Do Eat nederland NEDerland NEDERLAND Sleep

Elfsteden citytrip: alle romantische winter hotspots in Utrecht op rij

Van alle steden die we de afgelopen weken tijdens de Alternatieve Elfstedentocht hebben bezocht, is nummer 6: Utrecht (we zijn inmiddels over de helft) verreweg de leukste. Met zeventigduizend studenten een energieke, lekker Hollandse stad met een Middeleeuws karakter, met de Fruitellavormige Dom natuurlijk als paradepaardje. En dan de niet-te-evenaren grachten. Want ondanks dat Amsterdam de hare reserveert voor een Canal Parade en Leiden voor een drijvende kerstmarkt, gaat Utrecht aan de haal met de titel mooiste grachtenstad van Europa (zelfs Venetië verbloemt erbij).

Typerend van de vierde grootste stad van Nederland zijn de lage kades van de Oudegracht en de Nieuwegracht, de welven, die onder het straatniveau glijden als een authentieke wandelpromenade en waarvan veel welfkelders tegenwoordig zijn ingericht als knusse bar of restaurant met uitzicht op het water. En omdat Utrechtenaren van gezelligheid houden, is het hier zelfs in hartje winter warm.

Meer informatie | Bezoek Utrecht

Stempelpost 1: Restaurant Le Jardin

Als we van restaurant Le Jardin één ding moeten opnoemen dat we nooit meer zullen vergeten, dan is het de gave om groenten waarvan je sinds je kindertijd walgt, weer sexy te maken. Hier vind je naast meer exotische groenten op het menu: spruiten, witlof en zelfs zuurkool. Maar…met zulke creatieve geesten en kundige vingers klaargemaakt dat wij, en het is niet gelogen, om een extra bordje vroegen (vooral de zuurkoolmuffin met geitenkaas is een echte eye-opener). Het met kweekkassen en honderden kamerplanten ingerichte restaurant op de Mariaplaats gebruikt voor haar gerechten 80 procent groenten en 20 procent vlees, als het even kan gemaakt van streekproducten.

Laat je vooral ook adviseren welke wijn bij welk gerecht past, het personeel (professioneel, maar tegelijkertijd losjes en altijd in voor een leuk gesprek) vertelt het je met veel plezier (en vergeet de Gin-saffraan-tonic niet te bestellen). Bijzonder is ook de bijbehorende bloemist naast de entree waar je pannenkoekplanten, monstera’s en calathea’s voor jouw eigen urban jungle koopt. Dan is er ook nog nieuws: er wordt gewerkt aan een kleinschalig hotel boven het restaurant, waarin wij zonder het gezien te hebben heel veel van verwachten. Houd hun website daarom in de gaten!

Meer informatie | Le Jardin

Stempelpost 2: De Utrechtse Elfstedenkroegentocht

Utrecht telt meer dan driehonderdduizend inwoners waarvan ongeveer twintig procent student is. Deze laatste groep probeert tussen de tentamens door de hersenen te ontlasten in een van de 150 kroegen en dat is toch een partijtje gezellig. En omdat een oud gezegde luidt ‘when in Rome, do as the Romans do’ sluit je je aan bij de meute gezelschapszoekers die in de barre kou door de sfeervol verlichte straten van kroeg naar drankkelder trekt. Kortom: een kroegentochtje in naam van de wetenschap, onder het mom van cultuur en couleur locale.

Iconisch is Olivier aan de Achter Clarenburg, een Belgisch biercafé in een oude kerk (met naast een boel drankorgels ook een écht orgel) dat al jaren thuishoort in het lijstje beste cafés van Nederland. Van hetzelfde kaliber is het indrukwekkende Stadskasteel Oudaen, dat in de welfkelder jaarlijks 75.000 liter van haar eigen bieren brouwt, elk vernoemd naar een vroegere bewoner van het kasteel. Zit de vaart er lekker in, bestel dan ook wat pinten bij: Springhaver, Orloff, Lebowski, Flater en Ledig Erf.

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Stempelpost 3: Het Mary K Hotel

De Oudegracht is de hartslagader van Utrecht en doorsnijdt de binnenstad van zuid naar noord over een lengte van twee kilometer. Langs de kades vind je de hoge, historische huizen van oude kooplieden en stadskastelen, die tegenwoordig allemaal hun eigen functie hebben. In het pand op nummer 25 bijvoorbeeld ligt het Mary K Hotel, een luxe boetiekhotel van 9 comfortabele, door lokale kunstenaars vormgegeven hotelkamers. Wil je ‘s ochtends wakker worden met het zicht op de grachten en het leven op de welven, boek dan een kamer aan de straatkant, ben je meer op zoek naar het gevoel van een stedelijke oase, dan vind je aan de achterkant kamers met een dakterras of binnentuin, met uitzicht op de Jacobikerk, waarvan de klok volgens medewerker John trouwens niet gelijkloopt.

Maar wat geeft dat, wakker worden in het Mary K Hotel gaat sowieso in de slo-mo-stand, met een krantje en warm croissantje, verse jus, kopje koffie, streekproducten en op verzoek een zacht-of-hard-gekookt eitje. Haasten kan altijd nog, zullen we maar zeggen, maar vandaag even niet. Goed, redenen genoeg voor een speciale vermelding in Lonely Planet. En hier nieuws: binnenkort opent in de 14e-eeuwse werfkelder een tiende kamer, een 80 vierkante meter groot luxe-appartement.

Meer informatie | Mary K Hotel

Stempelpost 4: De nieuwste trots van Utrecht

De gebouwen van Hoog Catharijne tussen het station en de stad waren vroeger zo’n grauwe bedoening dat locals het gekscherend Hoog Chagrijnig noemden. Een metamorfose was onvermijdelijk. Beetje bij beetje verandert het winkelcomplex in iets waar de Utrechtenaren met recht trots op kunnen zijn. Aan de buitenkant is het Poortgebouw de belangrijkste eyecatcher, een in gekleurde mozaïekpatronen vormgegeven woon-en-winkeltoren (met op de bovenste verdieping een hotel), aan de binnenkant de lichte, ruime, luxueus ogende passages met modezaken als Men at Work, WE Fashion, Sasha en Manfield.

De meest bijzondere toevoeging wordt de waterpassage in de centrale hal genaamd Stadskamer, een glazen plaat boven een opnieuw afgegraven gedempte gracht, waardoorheen je in de toekomst dus plezierjachten en rondvaartboten kunt zien varen. Ook omarmt het winkelcentrum (als het af is de grootste mall van Nederland) steeds meer eettentjes. Kortom: ideaal voor een middagje wars-winter-weer-ontwijken.

Meer informatie | Hoog Catharijne

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram