Do Eat Sleep What to do Nederland Where to eat Nederland Where to sleep Nederland

Elfsteden citytrip: alle romantische hotspots in Maastricht op rij

Over het algemeen geldt: hoe verder naar het zuiden, hoe warmer het weer, hoe plezanter de barman en hoe zachter de -g. En Maastricht vormt daar geen uitzondering op. De stad verstopt in een westenwindvrij hoekje van ons land heeft haar eigen langzaam hobbelende ritme en lijkt zich weinig aan te trekken van de grillen van de Randstad. Vanwege de grote hoeveelheid gezellige bars en restaurants wordt ze vaak Bourgondisch genoemd en daarom is ze ideaal voor een weekendje weg in eigen land, maar met een buitenlandse feel.

Bestemming 9: Maastricht

Het Vrijthof mag in de tussentijd misschien zijn schoongeveegd van kerstmarkt en sfeerverlichting, dat wil niet zeggen dat Maastricht de resterende winterweken hibernerend doorbrengt. Zelfs in hartje winter trekken de Maastrichtenaren alles uit de kast om er warmpjes bij te zitten, om de interne Bourgondiër tevreden te stellen met grote kommen rode wijn en speciaalbier. De Alternatieve Elfstedentocht maakte daarom maar al te graag een omweg, om tussen neus en lippen iets op te steken van deze ongeremde levenslust.

Meer informatie | Bezoek Maastricht

Stempelpost 1: Winkelen tot je een ons weegt (en arm bent)

Eén ding moet je de Maastrichtenaren nageven: het stratenplan in de historische binnenstad maakt het winkelen een stuk plezieriger dan in de grote steden in het noorden. Het tapijt van kinderkopjes is hier omzoomd met prachtige monumenten en oude kloosters, stukken oude stadsmuur en Romeinse restanten, met daartussen vaak bijzondere boetiekwinkels. In Maastricht winkelen is als zweven door de Middeleeuwen, met natuurlijk wel gewoon de laatste mode. Verdeeld over de stad vind je verschillende wijken die je grofweg zou kunnen indelen in verschillende winkelbehoeftes.

In de trendy wijk Wyck tussen de Maas en het station vind je veel modezaken met hippe en vintage kleren en accessoires, terwijl je het deftige Stokstraatkwartier doorgaans opzoekt voor designerkleding, kunst, ambachtelijke producten en goed, bourgondisch eten. De Grote Staat, opgaand in het Vrijthof, biedt een meer Kalverstraatachtige winkelervaring met grote geijkte merken en eetgelegenheden, terwijl je meer noordoostwaarts van het hoofdplein de moderne en mondaine winkelcentra Mosae Forum en het overdekte Entre Deux vindt. Handig voor wanneer er onverhoopt toch een guur windje om de hoek komt zetten.

(Foto: Hugo Thomassen)

(Foto: Hugo Thomassen)

(Foto: Jonathan Vos)

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Stempelpost 2: De Brandweer

Laat je je fantasie de vrije loop op Maastricht, dan zie je de inwoners een paar eeuwen geleden langs de oevers van de Maas een banket van fazanten en paté wegspoelen met terracotta kruiken gevuld met de meest verrukkelijke wijnen. Maastricht heeft zoals gezegd de naam bourgondisch te zijn en die stempel is in de moderne tijd nog altijd gerechtvaardigd. Laten zien dat je een bon vivant bent doe je hier door ‘s middags met de familie in een stadscafé aan de speciaalbier te gaan of urenlang te tafelen en het dessert zo lang mogelijk uit te stellen. De stad herbergt dan ook vele gezellig knusse bars en restaurants waar Hollandse gezelligheid nog echt hoog in het vaandel wordt gedragen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen plek is voor eigentijdse, meer moderne initiatieven. Een ontspannen, sfeervolle, stijlvol vormgegeven tent is café en restaurant De Brandweerkantine in de Capucijnenstraat die, je raadt het al, in een vorig leven brandweerkazerne was.

Op de menukaart van deze tot een van de leukste plekjes van de stad gereïncarneerde kantine vind je behalve bagels met bio zalm en Limburgse stinkkaas met appelstroop en walnoten (ontbijt of lunch), ook tongstrelende dinergerechten als terrine van konijn en pistache en schelvis in bierbeslag. Ook met de wijnkaart ben je wel eventjes zoet. Ben je op zoek naar nog iets lossers, dan hebben de eigenaren van De Brandweerkantine ook nog een eetgelegenheid in de Wijckerbrugstraat, Café Zondag, waar de aanloop altijd groot is en je tapas eet in een gemoedelijke huiskamersfeer. In het weekend wordt er gedanst op live-muziek.

Meer informatie | De Brandweer

Stempelpost 3: Hotel Mabi City Centre

Maastricht mag dan in de laars van de Lage Landen liggen en gedompeld zijn in een eigen authentieke, nostalgische atmosfeer, dat weerhoudt lokale ondernemers er niet van om creatief en eigenwijs te denken. Net als De Brandweerkantine heeft Hotel Mabi City Centre al een heel leven achter de rug; Het luxe boetiekhotel in het Boschstraatkwartier in het hart van Maastricht was in vroegere tijden een bioscoop. En natuurlijk werden niet alle banden met het verleden doorgeknipt. Het hotel koos ervoor om de herinnering aan het witte doek op subtiele wijze in leven te houden en een creatieve setting te creëren.

Verwacht TV Wonen-achtige ruimtes met palmbomen en kamerplanten, levensgrote, zwarte varkens en paarden, vloerbedekking met futuristische patroontjes. De receptie doet tevens dienst als trendy bar en vanuit de pluche bioscoopstoelen van Cinema Plush & Bubblegum kun je filmklassiekers kijken of film releases en Netflix-marathons.

Meer informatie | Hotel Mabi City Centre

Stempelpost 4: Luieren in de spa

Voorspelt het weerbericht van RTV Maastricht ondanks het mildere klimaat in het zuiden dalende temperaturen en hevige sneeuwval, dan bestaat er naast het winkelen in het overdekte Entre Deux nog een paar aantal plekken om de tijd te doden. Niet dat je daar droog blijft, maar dat heeft een goede reden. De wellness van The Spa in hartje Maastricht is uitgerust met een Finse sauna, een infraroodsauna, een stoomcabine, een jacuzzi en designdouches om je huid te laten herleven. Bovendien is er een zithoek en een tuin met een terras om je fontanelletje te laten masseren door de Nederlandse neerslag, al dan niet genietend van prosecco of gezonde groentesapjes. Maar het mooiste van allemaal: The Spa heeft speciale behandelingen voor mannen. Een ‘menicure’, een pedicure voor mannenvoeten, de ‘pittstop for men’ (gezichtsbehandeling) en de ‘manifico’ (een combinatie van een rug- en borstwax en gezichtsbehandeling).

Laat het weer je het hele weekend in de steek, dan zit er nog maar één ding op: ook het kolossale kuuroord Thermae 2000 en de chique spa & wellness in de eeuwenoude kelders van Château St. Gerlach in Valkenburg bezoeken. Gevalletje ‘nu we er toch zijn’!

(Thermae)

Château St. Gerlach:

No Comments

    Leave a Reply