Do WERELD

Drie motorroutes waar je ook in de herfst warm voor rijdt

(Foto: wildfrontierstravel.com)

Weet je nog, toen het zomer was? Dat lijkt eeuwen geleden en vooral voor mensen met een motor misschien nog wel langer. Voor motormuizen die de stalling opzoeken hebben we iets handigs: een motorstalling die naar je toe komt, zodat jij er de deur niet meer voor uit hoeft in die kou. Ben je nog niet uitgereden? Wij verzamelden drie van de mooiste warme motorbestemmingen. Moet je er natuurlijk nog wel naartoe. Of je nou het vliegtuig pakt en op bestemming een motor huurt, of gewoon een paar maanden rij-vrij neemt: onderaan dit artikel vind je onze tips voor het goed stallen van je motor.

Ruta 40 (Argentinië)

In Argentinië is het natuurlijk het hele jaar door goed toefen. Zorg wel dat je een goede regenjas of hippe poncho bij je hebt als je deze route op je lijstje zet, want het kan daar flink regenen tijdens onze wintermaanden. Maar met een gemiddelde van rond de 25 graden droog je gelukkig ook zo weer op.

Mocht je de kans om je eigen Alpaca te kopen hebben gemist, hier dartelen ze ook rond… Of is dit een lama? Al die beesten lijken op elkaar!

Ruta 40 is een van de langste en drukste wegen van Zuid-Amerika. Van Cabo Vírgenes (Santa Cruz) tot Quiaca aan de grens van Bolivia: al met al 5301 kilometer, met onderweg prachtige parken, bergen en nog veel meer moois te zien.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Van Istanboel naar Anatolië – Turkije

Deze rit begint in het Europese deel van Istanboel. Vervolgens steek je over naar het schiereiland Anatolië, in het Aziatische deel van Turkije. Onderweg kom je onder meer langs overblijfselen van het oude Ottomaanse Rijk. De rebellen van hun tijd, en ze hebben een mooi stempel gedrukt met de architectuur die ze hebben achtergelaten.

(Als je even uit het zadel wilt, is per luchtballon ook een hele goede manier om het Anatolische landschap te verkennen)

In Cappadocië eindigt je tour tussen de rotsen en turfsteenkegels. Als je daar dan je biertje drinkt en terugkijkt op een geslaagde rit (wel alcoholvrij uiteraard, als je nog terug moet rijden…) kijk je als een echte Ottomaanse heerser uit over dit maan-achtige landschap.

State Highway 6 – Nieuw-Zeeland

Je moet er een stukje voor vliegen met je motor (of je laat die van jezelf ophalen voor de motorstalling en huur ter plekke een andere), maar dan heb je ook wel wat! Deze weg loopt over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Daar wonen veel minder mensen dan op het Noordereiland, maar het staat dan ook bekend om de natuur. Je vindt er niet minder dan tien nationale parken. En dat dus in combinatie met weinig andere weggebruikers.

(Peter Jackson koos niet voor niets voor Nieuw-Zeeland voor het opnemen van de Lord of the Rings en Hobbit films. Foto: Andres Iga on Unsplash)

De weg is zo’n duizend kilometer lang en loopt diagonaal over het eiland. Af en toe even de benen strekken en aankloppen bij een Hobbit voor een lekker kopje thee, is dus zeker geen gek idee.

(foto: Wikimedia Commons)

Motor stallen? Laat hem ophalen!

Ken je dat? Net je motor winterklaar gemaakt. Alles is netjes schoon, gepoetst en blinkend: hij hoeft alleen nog maar naar de stalling. En natuurlijk kiezen de weergoden juist dat moment uit om een flinke Hollandse stortbui over je heen te kiepen. Jij zeiknat, je motor gaat alsnog vies de stalling in, en zelf moet je terug naar huis lopen in die natte soppende sokken van je.

Bij onze vrienden van Inbox Storage kun je je motor nu laten ophalen en weer terugbrengen. Jij hoeft er de deur niet voor uit, en je motor staat veilig. Hoef je je ook niet druk te maken over hoe je vanaf de stalling dan weer thuiskomt, of hoe je hem straks weer op gaat halen. Bijkomend voordeel is dat je zeker weet dat er geen vreemden bij je motor komen, want ook huurders hebben geen eigen toegang tot de stalling.

Vergeet dit niet voor je je motor stalt

Wil je dit liever als een handige checklist? Die kun je hier gratis downloaden.

Zorg voor een volle tank
In een lege – of halfvolle – tank kan condensvorming in de tank ontstaan, wat weer kan leiden tot roest.

Vergeet de ketting niet!
Een goed onderhouden ketting gaat langer mee. Dit komt neer op: elke 1500 km de spanning controleren en reinigen, en elke 500 km invetten.

Verse olie en koelvloeistof
Vervang voordat je motor naar de stalling gaat de olie, zeker wanneer deze ouder is dan 10.000 km.

Remmen
Maak je remsysteem goed schoon. Gebruik remmenreiniger en een zachte doek of borstel om aangekoekt vuil weg te poetsen.

Accu
Het is aan te raden om de accu uit de motor te verwijderen voor stalling. De accu bewaar je vervolgens op een warme plek. Heb je een actieve lader? Verhoog dan de accuduur door hem hier doorlopend, of ten minste één keer per maand, aan te leggen.

Voorkom roest in de motorstalling
Ook al staat je motor bij ons gegarandeerd droog, extra voorzichtigheid als het om roest gaat kan nooit kwaad. Vet de ijzeren en stalen onderdelen van de motor daarom goed in (afgezien van remblokken en remschijven). Denk bijvoorbeeld aan:
– Velgen/spaken/wielnaaf
– achterbrug
– Frame
– Motorblok
– Achterveer
– Uitlaatdemper en bochten
– Tandwiel
– Voorvork
– Stuur

    Instagram