Documentaires Entertainment Slider

De docu #followme laat de wereld achter de gekochte Instagram likes en followers zien

#followme documentaire

Foto: VPRO

Laten we even heel eerlijk zijn. We leven in een bizarre wereld. Een social media wereld. In deze wereld draait het vooral om de waardering die je krijgt, door middel van bijvoorbeeld het aantal likes dat je krijgt of hoeveel volgers jij hebt. In deze eenentwintigste eeuw is social media zelfs een middel om jouw geld mee te verdienen. En niet zo een klein beetje ook. Kijk naar YouTubers zoals Enzo Knol, Monica Geuze of NikkieTutorials die hun weg naar de top knallen, door filmpjes van zichzelf te maken. En ieder puberend meisje dat net naar de middelbare school gaat, kijkt gigantisch tegen hun op. Waar wij vroeger in vriendenboekjes schreven dat wij later als beroep graag dolfijnentrainster of ballerina wilden worden, schrijft iedereen nu ‘influencer‘ op.

Artikel gaat hieronder verder

Maar een influencer word je niet zomaar. Probeer maar eens ‘engagement‘ te creëren. Sinds Facebook Instagram heeft overgenomen, wordt dat steeds lastiger. Hoe vroeger de foto’s nog chronologisch tevoorschijn kwamen, is er nu een heel algoritme. Dit algoritme zorgt ervoor dat de foto’s met goede engagement bovenaan komen. En vecht jij het maar eens uit tussen alle influencers met duizenden likes. Hoe vecht je daar tegen, of hoe word je influencer? Juist, je koopt gewoon je likes en je volgers. Van 100 naar 10.000 volgers. Uit onderzoek blijkt dat het krijgen van likes en volgers een gevoel van voldoening geeft. Het creëert dopamine, hetzelfde wat er loskomt als jij alcohol drinkt of drugs gebruikt. Met andere woorden: het werkt verslavend.

Instagram likes

Gif: Giphy

 

En nu influencer zijn een nieuwe baan is, zitten daar nog meer banen achter. Wat dacht je van de persoon die jou gekochte likes en volgers geeft? Juist, dat geld dat jij daar aan uitgeeft, steekt deze persoon allemaal in zijn of haar zakken. En programmamaker Nicolaas Veul duikt in deze financiële wereld van Instagram in de documentaire #followme. Het kopen van likes en volgers is keiharde valuta geworden. Maar wat is er nu echt en nep aan deze wereld? De hele documentaire is te zien op NPO of IGTV.

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram