Do Home What to do Wereld

Dit zijn dé dating trends van 2020 volgens Bumble

Vijf jaar na de oprichting van Bumble heeft de socialenetwerk-app waarin vrouwen de eerste stap zetten een Europese enquête gehouden onder vrouwen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Spanje en Nederland, om de nieuwste datingtrends in 2020 te verkennen. Eén ding is duidelijk: vrouwen in heel Europa maken goed gebruik van datingapp-technologie en nemen daarmee zelf het heft in handen. Deze meest uitgebreide datingpool in de geschiedenis zetten ze in om te ontdekken, te groeien en te spelen. ‘We hebben zoveel meer mogelijkheden dan de generatie die het van hun eigen omgeving moest hebben om tegen een leuke man of vrouw aan te lopen, zegt gedragspsychologe Jo Hemmings. ‘Wij weten inmiddels dat er nog veel meer te ontdekken valt.’

Over Bumble
Bumble is een female-first sociaalnetwerk-app met meer dan 81 miljoen gebruikers die mensen met elkaar verbindt op het gebied van dating, vriendschap en professioneel netwerken. Wat de aard van de relatie ook is, op Bumble zet de vrouw de eerste stap. Bumble vindt dat relaties cruciaal zijn om een gezond en gelukkig leven te leiden. Het platform is opgebouwd rond waarden als vriendelijkheid, respect en gelijkheid. Daarbij spelen de gebruikers een belangrijke rol. Op Bumble worden de gebruikers aangesproken op hun eigen handelen en is er een ‘zero tolerance’-beleid ten aanzien van haatdragend, agressief of pesterig gedrag. Bumble is beschikbaar in 150 landen. Sinds 2014 zijn er via Bumble al meer dan een miljard door vrouwen geïnitieerde contacten gelegd en ruim vier miljard berichten verzonden. Bumble is een gratis app die verkrijgbaar is via de App Store en Google Play.

Dating facts

Vrouwen in heel Europa daten verschillende mensen om zich persoonlijk te ontwikkelen, en 59% van de respondenten vindt het geen probleem om in de eerste fase met meerdere mensen tegelijk te daten. Hoe flexibel mensen zijn in hun dategewoontes verschilt natuurlijk per leeftijdsgroep. Zo is 48% van Generatie-Z exclusief heteroseksueel, vergeleken met 65% van de millennials. Daters experimenteren met identiteit en zijn ook creatief met taal. We gebruiken in 2020 steeds meer emoji’s, wat weer nieuwe kansen om te flirten oplevert. ‘Het maakt flirten een stuk gemakkelijker en is op de een of andere manier wat minder expliciet’, zegt Nana Baah, schrijver over seks en relaties voor Vice UK. Duitsers zijn het meest bedreven in het gebruik van emoji’s: 91% gebruikt ze als ze een berichtje sturen naar iemand met wie ze graag op date willen.

In 2020 zullen daters steeds duidelijker worden over hun wensen en wat ze in een relatie zoeken, en 61% van de vrouwelijke respondenten is op zoek naar een partner met dezelfde waarden. Ze vermelden expliciet hun politieke voorkeur en wat voor type ze zijn en dankzij de astrologie-functie van Bumble kun je zoeken op sterrenbeelden die bij je passen. Vrouwen krijgen meer zelfvertrouwen en daters voelen zich steeds vrijer om hun seksuele voorkeuren met een partner te bespreken. Dit geldt voor 90% van de vrouwen in Nederland, terwijl, misschien verrassend, de Fransen (70%) zich het minst comfortabel voelen om hun wensen te delen.

De focus op individuele behoeften staat in 2020 centraal bij het daten. Daardoor is het fenomeen ‘slow love’ ontstaan, wat inhoudt dat mensen later trouwen en langer de tijd nemen om een stabiele relatie te zoeken en zich te settelen. Dit concept komt overeen met het huwelijksmodel zoals de toonaangevende relatietherapeut Esther Perel dat beschrijft: zij ziet het huwelijk als de bekroning van een leven dat al compleet is, in plaats van een hoeksteen waar je een leven omheen bouwt. Het is veelzeggend dat 95% van de vrouwen die de enquête heeft ingevuld vindt dat persoonlijke groei in een relatie net zo belangrijk is als het ondersteunen van je partner.

Het toenemende individualisme heeft de wens naar een partner voor de lange termijn niet verminderd, want 65% van de respondenten zegt dat ze apps gebruiken om een stabiele relatie te vinden. Daarom kunnen vrouwen zich gefrustreerd voelen als een onlinegesprek niet leidt tot contact in het echte leven (‘je bent immers niet op zoek naar een penvriend’, legt Hemmings uit). Maar in 2020 houden daters zich niet meer aan vaste regels over hoelang ze met iemand moeten chatten voor ze die persoon willen ontmoeten. Slechts 10% van de vrouwen wil langer dan een week chatten voor ze met iemand afspreken.

Echter, 58% van de vrouwelijke respondenten erkent dat datingapps vanwege het risico op afwijzing, frustratie en een gebroken hart op enig moment in hun leven wel een negatieve invloed op hun geestelijk welzijn hebben gehad. ‘Eigenlijk mag je het niet erg vinden als iemand steeds minder van zich laat horen, maar dat raakt je natuurlijk wel’, vertelt Nana Baah. Uit elkaar gaan is stressvol en 50% van de vrouwen in het VK moet uit zelfbescherming hun ex op sociale media blokkeren. Maar in 2020 lijken daters de technologie ook in te zetten om hier weer van te herstellen. De Snooze-optie van Bumble biedt daters de mogelijkheid om hun activiteiten tijdelijk stop te zetten en hun profiel te verbergen zonder dat ze hun matches kwijtraken. Ze kunnen dan even een pauze inlassen en tijd aan zichzelf besteden.

Daters kiezen ook voor technologie om mijlpalen in hun relaties te markeren. ‘Zodra je het op sociale media zet, is het officieel’, zegt Reed Amber van het YouTube-kanaal Come Curious. In 2020 maken daters zich minder zorgen over de traditionelere mijlpalen: slechts 25% van de respondenten voelt zich onder druk staan om te trouwen en zich te settelen. Ondertussen ligt de gemiddelde leeftijd voor het eerste huwelijk tegenwoordig op 37,9 voor mannen en 35,5 voor vrouwen.

Nu persoonlijke ontwikkeling een belangrijk thema is voor 2020 wordt het single-zijn in een nieuw daglicht gezet. Volgens een wereldwijd onderzoek onder 3000 mensen, uitgevoerd door trendvoorspellingsbureau J. Walter Thompson is 70% uit eigen keuze vrijgezel. Dit nieuwe datingdecennium geeft vrouwen meer zeggenschap over de manier waarop ze hun relaties vormgeven, en ze bepalen zelf of ze überhaupt een relatie aangaan of niet.

Citaat van Naomi Walkland, Associate Director EMEA bij Bumble
‘Ons rapport over dating trends toont aan dat het daten zich de afgelopen tien jaar aanzienlijk heeft ontwikkeld en dat er voor daters meer kansen en mogelijkheden zijn dan ooit. Mensen hebben nu het zelfvertrouwen om op zoek te gaan naar wat ze willen en ze zijn niet langer beperkt door geografische locaties of maatschappelijke verwachtingen. Het is duidelijk dat datingapps hier de drijvende kracht achter zijn.

Het is goed om te zien dat veel mensen daten nu zien als een traject van zelfontwikkeling, en bij Bumble staan we volledig achter deze manier van denken. In 2020 kun je op talloze manieren succesvol daten en we willen mensen in staat stellen om hun eigen verhalen te creëren en te blijven zoeken naar positieve, gezonde en veilige ervaringen.’

Feiten over Nederlandse daters:

  • Nederlanders schamen zich er niet meer voor om openlijk toe te geven dat ze hun partner via een dating app hebben ontmoet (90%).
  • Eveneens 90% van de Nederlanders geeft aan er geen probleem mee te hebben om zijn/haar seksuele voorkeuren te bespreken met een partner.
  • Persoonlijke ontwikkeling staat ook centraal bij daten anno 2020 maar liefst 95% van de ondervraagden geeft aan dat persoonlijke ontwikkeling even belangrijk is als het supporten van de partner. Ook in NL was dit 95%.
  • 96% van de Nederlandse ondervraagde geeft aan dat hun Bumble-profiel een eerlijk en oprecht beeld geeft van wie zij zijn.

Zo, weet je dat ook weer. Nog geen gebruiker van de app, maar wel geïnteresseerd? Je kan hier een account aanmaken.

No Comments

    Leave a Reply