amsterdam Eat Slider

De Haarlemmerstraat is met restaurant Kluis nu eindelijk compleet

Kluis amsterdam

(Foto’s: restaurant Kluis)

We komen steeds vaker op de Haarlemmerstraat. Om er eventjes te winkelen bij de vele leuke kleine boutiques. Om er een filmpje te pakken bij de mooiste bioscoop van de stad (The Movies) of gewoon om er bij één van de vele kroegjes een biertje te drinken op de vrijdagavond. Maar uiteten in de Haarlemmerstraat hebben we op de een of andere manier nog nooit gedaan. Daar gaat nu verandering in komen, want het nieuwe restaurant Kluis heeft alles in zich om onze nieuwe ‘huiskamer’ te worden. Een huiskamer waar je ongedwongen op hoog niveau eet that is.

Kluis restaurant

Hier mogen ze ons wel opsluiten

De naam geeft het al een beetje weg, maar restaurant Kluis was vroeger ook echt een kluis behorende bij een bank. Gelukkig maar dat je tegenwoordig zelfs je caissière een Tikkie kunt sturen, want daardoor komen dit soort bijzondere panden in de stad nu mooi vrij.

New York City vibe

Het is een beetje flauw om met vergelijking te strooien, want Kluis is hartstikke origineel. Maar toch kregen wij tijdens onze fijne avond eten en drinken hier een heerlijke New Yorkse vibe mee. Alsof je op een vrijdagavond bij de leukste tent op Downtown Manhattan binnenstapt, maar dan nu gewoon randje Jordaan. Dat komt misschien door de combinatie van stijlen en materialen. Zo bestaat ‘het raam’ van de open keuken uit stoer stevig staal, en lijkt de bar zo uit een Great Gatsby film te komen. Maar het fijnst vinden wij nog de combi van laid back, gecombineerd met de stijlvolle inrichting. Dit zorgt ervoor dat je jezelf direct thuisvoelt, in een sjieke omgeving. Knap gedaan!

Perfecte porties

De denkwijze van de gemiddelde Amsterdammer die uit eten gaat is vaak simpel (wij kijken onszelf aan): wil je een goede bodem leggen voor een avondje stappen dan ga je naar een type Cannibale Royale, een Van ‘t Spit of een Spaghetteria. Wil je het allemaal iets sjieker aanpakken, dan ga je naar een restaurant een culinair stapje hoger. Het probleem met de laatste categorie is dat de gerechten soms wel heel erg minutieus zijn, omdat de chef ook wil laten zien dat hij mooi borden kan opmaken. Bij Kluis krijg je het beste van twee werelden, want elk gerecht dat de keuken verlaat is een kunstwerkje (let vooral ook op het servies – prachtig!), maar de porties zijn nog steeds meer dan groot genoeg om volledig voldaan de tafel te verlaten.

Pairing = caring

Net als je denkt dat het niet beter kan bij Kluis, is de wijnkaart ook nog eens perfect ingericht. Althans, dat hebben wij uiteindelijk kunnen concluderen na de perfecte wine pairing bij alle gerechten. Ons een wijnkaart geven en daar dan de perfecte wijn voor bij het hert kiezen, is gekkenwerk. Daar hebben mensen terecht hun werk van gemaakt en je weet dat je bij een goed restaurant bent, wanneer de bediening je in enthousiaste bewoording de mooiste wijnen bij de gerechten aanraadt. Een wat zwaardere Bordeaux bij het hert, een zomerse rosé bij de parelhoen en een zalig zilte Weissburgunder bij de pulpo. Kijk, dit zijn combi’s die wij in geen duizend jaar hadden bedacht, maar bij Kluis gaan ze graag het avontuur met je aan.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

 

Speaking of avontuur: we weten dat het onbeleefd is om tijdens het dineren naar het toilet te gaan, maar doe het toch maar snel. De toiletten (pak de trap naar beneden) zijn prachtig in art-deco stijl ingericht, maar het mooist vind je daarnaast. Daar kun je als bezoeker namelijk nog de oude kluis zien, waar nu de mooiste wijnen worden bewaard. Dit en de hele beleving maken dit prachtige nieuwe restaurant echt een nieuwe parel van de stad.

Nieuwe uitvalsbasis

Wij begonnen dit artikel al dat de Haarlemmerstraat ons go-to straat is als het om winkelen (ver weg van de drukke eentonige Kalverstraat), bioscoopbezoek en borrelen gaat. Dat we er binnenkort misschien ook zelfs gaan slapen, komt door de komst van restaurant Kluis.

PS Het restaurant gaat ook direct door naar ons overzicht van ‘fijne verborgen Amsterdamse terrassen‘, want wij zien onszelf in de zomer al zeker zitten in die prachtige tuin met een koud glas Weissburgunder.

Restaurant Kluis | website
Haarlemmerstraat 118
T | +31 (0)20 811 4250

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram