Do Slider

Bucketlist # 39 | Ziplinen doe je op de Pier van Scheveningen

Ziplinen

Foto: Shutterstock

Als je aan iemand vraagt: wat staat er op jouw bucketlist? Dan heeft iedereen hier wel een antwoord op. Ie-de-reen heeft wel een lijstje van iets wat zij nog graag willen doen. Dit kan iets heel simpels zijn als leren punniken. Maar het kan ook zijn dat jij al je hele leven die geweldige reis naar Australië wil maken. Je hebt ook een bucketlist voor de echte waaghals, die bestaat uit alleen maar wilde activiteiten. Of voor de sportieveling onder ons: flyboarden op de Nieuwe Meer of Indoor (VR) Skydiven (super vet, kunnen wij vertellen).

En waarom zou je met je billen op je kantoorstoel blijven zitten, als je ook dingen kunt ondernemen? Wij zijn persoon nummer 2. Ondernemen ja. Wij hebben een bucketlist samengesteld met haalbare (en oké, laten we eerlijk zijn, iets minder haalbare) dingen, die allemaal het proberen waard zijn. Colourful Rebel’s Bucketlist. Zo zitten wij op ons negentigste niet verdrietig achter de geraniums, klagend over de dingen die wij nooit hebben geprobeerd. Of zoals Drake ooit zei: you only live once #yolo

Artikel gaat hieronder verder

Nummertje 39.

Dus daar is ie dan, nummertje 39, niet die van de Chinees, maar van onze bucketlist: ziplinen. Denkend aan ziplinen, zien mensen vaak de bossen van Costa Rica voor zich. En jij daar sjezend aan een touw. Wij kunnen je alvast vertellen: dit hebben wij niet gedaan. Althans, niet in Costa Rica. Dit kan je namelijk hartstikke prima ook in Nederland doen. Scheelt je aardig wat uurtjes vliegen. Wij pakten namelijk de sprinter naar Den Haag en zo sta je binnen 1.5 uur op de pier van Scheveningen.

Velen van jullie kennen de Bungy wel. Al die gekkies die van 60 meter hoogte naar beneden springen aan een touw. Onze bucketlist is groot, geloof ons, maar dit is iets wat we dan net weer niet durven. Het idee dat je zelf de stap moet zetten om je van zo een hoogte te laten vallen, daar krijgen we een beetje de kriebels van. Jammer genoeg. En toch durven wij van diezelfde hoogte te ziplinen. Want sinds april 2017 is het mogelijk om dit te doen. Dus planden wij zo snel mogelijk een afspraak in.

En mazzel met het weer hadden wij zeker. Een goede twintig graden, volle zon en een helderblauwe lucht. En daardoor kregen wij misschien nog wel een mooier uitzicht dan dat daar in Centraal-Amerika. Want op die 60 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over een groot deel van de boulevard en kijk je over het water uit waar je in de verte bijna Ipswich, Engeland ziet liggen. Maar goed, voordat je daar bent… Daar moet je eerst aardig wat traptreden voor beklimmen, waar zelfs de beste man die deze elke dag minstens 10 keer loopt aan toegeeft dat hij hier niet aan went.

Scheveningen

Foto: Z. Jacobs / Shutterstock.com

Hoog, hoger, hoogst.

En daar staan we dan. Bovenaan die toren, in een tuigje van een paar draden dat op zoveel meter hoogte (hebben jullie toevallig onze hoogtevrees door, aangezien we het alleen maar over de hoogte hebben?) ons moet vast blijven houden. Dan beginnen we toch ineens klamme handjes te krijgen. En het liefst dat tuigje weer uitdoen en al die verdomde trappen weer naar beneden lopen. Al hadden we beneden nog zo een grote mond. Het leuke hiervan is ook dat boven pas de instructies worden gegeven.

Dus als je net zoals wij hoogtevrees hebben, dan is het nogal lastig om te focussen. Wij kregen iets mee over aan het einde je hoofd naar achter doen. Scheelt je een bloedneus, ofzo. En toen ging het deurtje open. Nog even herhalen wat we nou precies moesten doen bij het einde: hoofd naar achter.

En dan is het een kwestie van doen. Het enige wat je hoeft te doen, is te zitten en dan doet het touw de rest van het werk. Het is een afstand van 350 meter en wij hebben geen idee hoe snel het gaat. Misschien vinden we dat dan nog het engste van de hele rit. Maar op een gegeven moment moet je er toch aan gaan geloven en je angsten even opzijzetten. Dat is dan ook wat wij deden (heel misschien met onze ogen gesloten). En dan zit je ineens (herhaal: 60 meter) hoog in de lucht, met alleen een touwtje dat je naar beneden brengt. De GoPro in de ene hand (teleurstelling: een leek met de GoPro heeft in slowmotion gefilmd, dus geen mooie beelden), de stang in de ander. Nadat wij onze ogen weer durfden te openen, hadden we geen ander woord voor het uitzicht dan: prachtig. Misschien hadden we er zelfs geen woorden voor. De snelheid viel ook wel mee en als je eenmaal in de lucht zit, dan ben je je angst ook wel weer vergeten.

Het voordeel van de stang met maar een hand vasthouden, is dat je niet meer kunt sturen en daardoor gaat draaien (dit is niet helemaal een voordeel, maar zien wij als een voordeel), waardoor je meer kunt genieten van het uitzicht. Zo kijk je niet alleen voor je uit, maar word je langzaam rondgedraaid. Een attractie in een attractie, winning. Maar dan komt daar het nadeel. Dat hoofd naar achter doen als je bij het einde bent, waar wij nog zo voor werden gewaarschuwd, dat werd nogal lastig. Hoe wisten wij waar het einde was, als wij omgekeerd aan het ziplinen waren? En TOK. Daar kwamen we snel genoeg van zelf achter. Dus voor de echte durfals: ziplinen met één hand is the shit. Met risico op een bloedneus.

En als je dan beneden staat, wil je eigenlijk nog een keer. Het duurt echt maar een minuutje en is (helaas) sneller voorbij dan je denkt. We kunnen het niet vergelijken met de bossen in Costa Rica, maar dit is een perfect alternatief voor Nederland. En misschien ook wel een van de mooiere (misschien wel mooiste) uitzichten in Nederland. Want daar doe je het uiteindelijk ook wel een beetje voor. Je hoeft dit niet tussen de flatgebouwen in Amsterdam Zuid-Oost te doen, want daar is waarschijnlijk geen reet aan.

Dus wat staat je nog te wachten? Racen naar de Pier in Scheveningen, want voor 30 euro zipline je zo naar beneden. En dan kan je deze ook weer van je bucketlist afvinken.

Zip Holland
Strandweg 150-154 | website

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram