Do Eat Sleep What to do Wereld Where to eat Wereld Where to sleep Wereld

Citytrip | Met deze tips heb je heel Eindhoven in een weekend gezien

Eindhoven

(Foto: Robinotof / Shutterstock.com)

Allereerst willen we graag onze welgemeende excuses aanbieden aan de stad Eindhoven en al haar beregezellige inwoners, voor het feit dat we zo moeilijk lang hebben gewacht om de stad te bezoeken. Angst om de ring rondom Amsterdam te verlaten hebben we allang niet meer, zo hebben we de afgelopen tijd al onder andere city trips naar Arnhem, Rotterdam, Gent, Leuven (de saaiste!), Bologna en Aarhus gemaakt. Wat is het dan? Geen idee, maar no worries Eindhoven, wij gaan jullie vanaf nu helemaal suf bezoeken!

Artikel gaat hieronder verder

 

Onze buddy Panda ging ook mee

Wat wij door ons complete gebrek aan topografie trouwens niet wisten, is dat je vanuit Amsterdam binnen een poep en een scheet met de auto in Eindhoven bent. Gewoon hup, rechtstreeks naar beneden en je bent er als je een beetje doorkachelt in een klein uurtje. Dat doorkachelen deden we nu in een wel heel bijzondere auto trouwens. Het is een beetje een traditie aan het worden, dat we bij onze weekend tripjes door Europa een toffe auto meenemen. Een beetje het twee vliegen in een klap verhaal, want als we toch uit Amsterdam vertrekken op zoek naar leuke plekjes buiten de ring, dan het liefst met een toffe auto. Dit keer geen dikke SUV of sexy cabrio maar een – in onze ogen – echte cultbak. De Fiat Panda! Als wij aan de Panda denken uit de jaren ’90, dan denken wij aan het vreemde boodschappenwagentje van de buren, maar tijden zijn veranderd. Toch moesten we een beetje gniffelen toen we hoorden dat we met de Panda op pad zouden gaan, want, van zo een SUV zoals hierboven aangegeven, naar deze Italiaan?!

(De oude Panda, waar wij vroegah altijd even van opkeken)

Wat ons het eerst opvalt aan de Panda anno nu is dat het bizar ruim is vanbinnen, veel ruimer dan je van buiten zou verwachten. Qua afmetingen valt de auto in hetzelfde segment als bijvoorbeeld een Kia Picanto, maar vanbinnen zit je veel en veel ruimer. Dit vinden wij direct ook een van de mooie voordelen van deze auto, want door de ruimte vanbinnen, maar de compactheid van het geheel maakt het de Panda tot de perfecte stadsauto. Wij zijn niet extreem lang (1,86 meter), maar we slingereden ons zonder enige moeite in de auto en dat kunnen we toch echt niet van de andere wagens in dit segment zeggen. De versnellingspook van de Panda zit voor in het dashboard, waarop onze verkering direct vroeg ‘oh is dit de sportuitvoering’. Da’s niet het geval (elke nieuwe Panda heeft het), maar het rijdt hierdoor wel ontzettend sportief en zo oogt het ook:

(zie je hoe weinig parkeerplek de auto inneemt? Toch zit je er met vier volwassenen toch nog ontzettend ruim in. Knap gedaan!)

(ter vergelijking)

We moeten eerlijk toegeven, na al het PK en cabrio geweld van de afgelopen maanden, rijdt zo’n Panda eigenlijk behoorlijk lekker. Vooral als je van stad naar stad rijdt is het fantastisch rondkarren met deze bak, want je wil echt niet met een SUV in een veel te krappe (en overvolle) parkeergarage staan. Maar nu op naar de Lichtstad van Nederland!

Slapen als prinsesjes

We krijgen er geen cent voor, maar als we een hotel moeten aanraden in Eindhoven dan zouden we zeker Inntel Hotels Art Eindhoven aanraden. Neem het van ons aan dat we er een goede twee avonden (online) research tegenaan hebben gegooid op zowel Airbnb als Booking, maar echt toffe slaapplekken in de lichtstad zijn redelijk schaars. Bij deze Inntel boek je een dikke suite (of eigenlijk loft) mét jacuzzi voor een kleine 190 euro per nacht en dat is precies wat we gedaan hebben:

Ter vergelijking (en dit is de eerste en laatste vergelijking die we met 020 maken), in Amsterdam betaal je voor een suite als deze zeker het drievoudige. Het voelt behoorlijk decadent wanneer jij uit je bed rolt en dan eerst even een plons kunt nemen in je eigen jacuzzi in een kamer zo groot dat je erin kunt skateboarden. Dat er wel een Senseo-machine in de kamer staat en niet een of ander sjiek ding, vinden we juist wel weer schattig. Het is en blijft natuurlijk wel een Phillips stad in hart en nieren.

Zuidelijke gezelligheid met een zachte G

Maar we spenderen maar twee avonden in Eindhoven en komen vrij laat aan op de vrijdag (we hebben ons ook nog eens laten verleiden voor een korte jacuzzi sessie ‘we zijn er nu toch’. Tijd om te eten! Wat scheelt aan deze stad is dat alles wel op loopafstand is, je moet alleen eventjes weten waar de leuke restaurants zitten. Dat hadden we van tevoren al opgezocht, de leukste zitten namelijk op of rond de Kleine Berg en dit wordt ook nog eens bevestigd door de aardige mensen van het hotel. Er zitten trouwens nog veel meer leuke restaurants in het Strijp S-gebied, maar daar komen we zo even op terug (da’s ook wat verder lopen). Dus met een reservering op zak, hobbelen we in nog geen 12 minuten lopen van het hotel, rechtstreeks naar restaurant Berlage.

Omdat het best wel warm is deze avond, kunnen we in de prachtige tuin zitten dat achter het restaurant ligt. Bij Berlage deel je de gerechtjes met elkaar en die zijn stuk voor stuk heerlijk en betaalbaar, maar wat ons direct opvalt is de bediening. Je snapt namelijk direct wat wordt bedoeld met die ‘zuidelijke gezelligheid’, want overal waar we dit weekend komen in Eindhoven: al het personeel is supervriendelijk en daar kunnen we wel aan wennen. Tel daarbij dat heerlijke accent op en je waant je gewoon in het buitenland. Ha, voelt het direct als een echte vakantie!

De NDSM-werf van Eindhoven maar dan beter (#sorrynotsorry)

Maar dan gaan we de volgende dag richting het Strijp-S-gebied van Eindhoven, dat als je op de kaart kijkt links van het PSV-stadion ligt. Heel het internet (lees: Google) zegt wanneer je op de lichtstad zoekt, dat je ook écht even naar Strijp-S moet gaan, want hier ‘gebeurt het’. Dan kunnen we wel flauw gaan doen en dit heel tegendraads gaan ontkennen, maar: hier gebeurt het ook echt. Je loopt hier vanuit het centrum in een kleine twintig minuten naartoe, wat we ook zeker zouden aanraden om te doen, want je loopt hierdoor langs het stadion en door het oude Phillips dorp. En dan patsboem uit het niets zie je een enorme toren opdoemen wat het begin van Strijp-S aangeeft. Een gigantisch industrieel gebied, waarvan de leegstaande (yes ook weer Phillips) gebouwen zijn omgetoverd tot woningen, horeca, skate hallen, bakkerijtjes en ga zo maar door. Het leeft, het is ruig, je ogen vallen uit je kassen van verwondering en het voelt als de Amsterdamse NDSM-werf maar dan nog veel toffer:

We hebben hier ongeveer een halve dag gespendeerd (skatebaan op geweest, wijntjes gedronken bij Wynwood en taartjes gegeten bij de Pastryclub), maar je kunt er makkelijk een hele dag rondhangen. Wij zijn gaan eten bij Het Ketelhuis, omdat de recensies goed waren en omdat we online verliefd werden op de inrichting. Het eten vonden wij wel prima (bij Berlage misschien iets beter, omdat je daar knusser zit met zijn tweeën), maar het Ketelhuis is in onze ogen de perfecte plek waar je lekker tot laat biertjes gaat drinken met veel hapjes erbij. Want kijk nou, wat een uitzicht:

Eindhoven, wij zijn gek op je geworden!

PS we hebben eigenlijk het hele winkelgebied van Eindhoven overgeslagen, deze winkels vind je namelijk in elke willekeurige andere stad in Nederland. Beter ga je gewoon lekker dwalen door de stad en loop je eerst via de leukste straat van de stad (Kleine Berg), naar het prachtige park (‘Stadswandelpark’), waar je te gek kunt lunchen. De volgende dag (een weekend in de stad is genoeg) sla je in plaats van rechtsaf, linksaf en loop je zo langs het stadion richting het indrukwekkende Strijp S-gebied, waar je meer dan genoeg vermaak hebt voor een hele dag. Check ook zeker even de website van Strijp-S, want er zijn regelmatige toffe evenementen en tentoonstellingen in het gebied. Da’s Eindhoven voor ons in een notendop.

Nog even de linkjes naar de leuke adressen op rij:
Berlage
het Ketelhuis
Bagel & Juice (niet in het stuk, omdat het dan langer dan de Ikea-gids wordt, maar dikke aanrader als lunchplek)
Wynwood
Fiat Panda
In het park: café Stadspaviljoen
Inntel Hotel Eindhoven

Strijp S
Pastryclub
Skatepark Strijp-S