Cars & Bikes Slider

De vetste stadsauto van het moment: Alfa Romeo Mito Veloce

(Foto’s: Colourful Rebel)

Hoewel je na het bekijken van onze Fast Lane rubriek misschien sterk de indruk krijgt dat wij alleen met hele snelle en vooral grote auto’s willen rijden, heb je het toch mis. Ok, de Alfa Romeo Mito Veloce-uitvoering is ontzettend snel (met 170 pk onder de motorkap doet ‘ie 0 100 km/u in 7,3 seconden), maar groot is ‘ie zeker niet. Toch zijn wij het afgelopen weekend stapelverliefd geworden op het kleine scheurijzer, want het rijplezier dat je met deze auto ervaart is enorm.

Omdat onze afspraak aan de andere kant van het land niet doorging en omdat het pokke weer was, zijn we een beetje blijven hangen in Amsterdam en omstreken met de Mito. Hoewel wij de auto na een weekendje losgaan op nummer 1 zouden zetten van de ‘stadsauto top-5’, zien we onszelf ook wel met deze auto naar zuid Italië rijden. Dit laatste bewaren we voor een volgende keer.

Toch moeten we bekennen dat we erg verast zijn door deze ‘kleine’ bak. Dit komt misschien omdat we verwend zijn door de wat grotere auto’s, auto’s waar de mensen op de achterbank niet beoefent yogi’s hoeven te zijn om erop te komen. Is dit erg? Helemaal niet, want zodra je eenmaal zit en er wordt gereden (of beter: je zit achter het stuur) ben je dit compleet vergeten. Maar de achterbank moet ook niet de reden zijn dat je een Mito koopt. Je koopt deze auto omdat je niet zoals de rest van het land (no offense) in een standaard driedeurs wagen wil rijden, je koopt deze bak omdat je sportief van A naar B wil gaan.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Dat is de kracht van de Mito: het rijplezier dat wij niet eerder bij een kleine auto als deze hebben gezien. Je pompt hem met die 170 pk in z’n fijne TCT-automaat krachtig door de stad, terwijl de snelweg ook geen probleem is. Daarom reden wij direct door richting het NDSM-terrein, want dit leek ons wel een geschikte locatie om de knapperd op de foto te zetten. De Mito voelt namelijk als een stoere stadsauto, die waarschijnlijk begint te niezen bij het platteland. Waarom dit zo voelt is moeilijk uit te leggen, maar dat hebben wij eigenlijk bij elke auto die tegenwoordig uit de fabriek van Alfa Romeo rolt. De auto’s hebben stuk voor stuk wat sexy’s en tegelijkertijd ook iets stoers.

Neem bijvoorbeeld de kont van de Mito, met die prachtig ronde achterlichten, waar zie je dit nu? Maar als je dan de lijnen volgt naar de voorkant en de vernieuwde (en bredere grill) ziet, dan zie je de tanden van het beest.

De mooiste quote tijdens het rijden met de Mito in het regenachtige weekend kwam misschien nog wel van een vriendin:

“De auto voelt en rijdt précies zoals je zou verwachten van een Alfa Romeo”

Wij snappen – na een opheldering van een half uur – precies wat zij hiermee bedoelt. Want als wij aan Alfa Romeo denken, dan denken wij aan sexy Italiaans design gecombineerd met sportief rijden. Zo zijn er niet veel automerken die in een auto van het formaat Mito een dikke 170 pk onder de motorkap knallen. De Italianen hebben zich waarschijnlijk in de designmeeting afgevraagd: ‘waarom niet?’. Waarom ook f*cking niet! Dit zorgt ervoor dat zodra de motor start jij continue met een glimlach achter het stuur zit, zelfs wanneer jij je netjes aan de snelheid houdt.

De Mito die wij gereden hebben met TCT-automaat kun je in drie verschillende standen zetten met de DNA-rijstandenschakelaar, maar we hoeven eigenlijk alleen de sportieve D-stand te vermelden. Dít is waarom de Veloce-uitvoering is gemaakt, wat een pit! De rest van de standen kun je vergeten.

De vanaf prijs van de Veloce-uitvoering bedraagt 27.450 euro, maar dat lijkt ons in dit segment elke euro waard. Een Mito koop je al wel vanaf 17.950 euro, maar wij kunnen na deze 170 pk-versie echt niet meer terug naar de 80 pk waarmee de boel begint. Sorry, Alfa!

Meer informatie | Alfa Romeo

4 Comments

 • Reply
  Hessel
  16 maart 2019 at 11:09

  Leuk artikel! Trotse eigenaar van een Mito en ook al is ie alweer 10 jaar oud is het tof dat mensen me nogsteeds aanspreken en vragen wat voor leuke auto dit is, en of dit een nieuw model is. De MiTo ziet er gewoon nogsteeds fris uit, terwijl het in feite bijna een “youngtimer” is. Ik heb de 155pk variant met handbak, en hoewel het ook een heerlijke stadsauto is, komt ie pas echt tot leven op de bergpassen in de alpen! Z’n brede stabiele wegligging, het heerlijke stuurgevoel, en altijd aanwezige koppel, geven je iedere keer weer het vertrouwen om die bocht net wat harder te maken waardoor je mening porsche of bmw er uit rijdt. Dat maakt hem ook wel een ‘sleeper’, want mensen verwachten dit soort performance niet, van zo’n klein wagentje. Gewoon een heerlijk ding, en ik doe hem voorlopig nog lang niet weg!

 • Reply
  Kimberly
  3 januari 2018 at 17:16

  Leuk verhaal, en toffe foto’s! Ik beheer een Alfa Romeo Mito club, met nog 2 anderen. Ook hebben wij een Instagram pagina! Zou ik deze foto’s daar op mogen posten?

  Alfaromeomitonederland

  • Reply
   John Rooth
   12 februari 2018 at 00:02

   Goed bezig Kimberly!!!

 • Reply
  Melvin
  18 december 2017 at 18:01

  Wat een beest! Toffe foto’s ook

Leave a Reply

Instagram