Do Eat Sleep What to do Nederland Where to eat Nederland Where to sleep Nederland World

Elfsteden citytrip: alle romantische winter hotspots in Rotterdam op rij

(Foto: OPEN Rotterdam)

Wat, dit jaar wéér geen Elfstedentocht?! Geen zorgen wij bieden dit jaar een prachtig alternatief. Niet onder barre omstandigheden over ijs, maar in 11 weken tijd dwars door Nederland om 11 steden te ontdekken. Leuke to-do lijstjes voor winterse stedentripjes. Lekker simpel, zodat je zo kunt beginnen met het plannen van een leuke trip. Vorige week trapten we de serie af in een met sneeuw bedekt Leiden, nu doen we Rotterdam aan.

Bestemming 4: Rotterdam

Als wij om de een of andere gekke reden Amsterdam noodgedwongen moesten inruilen voor een andere stad in Nederland, dan wordt het sowieso Rotterdam. Sinds we daar een jaartje geleden een wild weekend hebben beleefd, zijn we een beetje op de ruige havenstad met haar hoge torens en on-Nederlandse skyline. Daarom twijfelden wij geen seconde om deze prachtstad toe te voegen aan het rijtje om te bezoeken tijdens onze alternatieve Elfstedentocht. Hoewel Rotterdam in vergelijking met het net bezochte Leiden misschien niet direct een romantisch wintergevoel oproept, hebben wij dat er toch ontzettend ervaren.

Stempelpost 1: ‘Regenboog’ schaatsbaan

Om er gelijk voor te zorgen dat je dat romantische en vooral winterse gevoel krijgt, zouden wij je aanraden om direct vanaf Rotterdam CS naar de ‘regenboog’ schaatsbaan te gaan. Die naam hebben wij zelf verzonnen, maar dat klinkt een stuk leuker dan ‘Schaatsbaan Rotterdam’. Daarnaast dekt onze verzonnen naam veel beter de lading, want zover wij weten – pin ons er niet op vast – is dit de eerste schaatsbaan ter wereld die zo uniek en tof verlicht is. Elke avond wanneer de schemering een beetje begint te vallen, zet de lichttechnicus van Schaatsbaan Rotterdam de Regenboog baan de lichtshow aan en vanaf dan gaat het echt los. Los met kleuren, los met mensen en vooral los met winterse gezelligheid. Je gaat in ons uiteindelijk alternatieve Elfstedentocht overzicht misschien nog wel een schaatsbaan tegenkomen, maar we kunnen nu al verklappen dat er geen één zo’n unieke ervaring biedt als deze.

Meer informatie | Schaatsbaan Rotterdam

Wit van buiten ❄️, zuurstokroze van binnen 🍭. Wij zijn vandaag gewoon geopend! Kom je ook?

Een bericht gedeeld door Schaatsbaan Rotterdam (@schaatsbaan_rotterdam) op

Stempelpost 2: De Jong met een korte pitstop

Ok je kunt vanaf de schaatsbaan best de bus of taxi nemen naar restaurant de Jong, maar nu we er toch zijn lopen wij liever. Het is een flinke tippel (bijna een uur), maar je kunt supermooi bijna geheel langs de Maas lopen tot je bij Club Vie zo hup, rechtsaf omhoog gaat het centrum in. Wij vinden dit soort stukken lopen in een nieuw te ontdekken stad altijd fijn, je leert de boel hierdoor snel kennen en het kost je ook nog eens geen fluit. Vooruit, we zijn onderweg wel even gestopt bij de bar van Aloha (aanrader!) voor een korte bierpauze, maar dan ook echt wel weer snel verder.

Kennen jullie in Amsterdam het straatje ‘Tussen de Bogen’, links van Centraal Station? Nou die hebben ze in Rotterdam ook, maar dan veel sjieker genaamd: de Hofbogen. Hier geen hippe start-ups of andere ongein, maar horeca. En wat voor horeca, want restaurant de Jong waar wij hebben gegeten is er eentje van de bovenste plank. De aparte ruimte geeft het direct een fijne ambiance, maar het is vooral het eten waar ze mee uitblinken. Veel groenten, veel bloemen en vooral een prachtige wijnselectie. Doe wild en ga voor het wijnarrangement, dan ga je fluitend terug naar je hotel. Dat kun je trouwens ook rollend doen, want na de tocht van de schaatsbaan naar de Jong, is alles centraal.

Meer informatie | Aloha | de Jong

(De Jong)

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Stempelpost 3: Mainport

Hoewel wij eerder een fijne Airbnb-lijst hebben samengesteld van fijne lofts in Roffa, kiezen we nu toch voor een hotel. Het is winter en dan kun je wel wat extra luxe gebruiken. Wat je verder ook kunt gebruiken, is een sauna dat met enorme ramen direct uitkijkt op de oude haven van de stad. Geen zorgen, het zijn eenrichtingsramen, dus je kunt gerust in alle posities liggen zweten zonder dat jij je druk hoeft te maken over pottenkijkers. Het hotel ligt waanzinnig centraal én het ligt dus precies aan de oude haven pal aan de Maas. Dat is ook waarom wij dit hotel zo tof vinden, want het uitzicht is fenomenaal. Als je in Rotterdam gaat overnachten, dan moet het eigenlijk wel aan het water zijn. Hoewel de overbekende Markthal dichterbij is, zouden wij die lekker links laten liggen en de tocht naar het veel interessantere Katendrecht wagen (20 minuutjes lopen). Daar vind je onder andere de Fenix Food Factory, dat een lekker ruig randje heeft en vooral in de winter beregezellig is. Het heeft vooral veel meer te bieden dan die eerdergenoemde gelikte hal.

Meer informatie | Mainport | Felix Food Factory

Stempelpost 4: International Film Festival Rotterdam

Even een wildcard, want we weten natuurlijk niet precies wanneer jullie naar Rotterdam gaan. Maar zeg je Roffa in de winter, dan moet je eigenlijk ook wel het International Film Festival Rotterdam (IFFR) bezoeken. Tussen 23 januari 2019 en 3 februari 2018 bruist de havenstad als een malle en stroomt het vol met bezoekers vanuit de hele wereld. Dat doet iets met een stad en haar inwoners, en dat moet je eigenlijk een keer meegemaakt hebben. Het programma is te uitgebreid om hier te vermelden, maar de fijne website geeft je een mooi overzicht wat er allemaal te beleven is. Onze tip: ga voor het ‘Proef het Festival-dag’ kaartje. Hierbij kun je voor een zacht prijsje twee topfilms checken én kun je tussendoor in het hart van het festival lunchen. Cultureel verantwoord moet natuurlijk wel gewoon lekker zijn.

Meer informatie | International Film Festival Rotterdam

(Foto: Jan de Groen / jandegroen.nl)

No Comments

    Leave a Reply