Slider Travel

Deze citytrip van Aarhus naar Kopenhagen wil jij ook maken

Toen wij voor het eerst hoorde van Aarhus dachten we dat dit een dorpje was in Noordoost-Twente. Niets bleek minder waar want dit is gewoon de tweede grootste stad van Denemarken! Normaal gesproken sturen we onze globetrotter Erik op pad voor toffe avontuurtjes maar dit keer gingen we maar even zelf, en dat was behoorlijk leuk. Het plan was om te vliegen op Kopenhagen, daar een auto te huren en vervolgens de 300km naar Aarhus te kachelen om daarna nog een paar dagen in Kopenhagen te vertoeven. De rit van Kopenhagen naar Aarhus was zo`n ontzettend roteind dat we op de terugweg maar met de veerpont gingen. Hoe deze fantastische citytrip verliep lees en zie je hieronder!

Die route zag er ongeveer zo uit: Screen Shot 2016-01-05 at 17.42.30

De rit vanaf het vliegveld ging hartstikke goed ware het niet dat het in Denemarken al om 15:00 pikkedonker wordt dus van die eerste tocht krijgen we vrij weinig mee, behalve dan een hoop files en opbrekingen. Maar dat mocht de pret zeker niet drukken omdat we in een superdeluxe Nissan Qashqai reden, wel even wat anders dan die Amsterdamse junkenfiets, vrrroeeeeeem!

Als je de tweede grote stad in Denemarken bent betekent het nog niet dat je een flinke bent, want met 242.000 inwoners is het best een kleintje te noemen. Maar dat maakt allemaal geen snars uit omdat er een grote universiteit én een van de bekendste fotojournalistiek scholen van de wereld (Danish School of Media and Journalism) staat waardoor deze stad vol met jonge peeps zit, en dat is te merken aan het baraanbod en de gezellig volle straten. Dat het een studentenstad is merk je ook aan het uitgaanspubliek, de barren stromen vrijdagavond vol met jonge mensen waarbij de dames opvallend veel lijken op Britse vrouwen, met veel te korte rokjes terwijl het buiten toch best wel fris is. Dansend op muziek uit de jaren ’90, een genot voor het oog is het zeker.

Een kleine glimps van hoe dat guitige Aarhus eruit ziet: IMG_1963 (1)

IMG_1961 (1)

IMG_1948 (1)

IMG_3375 (1)

IMG_3376 (1)

IMG_3381 (1)

Het dorpsplein, nu nog rustig.IMG_3385 (1)

IMG_1910 (1)

IMG_1925

IMG_1952

We waren zo moe van de rit de eerste avond dat we na een paar borrels op het stadsplein met een fles wijn en wat sushi in de hotelkamer belanden om daar de voetjes omhoog te doen. Maar de volgende dag kregen we de tip van wat locals om bij het Italiaanse restaurant Piccolina te gaan eten omdat dit volgens hen het beste eetzaakje van Aarhus was, dat het een Italiaan betreft zegt misschien wel genoeg over de grote van de stad. Maar omdat we in Kopenhagen al een reservering hadden bij een typisch Noorse keuken konden we nu wel voor wat Zuidelijke lekkernijen gaan. Voor iedereen die naar Aarhus gaat binnenkort, hier moet je zeker even een hapje gaan eten! Niet alleen was dit de lekkerste lasagna die we ooit aten (en dit in Denemarken) ook had de tiramisu de grote van een wieldop, puur genieten was het.

Screen Shot 2016-01-06 at 16.41.22

Screen Shot 2016-01-06 at 16.51.40

Na twee nachtjes te hebben gespendeerd in dit gezellige -maar kleine- stadje werd het de hoogste tijd om weer onze biezen te pakken en naar de hoofdstad van Denemarken te rijden. Het is zeker tof om Aarhus even aan te doen als je toch al in het hoge Noorden bent (en je een auto onder je kont hebt) maar om hier nou een week te zitten zouden we niet direct aanraden, daarvoor is er toch gewoon te weinig te beleven.

IMG_3367

Omdat de rit de heenweg toch een beetje tegenviel en we ook wel graag die veerpont wilde meemaken reden we nu met auto en al de enorme pont op om een kleine shortcut te nemen. Dit bleek een goede zet te zijn want zowel de boottocht als de rit van het eindpunt van de pont (Mols-Liens) naar Kopenhagen waren een te gekke ervaring. Dat Denemarken heeft een ruige kustlijn waar je U tegen zegt, wij willen alleen daarvoor al zeker een keertje terug in de zomer.

image2

image1

Eenmaal aangekomen in Kopenhagen gingen we eerst even met een oude vriendin wat drinken bij de supertoffe Fiskebar in het hippe Meatpacking District. Huh hebben ze dat nu in iedere grote stad (New York, Barcelona et cetera) zul je misschien denken maar deze plek is ook echt waar een paar jaar geleden nog de vissen over de grond werden gesleept. En bij Fiskebar hebben ze dat interieur grotendeels zo gelaten, waardoor het allemaal heel erg rauw voelt.  Ze serveren hier alleen maar vis en schaaldieren,  op z`n Deens. Verwacht gerookte haring en bieten boterzacht als maar kan, maar ook gewoon twintig soorten speciaal bier.

SONY DSC

5_10_11_FiskeBar40508

Na deze uitgebreide boozy lunch was het natuurlijk alweer pikkedonker (uurtje of 15:10) dus snel nog even een rondje door de stad om vervolgens in te checken bij het mooie Ibsens Hotel gelegen patsboem midden van de stad.

IMG_1980

Uitzicht op een van de gezelligste straten (Nansensgade) van Copenhagen vanuit de prachtige hotelkamer:IMG_1977

Dit bijzonder mooie hotel ligt gelegen in een soort dorp midden in het centrum, althans het voelt als een dorp omdat er zoveel restaurantjes en barren bij elkaar zitten dat je maar één stap hoeft te zetten of het bruist er van de Deense gezelligheid. In 2011 heeft dit hotel nog een complete makeover gekregen en dat zie je direct als je binnenkomt in de prachtige lobby en ruime hotelkamer. Luiaards die we zijn wilden we natuurlijk niet al te ver hoeven lopen voor ons ontbijt dus dat werd een vorkje meeprikken met het ontbijt in het hotel. Dit was oprecht een van de lekkerste ontbijtjes die we in tijden hebben gehad omdat alles zo kakelvers was met alleen maar streekproducten en typische Deense gerechtjes, wakker worden was nog nooit zo prettig. Dat Kopenhagen voelt als een hele ‘gezonde’ stad omdat je bijna om de minuut wel iemand hardlopend voorbij ziet komen komt ook naar voren in het Ibsens hotel. Al het eten is hier uitsluitend fair-trade en het hotel wordt verder gerund met een groot groen hart.

Ibsens-Hotel-Front

Ibsens-Hotel-our-own-jam

Ibsens-Hotel-ham-and-sausage

Ibsens-Hotel-porridge

Om de avond in stijl af te sluiten hadden we een reservering bij het restaurant Höst wat toevallig direct om de hoek van het hotel lag, rollend naar huis! Ruim een week eerder was er alleen nog een plekje om 21:15 vrij dus mocht je hierheen willen (en dat wil je), reserveer op tijd! Je kunt à la carte bestellen maar da`s saai, wat je beter kunt doen als je met z`n tweetjes bent is één iemand het Höst Menu laten bestellen en de ander het Höst Signature Menu. Op die manier weet je zeker dat je niks mist van dit bijzonder goede restaurant. Officieel is het een driegangen menu maar uiteindelijk kregen we negen gerechten (!) in totaal geserveerd, wowzers! Het eten bij Höst was een ontzettend unieke ervaring, niet alleen door het fantastische eten maar ook omdat door het warme ontvangst en de bijzondere setting.

Host restaurant

Host1-1280x720

interior

Processed with VSCOcam with f2 preset

De volgende dag zijn we in de vroege ochtend naar het Louisiana museum gereden wat ongeveer 30 minuutjes rijden is vanaf het centrum. Ga hier heen mensen, ook als je kunst geen hol aan vindt zul je alleen al de te gekke omgeving mooi vinden. Het is ooit een woonhuis geweest wat daarna door de mevrouw is gedoneerd aan de Deense overheid onder de voorwaarde dat er een museum inkwam, dat is gebeurt en het is sindsdien uitgegroeid tot ongeveer het mooiste museum ter wereld. Het Louisiana staat bovenop een klif waardoor je zo de ruige Deense zee opkijkt, trek een warme jas aan en je kunt lekker buiten rond banjeren door de tuinen van het museum. Aanradertje! Het museum staat ook vol met interactieve installaties die gerand staan voor nieuwe profielfoto`s, kijk maar:

IMG_3424

0212

De huidige expositie, met hele trippy installaties: Skærmbillede-2015-09-29-kl.-10.32.07

Denemarken is perfect voor een citytrip want één keer knipperen met je ogen en je bent er al, vliegen vanaf Schiphol naar Kopenhagen doe je in ruim een uur. Als je met de auto bent is het zeker tof om even langs de ruige kustlijn een trip te maken want die is waanzinnig, maar als je alleen een vette stad wilt voor een paar dagen dan is Kopenhagen een perfecte stad om even te vertoeven. Het voelt een beetje als een opgeruimde versie van Amsterdam vol met mooie mensen en hippe koffie barretjes. Kopenhagen = hipster mecca maar dan zonder dat het vervelend wordt, die Denen zijn namelijk stuk voor stuk lieverds en ze spreken ook nog eens beter Engels dan de Britten zelf. Vergeet niet die Euro`s in te wisselen voor wat Kronen hè!

IMG_2030

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram