Do Slider Travel What to do Wereld

Bucketlist # 34 | liften en vooral hoe je het níet moet doen

liften dikke duim

(Foto: Shutterstock)

Een onvergetelijke ervaring was het sowieso: de allereerste keer dat wij gingen liften. Het werd meteen ook de allerlaatste keer, maar we kunnen het dus wel mooi afstrepen van die haast oneindige lijst. Soms valt een nummer op de bucketlist gewoon een beetje tegen, dat weet je natuurlijk niet van tevoren. Dat het liften ons direct ook een vriendschap kostte zagen wij niet aankomen, dus daarom hier een paar ‘not to’do’s’.

 

Net afgestudeerd van het VWO, geen rooie cent op de bankrekening, maar wel hele grote plannen. Dit was het moment dat wij na flink wat glazen hele goedkope Chardonnay met onze toenmalig beste vriend besloten om te gaan liften die zomer. De wereld lag aan onze voeten, want geen tentamens meer, geen eindexamen en de vervolgstudie begon pas een goede twee maanden later. Hij (zijn naam volgt later wel) had wel ‘een slaapadresje’ in Wenen en van daaruit zouden wij ook nog doorgaan met liften naar Rome.

Google Maps die shit en vooral: zet je prioriteiten laag

Ook toen had je al Google Maps en ook toen kwamen wij er al snel achter dat die 2268 kilometer (Amsterdam -> Wenen -> Rome) misschien iets te gortig zou zijn voor een eerste lift ervaring. Na enorm veel discussie besloten wij samen met X om de terugvlucht vanuit Rome naar Amsterdam alvast te boeken en ‘maar te zien’ hoever we met het liften zouden komen. Wenen (1152 kilometer) moest in ieder geval te doen zijn. Ons advies? Zet niet te hoog in en lift bijvoorbeeld eerst eens een kilometertje of 200. Lekker even bij onze Zuiderburen koekeloeren en weer met piepende bandjes terug.

(Screenshot Google Maps)

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Een tankstation is geen – wij herhalen: géén – fijne slaapplaats

Maar nee, wij waren toen iets minder wijs en hadden vooral nog niet de kwaliteiten ontwikkeld om stomme plannen van te voren af te schieten. Resultaat? Wij hebben tijdens het liften 2 (!!) keer moeten overnachten op een tankstation, omdat we die avond geen lift meer konden fixen. Da’s sowieso al geen pretje, maar het is helemaal geen pretje als je geen slaapspullen mee hebt genomen. Zoals gezegd: we waren jong en konden nog geen boodschappen doen voor de volgende dag. Mocht jij dus wel wat langer willen liften, gooi dan sowieso zo’n licht opblaasmatje in je rugzak met ook zeker een slaapzakje. Gelukkig is er wel genoeg (lekker vies) eten bij een tankstation en in Duitsland verkopen ze ook nog eens pils.

Als je toch gaat: neem die knappe vriend(in) mee

Toen wij al ruim vier uur stonden te wachten bij hetzelfde verrekte tankstation en de schemering kwam, dook daar plots opeens een koppeltje op. Hij een normale dude, zij een regelrechte hottie. Hij nam strategisch plaats op een bankje, terwijl zij een lift ging regelen. Wij hebben het allemaal meegemaakt alsof we in een roes zaten: de allereerste automobilist die zij aansprak nam het stelletje mee. Pal naast onze neus! Ok, wij snappen het ook wel dat het niet heel aantrekkelijk is om twee meurende tiener jochies mee te nemen in je splinternieuwe leasebak, maar toch doet het even pijn dat het zo werkt.

“Hij een normale dude, zij een regelrechte hottie.”

Liften hottie vrouw

Boek een terugvlucht en zorg voor een plan B

Misschien wel onze belangrijkste tip, eentje die onze trip heeft gered. Omdat wij toch een erg hard hoofd hadden in die 2268 kilometer en ook omdat het onze eerste keer was, hadden wij voorgesteld om wel alvast een retourticket vanuit Rome terug te boeken. Dit gaf in ons hoofd een stok achter de deur om op een gegeven moment wanneer het liften zou tegenvallen toch voor ander vervoer te kijken. Dit is ook precies hoe het gegaan is, want het liften naar Wenen (wel gelukt uiteindelijk!) duurde zo verschrikkelijk lang, dat we vanuit Wenen een goedkope trein naar Rome hebben gepakt. Dat was dus een plan B van heb ik jou daar, waar meneer X het niet zo mee eens was. Wat ons trouwens ook direct bij de laatste ‘not to’do’ brengt.

vliegtuig

Doe dit alleen met iemand die je door en door kent

Wij hebben ons examenjaar VWO via volwassenonderwijs gedaan (een lang en ander verhaal – zeker geen bucketlist ding) en daar trokken we veel op met Aurelio. De persoon X in dit verhaal. Hij was een stuk meer yolo dan wij waren en hij vond die twee keer slapen onder erbarmelijke omstandigheden op een f*cking tankstation ook gewoon echt niet erg. Wij vonden dat wel en dat leverde op z’n zachts gezegd spanning op. Ook hadden wij Plan B niet van tevoren besproken, maar toen dit ons eenmaal de enige optie leek om nog een leuke trip te hebben leverde dit ook – wederom op z’n zachts gezegd – bijzonder veel spanning op. Wij waren ook zeker voor 50 % verantwoordelijk voor al deze drama, maar we weten zeker dat dit met iemand die wij door en door hadden gekend anders was. Doe zo’n lift avontuur dus vooral met iemand die je goed kent en op een lijn zit, en al die tegenslagen vallen veel beter mee. Het moment dat wij op Schiphol aankwamen en opgehaald werden door onze ouders (zo jong waren wij), is ook het laatste moment dat we Aurelio hebben gezien.

(Aurelio als je dit leest, het spijt ons dat we je een dief, vieze hippie en leugenaar hebben genoemd. Lobbi gabber).

liften dude alleen solo

Waren er dan helemaal geen leuke momenten?!

Potverdomme jazeker wel. Niet dat wij het nodig hadden, maar ‘ons vertrouwen in de mensheid’ werd toen flink opgewaardeerd. Wij waren een stel jonge boys en de meeste liften die wij kregen, waren van vrouwen alleen, of zelfs een keer van een moeder en dochter. Da’s toch prachtig? Daarnaast zijn de totaal random gesprekken die je vervolgens voert op de achterbank ook onbetaalbaar en leer je mensen direct snel kennen. Da’s eigenlijk de beste reden om dit eens te proberen, al zouden wij dan wel al de bovenstaande tips in je achterhoofd houden bij het plannen.

No Comments

    Leave a Reply