Do Eat nederland NEDerland NEDERLAND Sleep World

Elfsteden citytrip: alle romantische winter hotspots in Deventer op rij

We hebben al diverse steden bezocht voor onze alternatieve Elfstedentocht, maar nu komen we bij een wat obscuur stadje aan. Althans, als jij romantische boottochtjes, winterdorpen en een hele fijne foodhal ‘obscuur’ vindt. Het ding is alleen dat veel mensen Deventer alleen maar van horen zeggen kennen. Daar gaat hopelijk verandering in komen.

Bestemming 5: Deventer

Even een lekker weekendje weg naar Deventer’ is waarschijnlijk iets wat je in 2017 niet veel hebt gehoord in je vriendengroep. Jammer, want de stad heeft zo’n ontzettend hoog knuffel- en romantiekgehalte in de winter dat wij er non-stop verliefd hebben rondgelopen. Het stokoude historische centrum waarbij het voelt alsof je 1000 jaar terug in de tijd gaat, de nauwe goed bewaard gebleven straatjes en de gezellige mensen. Zet Deventer maar snel op je lijst om te gaan bezoeken. Het liefst met je verkering, want bij welk hotel kun je nu aan komen varen á la Jack en Rose om een grandioze entree te maken?

Stempelpost 1: Fooddock

Lopen naar een foodhal buiten het centrum in de winter, is alsof je loopt naar een gigantische openhaard. Een openhaard met alleen maar eten en veel drank, that is. Dat is ook wat wij deden in het prachtige Deventer, waar het ontzettend koud en guur kan zijn wanneer je de overtocht op de IJssel maakt. De receptionist van het hotel vertelde ons over ‘de eerste foodhal van het oosten’, die we echt even met eigen ogen wilden bekijken. Dat we in het oosten zijn, valt direct op bij de ingang:

Maar laat je door de tractor voor de deur niet afschrikken, die is waarschijnlijk van een boer die zijn waar komt afgeven. Veel van de eettentjes in deze gezellige industriële (die combi is alleen in het oosten mogelijk) werken namelijk met lokale ingrediënten. Er hangt een knusse winterse sfeer, wat ook komt omdat de wind en dus de kou op het terrein flink los kan gaan. Hierdoor kom je bijna bevroren binnen aanwaaien, maar warm je direct op aan de gigantische open bar in het midden. Ha, lijkt het toch nog een beetje op die andere Elfstedentocht.

Meer informatie | Fooddoc

(Foto: Fooddoc)

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Stempelpost 2: Chez Antoinette

Een winters alternatief voor de Elfstedentocht maken en dan een Portugees restaurant aanraden in het historische centrum van Deventer? Volg jij het nog!? Nee, maar in termen van romantiek en ‘leukste plekjes’, is dit onze absolute favoriet. Sterker nog, het restaurant komt zeker in onze top-10 van leukste restaurants van 2017. Het begint al wanneer je in het smalle eeuwenoude straatje komt aanlopen en het bord van Chez Antoinette ziet. Het lijk alsof je tig honderd jaar in de tijd teruggaat. De entree van het restaurant is even spectaculair, met honderden lichtjes en een smal steegje waar wij er hier in Amsterdam ook een aantal van hebben (Trompettersteeg, iemand?).

Ondanks dat wij al een hoop Home Interior berichten hebben geschreven, zouden wij echt niet weten hou we het interieur van Chez moeten omschrijven. Het gaat alle kanten op, als een soort barok kitsch, meets Portugal. Maar het werkt. De gastheer behandelt iedereen alsof het zijn beste vriend is en hoewel dit heel even wennen is, krijgen wij er uiteindelijk een heel warm gevoel van. Je eet hier – joh – Portugees, maar dan wel op een manier dat gerechten mooi opgemaakt zijn. Iedereen die weleens in Portugal uit eten is geweest, weet dat gerechten er soms uit kunnen zien alsof ze met mach 10 op een bord zijn geknald. Niets van dat alles bij Chez, zo eten we een waanzinnige bacalhau die er ook nog eens prachtig uitziet.

Meer informatie | Chez Antoinette

Stempelpost 3: IJsselhotel

We hebben nu een aantal steden bezocht voor onze alternatieve Elfstedentocht en daardoor dus ook in aantal hotels kunnen slapen. Allemaal waren ze super, maar toch steekt het IJsselhotel er qua romantiek en ligging bovenuit. Waarom? Omdat het hotel aan de IJssel ligt, in een stadpark én omdat je vanaf de steiger van het hotel een pontje kunt nemen naar de stad toe. Je eigen pontje! Ok, soms zitten er ook een paar andere mensen op, maar die zullen echt niets zeggen als jij op de boeg even een Jack & Rose’je doet om elkaar een beetje op te warmen tegen die winterse kou.

De hele ervaring van wakker worden in het prachtige hotel, de gordijnen opendoen en Deventer zien liggen om vervolgens na ontbijt het pontje te pakken werkt heel ontspannend. Je krijgt hierdoor een instant mini-vakantiegevoel waardoor je de stress van je af voelt glijden. Dit laatste kan ook te maken hebben met de gure wind die je tegen je smoel krijgt op het pontje en de meegesmokkelde Jäger.

Meer informatie | Sandton IJsselhotel

Stempelpost 4: Winterdorp/ijsbaan De Scheg

Vervelen in Deventer is sowieso geen optie, want weet je nog dat we in de intro van dit stuk de stad ‘stokoud’ noemden? Dat klopt ook, aangezien men in 2018 het 1250-jarige bestaan viert. Dat betekent dus bijna iedere week wel een speciaal evenement, maar omdat dit een winterse stedentrip is, wijzen wij jullie graag even op de schaatsbaan de Scheg wijzen. Wat de Jaap Edenbaan voor het westen is, ijsstadion Thialf voor het noorden, is schaatsbaan de Scheg voor het oosten. De bijzondere schaatsbaan is geopend van 14 oktober 2017 t/m 18 maart 2018 en is uniek in Nederland.

(Foto: Sportbedrijf Deventer / De Scheg)

Dit komt doordat er in het midden van de ‘serieuze’ 400-meter baan een heel wintersdorp is gebouwd voor extra veel ijspret. Zo vind je er een stuk waar je ijshockey kunt spelen met vrienden, een groot stuk dat is gereserveerd om gewoon rustig te glijden en pirouettes te maken én is er een speciaal café (Nova Zembla) dat is uitgerust met een enorm kampvuur. Mochten we deze winter dus geen vlok sneeuw meer zien, dan kun je gewoon even een middagje de Scheg doen en het voelt alsof je een mini-wintersport vakantie achter de rug hebt. Compleet met *hips* après-ski.

Meer informatie | De Scheg | Deventer 1250 jaar

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram