveau tilt je. Je proeft anders, je ruikt anders en alles valt helemaal op z’n plek met zo’n wijnarrangement. Leuk om te vermelden, Envy heeft alle frisdranken van de kaart gegooid en deze vervangen met deels zelfgemaakte varianten en deels vervangen met siropen van een ambachtelijke Amsterdamse siroop maker. Hierdoor kan ook de niet-alcohol drinker een topavond hebben, zonder dat hij/zij de hele avond aan het gemeentewater moet.

(Het begin van een perfecte avond)

Nu is het altijd een beetje makkelijk om met vergelijkingen te strooien (dus daarom doen we dit pas aan het eind), maar wij willen Envy echt in het rijtje plaatsen van Choux, Mos, Breda en de School. Je moet niet naar Envy gaan als je even een snelle hap wil eten, want dat is doodzonde. Nee voor dit restaurant moet je de tijd nemen, zodat je na afloop naar huis fietst en hoogstwaarschijnlijk op de hoek van de Prinsengracht al tegen elkaar zegt ‘wow, dat was wel bijzonder hè?’. Dat deden wij in ieder geval wel. Dikke vette aanrader!

Envy / website
Facebook
Prinsengracht 381