AMSTERDAM Do Hotspots Slider

De leukste besteding van je weekend: zombies knallen bij de VR Arcade in Noord

(Foto’s: Colourful Rebel / VR Arcade)

Wat geef je in hemelsnaam aan een van je gabbers, die als nummer zoveel in je vriendengroep de 30 aantikt? Na tig douchegel pakketen Bruno Banani, meters speciaal bier (blegh) en heel veel boxershorts (we waren jong) cadeau te hebben gedaan weten we het nu eindelijk: je moet een ervaring geven. Dit kan een fijn etentje zijn met alle vrienden bij elkaar, het kan een middagje airsoft spelen zijn of zoals we nu ontdekt hebben: naar de VR Arcade in Noord. Zolang je maar herinneringen aan het maken bent, want daar kan geen duur luchtje tegenop.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Gelijk even een tip van tevoren, kennelijk zijn wij niet de enigen die helemaal wild zijn van de VR Arcade, want je moet tijdig reserveren voor een goede spot. Uiteindelijk zijn wij ‘maar’ voor een zondag tijdslot op 17:00 gegaan, maar dit tijdstip geeft je wel gelijk het excuus om daarna het feest nog even door te zetten met een etentje. Wij deden dit bij de Tolhuistuin (aanrader!), maar omdat de arcade maar 5 minuten fietsen is vanaf de pont, heb je in principe de hele stad tot je beschikking.

(De Tolhuistuin)

Omdat we van tevoren precies nul research hadden gedaan, waren onze verwachtingen redelijk laag gespannen. ‘Leuk even knallen en daarna happie eten’, was een beetje de instelling. Dit veranderde bij binnenkomst direct al, omdat we de groep die voor ons zat door een enorm raam konden zien spelen. Niets geen klein hokje of stilstaan met zo’n bril op je knar, nee je hebt een hele loods tot je beschikking waar je kunt rondlopen met je geweer op de arm. Naast dat enorme raam hangt ook een beeldscherm, waarop je kunt zien wat de mensen ‘op het veld’ zien en toen begon de spanning bij ons echt te stijgen.

Je dompelt je als groepje eerst even onder in de wereld van de VR, met een aantal simpele mini-games. Dit doet de arcade om je te laten wennen aan het hele gebeuren, want niet iedereen is daar zo gemakkelijk mee. Dat blijkt ook wel wanneer één van ons (we noemen geen namen, maar Arjan) kotsmisselijk wordt in een VR-racespel. Nu moeten wij ook eerlijk bekennen dat we het hierna niet hebben geprobeerd en hem ook nog even flauw gewezen hebben op het waarschuwingsbordje boven het spel. Maar no worries, want hier heb je absoluut geen last van in het echte spel. Het is bij dat racen gewoon heel vreemd dat je stilzit, maar de rest om je heen ziet bewegen. Een soort wagenziekte dus.

Maar dan het echte werk: op naar de loods! Je krijgt van de fijne medewerkers je gear uitgereikt, wat bestaat uit een dik geweer, een rugzak en een soort van helm met daaraan een vr-bril en een koptelefoon. Eenmaal in de zaal beneden zijn we eigenlijk al te opgewonden om nog naar de instructies te luisteren en zitten we direct al op elkaar te schieten. Het is zo bizar dat wanneer je die bril opzet en je naast je kijkt, je dan in virtual reality je vrienden ziet staan. Wel vrienden die even langs de legerdump zijn geweest, want je hebt allemaal een kek camo pakje aan. De belangrijkste regels zijn eigenlijk dat je moet onthouden dat een rode driehoek met daarop ‘danger’ ook echt gevaar betekent. Dit hebben de programmeurs namelijk ingebouwd om de muren en palen in de fysieke ruimte aan te geven. Niet geheel onbelangrijk.

Je start met elkaar een level door op een bel in het spel te schieten en dan wacht je vol spanning tot het komt: de zombies. Iedereen die weleens de zombie-modus van Call of Duty heeft gespeeld weet hoe het voelt, wanneer er hordes van zombies op je afkomen. Nu is het echter anders, want je staat te knallen en te schreeuwen met je beste vrienden. De spanning is onbeschrijfelijk, want soms schrik je jezelf het leplazerus als een van de zombies voor je snufferd staat en je vrienden om je heen staan te gillen ‘pas op, pas op!’. Je rent dan door de ruimte met zijn vieren als een echt stel – doodsbange – soldaten, waarbij je met de minuut meer in het spel komt. Dat brengt ons ook gelijk op het enige minpunt, want het duurt veel te kort. We wilden alle vier nog zeker wel twee uur doorspelen, zo leuk vonden we het.

Na afloop stonden we als een stel gierende keukenmeiden aan de bar de ‘wedstrijd’ na te bespreken en hebben we gelijk een strippenkaart gevraagd. Wij wisten eerlijk gezegd helemaal niets over VR, maar we zijn nu hartstikke om. Een dikke aanrader, op maar 10 minuten van Amsterdam Centraal Station.

VR-Arcade | Website
Asterweg 19E1

    Instagram