Do Eat nederland NEDerland NEDERLAND Sleep

Elfsteden citytrip: alle romantische hotspots in Leiden op rij

De Elfstedentocht is mythisch, de Elfstedentocht is legendarisch, tijdens de Elfstedentocht staan de helden op en de Elfstedentocht is… een tocht die de meeste van ons nog nooit bewust hebben meegemaakt. Om de altijd hoge verwachting van deze mythische tocht een beetje te temperen, hebben wij bedacht om dit jaar alsnog een ‘alternatieve Elfstedentocht’ te maken. Niet over ijs, maar gewoon comfortabel vanuit de auto of de trein. We bezoeken in 11 weken tijd 11 Nederlandse steden en bekijken daar in één weekend wat er allemaal te beleven valt. Dus geen bevroren voeten, onderkoelde lijven en snert dit keer, maar wel alle leuke plekjes van steden in Nederland zodat jij er zo met je verkering naartoe kunt. We trappen af met persoonlijk favoriet van reporter Erik: Leiden!

Bestemming 1: Leiden

Zelfs als er in de winter geen ijs op de grachten ligt, worden er in Leiden piroutjes (bekt lekker in het Leids) gemaakt. Als een van de weinige plekken op planeet Aarde, gooit de universiteitsstad in december de grachten dicht om plaats te maken voor een drijvende schaatsbaan met in het verlengde daarvan een kerstmarkt met een après-skibar. Sowieso is Leiden ideaal voor een winterse stedentrip, bergen sneeuw of niet. De eeuwenoude kerken, molens en monumenten lichten romantisch op in de oranje gloed van de authentieke straatlantaarns en achter de gevels van de grachtenpanden drink je koffie, glühwein of warme chocolademelk. En dan zijn er natuurlijk ook nog die ‘geheime’ plekjes waar de winter geen vat op lijkt te hebben…

Stempelpost 1: Hortus Botanicus

Het heetste plekje van de Leidse binnenstad, handig om eerst wat op te warmen, is de botanische tuin aan het Rapenburg. Het kwik in de kassen is ingesteld op de wensen van tropische planten en bloemen als de bananenplant, reuzenwaterlelie, monstera, mangrove, de penisplant, orchideeën en verschillende vleeseters, met als bijkomend gevolg dat je al gauw met wanten, wintermutsen, sjaals en gewatteerde jassen door de glazen constructies sjokt. Zelfs als buiten de strooiwagens af en aan rijden en de treinen stilstaan, slinger je in deze urban jungle door de lianen en bloeiende trossen jadebloemen. Het bijbehorende café bij de entree is een rustige en comfortabele plek voor een koek en zopie.

Meer informatie | www.hortusleiden.nl

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Stempelpost 2: Bar Lokaal

Met een gotische kerk en een plein met kinderkopjes op de achtergrond is Bar Lokaal misschien wel een van de meest wintervriendelijke plekjes in de stad. Komt hier sneeuw uit de hemel gevallen, dan doet het uitzicht vanachter het raam van de bistro niet onder aan dat op Praag, Salzburg of het Schotse Edinburgh. Nog niet zo heel lang geleden geopend door de Leidenaren Beau, JP en Sander (in de volksmond ‘Dup’), recht tegenover de populaire kroeg De Uyl, niet toevallig ook van hen. Een gemoedelijk hectische tent in de windstream van de drukke zaterdagmarkt, waar de muziek uit de platenspeler komt en het eten uit de hipsterbijbel. Huisgemaakte pompoenhumus en kippendij met kruidenkwark natuurljk inbegrepen. Besluit je komende week te gaan, dan vind je op het geliefde Hooglandse Kerkplein ook een gigantische met lichtjes versierde kerstboom, kerststalletjes, vuurkorven en het Huis van de Kerstman.

Meer informatie | www.barlokaal.nl

Stempelpost 3: City Resort

Ondanks dat Leiden altijd een stad is geweest voor vooral dagjesbezoekers, komen er de laatste jaren steeds meer bijzondere hotels bij. Pal naast het Centraal Station ligt City Resort, een voor Leidse begrippen reusachtig, lichtgevend, vierkanten ruimteschip met ruime kamers waarvan de muren zijn bedekt met foto’s van de mooiste plekjes uit de Leidse binnenstad. Maar het uitzicht op de skyline herbergt nog veel meer highlights. De Marekerk, de Hooglandse Kerk, het museum van Volkenkunde en andere Leidse monumenten. Althans, als je aan de oostzijde slaapt. Kijkt je kamer uit op de andere kant, dan ligt aan je voeten het met moderne kunstvoorwerpen bedekte en met siergras begroeide ziekenhuisterrein. Het kolossale pand herbergt ook een aantal restaurants, een sportschool (lees: geen zaaltje met drie kapotte apparaten, maar een complete sportschool) en een luxueuze, ook in de winter warme wellness met uitzicht op, bij helder weer, het strand van Katwijk. Op de wellnessmenukaart onder meer: een kruidenbad, stoomcabine, chillcocoon, binnenzwembad en hammam.

Meer informatie | www.cityresorthotelleiden.nl

Stempelpost 4: Oliebollen en kerstmarkt

We lieten het al even vallen: De kerstmarkt in Leiden is er niet eentje uit duizenden. Voor zover bekend de enige drijvende editie van ons land. Speciaal voor de kerstperiode wordt de gracht op de Nieuwe Rijn, hartje stad, gedempt met pontons, die op hun beurt weer worden volgebouwd met houten chalets. Dit jaar staan er op de kerstmarkt, vorig jaar nog uitgeroepen tot de beste van ons land, een recordaantal van 86 hutjes, verder ingkleurd en aangevuld met vuurkorven, live-muziek, een après-skibar en lokale producten en gerechten. De drijvende kerstmarkt maakt deel uit van de Winter Wonder Weken, het winterprogramma waaronder ook de drijvende ijsbaan, het Hooglandse Kerstplein, een nostalgische kermis op het stadhuisplein, oliebollenkramen en feestelijke kunstverlichting van lokale kunstenaars langs de Leidse singels vallen. Nog tot en met 27 december.

Meer informatie | Visit Leiden

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram