Eat Slider Where to eat Amsterdam

De tien restaurants die iedere (nieuwe) Amsterdammer moet kennen

Amsterdam by night

(Foto: Shutterstock)

Even googlen op Amsterdam + restaurant(s) en de eerste tien resultaten zijn allemaal ‘de nieuwste hotspot hier’ en ‘must-eat hier!’. Wij vertellen jullie ook graag waar alle nieuwe, leuke tentjes zitten (hier dus), maar wat zijn nu die echte klassiekers? De restaurantjes die je eigenlijk voor lief neemt, maar die in geen enkel overzicht mogen ontbreken? Juist, deze hebben wij nu voor jullie in een overzicht gezet. Een overzicht dat gerust een top-40 had kunnen worden, want het culinaire aanbod in de hoofdstad is gigantisch.

Restaurant tafel eten

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

 

Loetje | meerdere locaties | website

We trappen af met een inkoppertje, maar toch is en blijft Loetje een plek waar je gewoon eens in de twee maanden heen moet. Hier ga je naartoe wanneer je zin hebt in een heerlijk stukje biefstuk (bestel de Bali variant). Geen poespas, geen opsmuk. Gewoon een stuk zalig mals biefstuk, met wat sneetjes wit brood om de jus van je bord te schrapen. Loetje is inmiddels zo’n succes in Amsterdam, dat er meerdere vestigingen zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Zó fijn, zó lekker! ♥️ #biefstukbali #delekkerstebiefstuk #loetje

Een bericht gedeeld door Loetje (@loetje_restaurant) op

Proeflokaal A.V. Wees | Herengracht 319 | website

Deze plek is zo oldskool, dat ze er geen jenever, maar genever schenken. Google dit maar eens en zelfs de mensen van Alphabet zeggen dat je het verkeerd hebt geschreven. Maar dit drankje dat Wees schenkt komt rechtstreeks uit de Jordaan, waar het gedistilleerd wordt. In het prachtige café lijkt de tijd stil te staan, wat wij in de soms té hippe (conceptuele) Amsterdamse horeca echt een verademing vinden. Hier scoor je een heerlijk tapbiertje, om daarna aan tafel te gaan voor een heerlijke dampende pan kaasfondue.

Cafe Bern | Nieuwmarkt 9 | website

Een klein bruggetje van de kaasfonduepan van Proeflokaal A.V. Wees, want nu is het tijd voor het echte werk. Zeg je in Amsterdam kaasfondue, dan zegt iedereen in koor ‘Cafe Bern!’. Het restaurant heeft ooit een keertje een kleine make-over gehad, maar voor de rest is het nog steeds precies hetzelfde als tijdens de oprichting. Hier ga je heen voor kaasfondue en helemaal niets anders. Dat weet dan ook iedereen, dus reserveer tijdig. Zelfs op een doordeweekse dag zit het bij Bern tjokvol.

Piet de Leeuw | Noorderstraat 11 | website

Als restaurant een groot vleesschandaal overleven vinden wij knap, maar dat zal de typische Amsterdamse mentaliteit van Piet de Leeuw zijn. Toen een aantal jaar geleden bekend werd dat er restaurants in Amsterdam paardenbiefstuk als (duurdere) biefstuk van rund verkochten, stond de culinaire wereld op zijn kop. Piet de Leeuw stond echter helemaal achter zijn product en heeft sindsdien trots de paardenbiefstuk op de kaart staan. Wat blijkt? Die is een stuk sappiger (en goedkoper!) dan de de biefstuk van de koe. Wij hebben er misschien wel tien keer gegeten en kunnen niet anders zeggen dan: ga hierheen.

Cafe Schiller | Rembrandtplein 24 | website

Eerlijk gezegd kennen wij dit café op het Rembrandtplein alleen maar van (veel te) late afzakkertjes in het weekend. ‘Kom, we doen nog één biertje bij Schiller’ is het vaak wat de kater de volgende dag doet verschijnen. Maar wij weten van veel vrienden dat je bij dit atypische cafe/restaurant op het Rembrandtplein ook te gek kunt eten in een ambiance die je niet verwacht van deze plek. Het voelt ook hier eventjes alsof je terug in de tijd gaat en in een soort The Great Gatsby film beland. We love it.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#cafeschiller #Artdecocafe #Amsterdaminterior

Een bericht gedeeld door Stéph Deby (@stephdeby) op

De Blaffende Vis | Westerstraat 118 | Facebook

De Blaffende Vis was in onze studententijd ons favoriete restaurant, wanneer die verrekte stufi weer binnen kwam. Het restaurant is niets veranderd en is nog steeds het heerlijke rechttoe-rechtaan eetcafé middenin de Jordaan. Ook voor voetballiefhebbers is het altijd feest bij de Vis, want iedere wedstrijd van Ajax en het Nederlands elftal wordt er uitgezonden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#dutchie #cafedeblaffendevis #amsterdam #jordaan #bruincafe #dutchwoman #polkadots #leica #leicaq

Een bericht gedeeld door Matthew Montgomery (@monty29121967) op

Café Scheltema | Nieuwezijds Voorburgwal 242 | geen website gewoon gaan

Geopend in 1908 (!) in een van de – toen al – drukste stukjes van Amsterdam. Maar hier tref je geen hordes toeristen of hipsters. Nee bij Scheltema scoor je eten (en bitterballen!) zonder pretenties, maar met waanzinnig veel liefde gemaakt. Zo vinden wij de biefstuk hier stiekem misschien nog wel veel lekkerder dan bij Loetje. Ssst, niet doorvertellen hoor, want er passen niet al te veel mensen in het restaurant.

Amsterdam rustig

Cafe restaurant Amsterdam | Watertorenplein 6 | website

Wij hebben zo vaak bij dit restaurant gegeten, dat het haast niet meer als uiteten voelt. De kaart is onveranderd de afgelopen jaren (al is de gigantische tonijnsteak inmiddels duurzaam) en dat maakt helemaal niets uit. Op het prachtige Watertorenplein met de iconische watertoren vind je in een van de oude loodsen ook het prachtige restaurant Amsterdam. Een plek waar families en grote groepen vrienden samenkomen, maar waar jij ook intiem kunt eten met je lover. Die combinatie samen met de prachtige schalen fruit du mere maken het voor ons een tweede huiskamer.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

weekend!!! winding down

Een bericht gedeeld door ZEST (@karinfien) op

Buffet van Odette | Prinsengracht 598 | website

Knus, knusser, Buffet van Odette. Dit prachtige restaurant op de Prinsengracht is een zekerheidje onder Amsterdammers die wat te vieren hebben met een etentje. Wij durven ook wel te stellen dat Odette het mooiste plekje in deze lijst veroverd qua inrichting. Het eten is ook van hoge kwaliteit, maar dat is sowieso het geval bij ieder restaurant in dit overzicht (ieder in zijn eigen klasse).


Volgens Amsterdammers zelf: Kaagman & Kortekaas | Sint Nicolaasstraat 43 | website

Hoewel wij denken dat wij helemaal gelijk hebben wat betreft de bovenstaande lijst en je bij elk restaurant de avond van je leven hebt, is het natuurlijk totaal niet objectief. Over smaak valt niet te twisten, maar het Parool (voornamelijk Amsterdamse lezers) heeft aan haar lezers gevraagd wat zij nu het beste restaurant van de stad vinden. Wat blijkt? Kaagman & Kortekaas heeft gewonnen! Daar hebben wij ook al eens over geschreven, dus wij kunnen niet anders dan het eens zijn met deze verkiezing. Chapeau!

PS Wij hebben op ons online magazine nog veel meer Amsterdamse ‘klassiekers’ staan:

 

No Comments

    Leave a Reply