AMSTERDAM Do Hotspots Slider

Nét even anders: bij Bluespoon drink je de meest creatieve cocktails van de stad

Omdat je een Manhattan op iedere straathoek kunt drinken tegenwoordig, gaan wij graag op zoek naar de meer bijzondere cocktailbars. Nu zijn wij al heel erg fan van de ‘hotelbar’ trend, maar bij eentje waren we nog niet geweest: de Bluespoon Bar in het altijd prachtige hotel Andaz op de Prinsengracht.

(Foto: CR)

Het is heel eventjes wennen wanneer je de cocktailkaart voor je krijgt, omdat het ding op het eerste oog niet onderdoet voor een IKEA-gids. Maar al snel wordt duidelijk dat de mensen van Bluespoon een hele boel tijd en vooral heel veel passie in de drankkaart hebben gestoken. De uiterst vriendelijke en vooral kundige barmensen (onder leiding van Agnieszka Rozenska en head-bartender Martin Eisma) laten zien hoe je de kaart eigenlijk moet ‘lezen’ en dan valt alles op zijn plek. Je moet de cocktailkaart namelijk echt lezen als een menukaart, waarbij er heel goed is nagedacht over opbouw en smaken die elkaar versterken. Alvast een kleine waarschuwing: als je – zoals wij hebben gedaan – het hele menu volgt, dan moet je wel op enig moment je baas een berichtje sturen dat je wat later komt de volgende ochtend.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Hier bestel je geen Sex on the Beach of een Manhattan (die hebben ze wel, maar dan in een vernieuwd en spannend jasje), nee hier laat je je meevoeren met unieke smaken en compleet nieuwe cocktails. Zelf noemt Agnieszka Rozenska (vanaf nu ‘Aga’ in het stuk) de Bluespoon cocktails liever ‘momenten’, omdat ze je lang zullen bijblijven. Dat klinkt als je het voor het eerst hoort een beetje als marketing praat, maar wij snappen na een avondje Bluespoonen precies wat ze hiermee bedoelt. Elke cocktail komt namelijk met een prachtige twist en we hebben gisteravond dingen geproefd die we niet eerder in een drankje zijn tegengekomen.

Neem bijvoorbeeld de ‘El Greengo’ cocktail, die – de naam geeft het al een beetje weg – geheel groen is. Niet omdat er een scheut Pisang Ambon inzit, maar omdat het grootste bestandsdeel avocado is. Kijk, dat hebben wij nog niet eerder gezien! Voordat wij deze groene reus besteld hadden dachten we dat het nogal zwaar en vettig van structuur zou zijn, maar niets is minder waar. De cocktail drinkt weg als een limonade met een heerlijke vleug tequila. Aanrader!

Aga en Martin maken de ‘El Greengo’:

Met head-bartender Martin Eisma als rechterhand heeft Aga trouwens ook gekeken naar alle verspilling die plaatsvindt in menig cocktailbar en samen hebben ze daar een flinke trap tegenaan gegeven. Bij Bluespoon gebruiken ze namelijk de bladeren, het sap en de overgebleven schillen van citrusvruchten, overrijp fruit en de overgebleven kruiden om frisse limonades te maken. Whuut?! Yes dat lees jij goed, je kunt dus ook met een gerust en vooral groen hart aan de prachtige open bar zitten van Bluespoon. Da’s nu wat je noemt een hele plezierige win-win.

De knappe mensen bij Bluespoon hebben de gave en expertise om een doodgewone en normaliter saaie dinsdagavond om te toveren in een hele bijzondere avond. Maar kom op, wat zijn nu onze favorieten van deze ‘random’ dinsdagavond? Hier komen ze – in willekeurige volgorde: El Greengo (vanwege die onverwacht frisse smaak), de Beeting ’round the bush (bietjes met alcohol?! bietjes met alcohol!) en toch nog een beetje een klassieker: Barrel aged smoked Manhattan (wij noemen onszelf ‘Manhattan’ fijnproevers, maar dit is toch wel de lekkerste tot nu toe).

Tip: loop tijdens je bezoek aan de prachtig Bluespoon bar ook heel eventjes de lobby in, kijk naar boven en val om van verbazing. Dat heeft de Nederlandse topontwerper Marcel Wanders toch maar mooi voor elkaar gebokst.

www.bluespoon-restaurant.nl
Bluespoon Restaurant &Bar
Prinsengracht 587

    Instagram