Do Eat Sleep Travel What to do Nederland Where to eat Nederland Where to sleep Nederland

Elfsteden citytrip: alle leuke plekjes in Den Bosch op rij

Den Bosch brug

(Foto’s: Colourful Rebel tenzij anders vermeld)

Hoewel wij elke aflevering van onze Alternatieve Elfstedentocht met evenveel plezier hebben gemaakt, keken wij stiekem toch extra uit naar alweer nummer tien in de lijst. Dit komt omdat wij nog nooit in Den Bosch zijn geweest en wij in de wandelgangen alleen maar goede verhalen over deze stad hebben gehoord. Het scheelde heel weinig of wij waren het weekend van 10 februari doodleuk naar Den Bosch gegaan, niet wetende dat we dan in Oeteldonk zouden belanden. Met een paar telefoontjes en vlugge mailtjes hebben we het op kunnen schuiven naar een weekje later. De ontgroening van carnaval bewaren we voor een andere keer.

Bestemming 10: Den Bosch

Vanuit Amsterdam is het een klein uurtje rijden voor je de poort van de zuidelijke gastvrijheid binnenrijdt. Nee niet Eindhoven, Den Bosch dus! Hoewel wij in Eindhoven al onder de indruk waren van de fijne mensen en horeca, lijkt het in Den Bosch nog wat extremer te zijn. Extreem gezellig dus. Daarom vooral veel eten en drinken dit keer in het overzicht, met hier en daar wat cultureels.

Den Bosch straat

Stempelpost 1: Bossche Bol, watertoren en koffie

Ok, de titel klinkt wellicht als een nogal willekeurige verzameling van woorden, maar er zit een hele gedachten achter. Wanneer jij Den Bosch binnenkomt met de trein, dan vind je daar niet geheel toevallig dé beste bakkerij (Jan de Groot) van de stad aan je rechterhand. En je kunt echt niet de geboorteplaats van de Bossche Bol bezoeken, zonder de allerbeste gegeten te hebben. Iets met gemiste kansen en boze Bosschenaren. Maar er is één nadeel en dat is dat iedereen weet dat deze bollenbakker de beste verkoopt:

Wij beginnen ons weekendje weg niet met in een rij te gaan staan voor een of andere bol, dus daarom steken wij op advies van onze lokale gidsen (s/o Gaby & Hein!) schuin over. Daar vind je de erg leuke koffiezaak Coffeelab, waar het jungle thema hard aan het floreren is. De koffie is er zalig en de ruimte is fijn groot. Maar waarom wij deze getipt kregen van onze insiders, is omdat hier op het menu gewoon die wereldberoemde bol van de overbuurman staat. Voor een paar cent meer hoef jij niet in die ijskoude rij te gaan staan en kun je hem gewoon binnen opeten onder het genot van een fijne kop koffie. Wellicht heeft de serveerster door dat wij ‘van buitenaf’ komen, want we krijgen ook mes en vork bij de bol. Het bestek helpt ons wel om de suikerbom (tip: je kunt ook een mini-versie bestellen) naar binnen te werken, maar daarna moeten we echt wel even bijkomen. Daarom: watertoren.

Vraag aan Coffeelab of ze er een to-go van maken, want jij hebt een tocht voor de boeg. We gaan namelijk helemaal het centrum uitlopen, naar de oude watertoren. ‘Het centrum uitlopen’ betekent in Den Bosch trouwens dat je ongeveer 20 á 25 minuten aan het lopen bent, maar daarom vinden we deze stad ook zo leuk. Je kunt namelijk enorm veel zien en doen in een weekend, zonder dat je daarvoor heel erg moet plannen. In de oude watertoren vind je Café Herman en dat is de perfecte plek om na operatie Bossche Bol even goed bij te komen. Bijkomen met wijn en bier that is, op een locatie waar wij direct verliefd op worden. Doordat het gebouw redelijk smal en hoog is, heb je overal fijne plekjes waar je heerlijk alleen met je gezelschap kunt zitten.

Meer informatie | Jan de Groot | Coffeelab | Café Herman

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Stempelpost 2: NomNom

We zijn in ons leven al vaak uiteten geweest, maar niet eerder kregen wij al een grote glimlach voor het etentje, door het lezen van de website van het restaurant. Het plezier en eerlijkheid waarmee NomNom zich presenteert werkt aanstekelijk en zorgt ervoor dat wij direct zin hebben in deze zaterdagavond. De eerlijkheid is bijvoorbeeld dat je niet kunt reserveren, maar ‘dat het wel goedkomt’. Yes en goed komt het zeker. Wanneer wij rond een uurtje of 19:00 binnenstappen zit het rammend vol, maar dan beginnen we toch gewoon aan de bar met een paar mooie glazen wijn en wat tapas? Ja, waarom ook niet! In het half uurtje dat wij aan de bar zitten, komen zeker nog 5 stellen langs om te vragen of er plek is. Dat is er dan niet meer, maar ons viel wel op dat alle stellen later – na rush hour – toch nog terugkomen voor een hapje eten. Kijk, dan weet je dat het wel goed zit met de kwaliteit en de sfeer, want dat zit het potverdorie bij NomNom.

De zaak is met z’n opvallende gevel en gigantische terras aan de voorkant niet te missen in de stad en wij kunnen ons voorstellen dat het hier hartje zomer helemaal gekkenhuis is. De kaart is net zo eerlijk als het reserveringsbeleid en leest als één groot lokaal feestje. Ben jij een deler? Dan kun je samen met je tafelgenoot voor de kleinere ‘tapas’ gerechtjes gaan. Maar voor iedereen die het hierbij benauwd krijgt, no worries, NomNom serveert ook gewoon hoofdgerechten. Nou ‘gewoon’, wij vinden een stamppot met rodekoolschuim, portobelloburgers en sappige tournedos helemaal niet normaal. Wij vinden het heerlijk! Zeg je een weekendje Den Bosch, dan kun je eigenlijk niet om dit sympathieke tentje heen en dat kan ook niet aangezien het op zo’n mooie locatie in het centrum zit.

Meer informatie | NomNom

NomNom Den Bosch

(Foto: NomNom)

Stempelpost 3: Antonis

Er zullen vast hele leuke hotels in Den Bosch te vinden zijn, maar die laten wij lekker links liggen. Wij hebben namelijk – naar onze bescheiden mening – het leukste verblijf van de stad gevonden, met de prachtige naam Antonis. Verstopt in het Lamstraatje kun je eigenlijk niet centraler in de stad slapen en hoewel je Den Bosch in één weekend kunt uitspelen, is het toch erg fijn dat je vanuit je verblijf alles op loopafstand kunt bereiken. Antonis is een compleet ingericht appartement, waardoor je tijdens je bezoek aan Den Bosch de stad echt even als local kunt ervaren.

Antonis Boutique hotel Den Bosch

Antonis Boutique hotel Den Bosch

Tijdens het vriendelijke ontvangst vertelt de host overigens dat Antonis binnenkort een complete renovatie krijgt, om het een en ander te updaten. Laat dit je trouwens niet afschrikken om nu niet te boeken, want als de goudeerlijke host hier niets over gezegd had, hadden wij het niet doorgehad. Het appartement zit namelijk tiptop in elkaar en is door de warme, originele en sfeervolle uitstraling echt een plek waar jij je direct thuis voelt. Dat is bij een gemiddelde hotelkamer juist het tegenovergestelde, daar wil je het liefst zo snel mogelijk weer weg. Dat is ook het enige ‘nadeel’ van Antonis, want eigenlijk is het veel te comfortabel aangezien je er niet weg wil. Ideaal voor een romantisch weekend en perfect om de stad vanuit te ontdekken.

Antonis Boutique hotel Den Bosch

Antonis Boutique hotel Den Bosch

Stempelpost 4: Het terrein van de oude Verkadefabriek

Oude industriële plekken, die worden omgetoverd tot culturele hub vol met plekken om te eten, drinken en te ondernemen? Je had ons al bij oude! Van de NSDM-werf in Amsterdam, Katendrecht in Rotterdam tot Strijp-S in Eindhoven. Allemaal waren dit locaties waar vroeger de ‘industrie’ hoogtij vierde en die nu weer helemaal opleven doordat ze worden ingericht als publieke bestemming. Aan dit rijtje goed gelukte voorbeelden willen wij ook graag het terrein van de oude Verkadefabriek en de omliggende panden  in Den Bosch toevoegen, want wat leeft deze plek zeg.

Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het op dit gigantische terrein. Van een lekkere lunch bij Koudijs Kafé (met vaak leuke bandjes!) in de oude veevoederfabriek, tot een theatervoorstelling in de voormalig Verkadefabriek. Maar wij hebben dit weekend dat wij in Den Bosch zijn maar één bestemming waar we echt naartoe willen op dit terrein en dat is het café van Bossche Brouwers (aan de vaart). Hoewel wij ons de rambam hebben gezocht naar het café (ze staan verkeerd in Google Maps – je moet bij Koudijs Kafé helemaal het water volgen), zijn we blij dat we hebben doorgezet.

Het is namelijk de perfecte hang-out voor een zondagmiddag elke dag, voor iedereen die ook maar een beetje van mooie biertjes houdt. De liefde voor speciaal bier hangt hier namelijk in de groot opgezette zaak en daar krijgen wij het gelijk warm van. Het leuke van deze plek is dat je er niet alleen veel lokaal bier kunt drinken, als jij een beetje handig bent met brouwen, mag je ze namelijk ook komen helpen.

Wil je ons helpen dan kan dat door een sweatfunding. Trek je oude kleren aan en steek je handen met ons uit de mouwen. Dan maken we samen een mooie plek aan het water waar we kunnen genieten van mooi bier en goede muziek.” Da’s dus die Brabantse gastvrijheid waar iedereen het altijd over heeft, en dat mogen wij wel.

Meer informatie | Koudijs Kafé | Verkadefabriek | Bossche Brouwers

Bossche Bonus tip: Bossche bollen workshop

Hoewel wij nog steeds aan het bijkomen zijn van de Bossche bol van Jan de Groot, willen we jullie nog wel graag even tippen over een te gekke workshop. Bij bakkerij Royal kun je namelijk gezellig samen met een aantal mensen leren hoe je nu zo’n heerlijke calorie bom maakt. Hoewel concurrent Jan de Groot claimt de lekkerste te hebben, vinden wij die van Royal ook niet te versmaden. De prijs van de workshop varieert tussen de 25 en 15 euro per persoon, afhankelijk van hoe groot de groep is. Zeker een aanrader voor de zoetekauwen onder ons, want snoepen tijdens het koken is toegestaan!

Meer informatie | Bakkerij Royal

PS We gingen met nogal bijzonder vervoer naar Den Bosch, de Abarth 695c XSR Yamaha. Hiervan zijn er maar 695 van gemaakt en wij reden geheel toevallig in nummer 073, wat tevens het netnummer van Den Bosch is. Toeval? Ha, wij denken van niet.

No Comments

    Leave a Reply