Do Eat Sleep What to do Nederland Where to eat Nederland Where to sleep Nederland

Elfsteden citytrip: alle warme plekjes in Groningen op rij

Groningen Alfa Romeo Stelvio

(Foto’s: Colourful Rebel)

We zijn alweer aanbeland bij de allerlaatste editie van onze Alternatieve Elfstedentocht. In 11 weken tijd hebben wij 11 verschillende Nederlandse steden bezocht, met iedere keer de leukste plekjes van de stad. Het is moeilijk kiezen wat nu precies de leukste trip is geweest, maar Groningen staat daar zeker tussen. Het is voor ons de eerste keer dat we de stad in het Hoge Noorden bezoeken en ook nog eens tijdens het meest koude weekend van het jaar. Zelfs het IJsselmeer was bevroren (zoals je kunt zien op de foto hierboven).

Bestemming 10: Groningen

Alleen al de reis naar Groningen met de auto (daarover later meer) voelt als een soort mini-vakantie. Vanaf Amsterdam is het ruim 2 uur rijden en wanneer je de afsluitdijk pakt die nu ook nog eens bevroren is, voelt het helemaal alsof je naar een ander land rijdt. Omdat Groningen zo afgelegen ligt, voelt het haast ook een beetje als een eilandje en dat bedoelen we alleen maar positief. Het tempo in de hele stad is heel relaxt en ook als je bijvoorbeeld kijkt naar de muziek die ervandaan komt, valt de ontspannenheid op. Een eilandje in het Noorden dus, eentje waar je snel verliefd op wordt. Wij snappen nu na een weekendje Groningen trouwens ook beter waarom hier ieder jaar een van de grootste muziek showcasefestivals (Eurosonic Noorderslag) van Europa wordt gehouden. De stad bruist van de creativiteit, maar dan bruisen op een hele relaxte manier.

Groningen binnenstad

Groningen binnenstad

Groningen binnenstad

Stempelpost 1: Spaak Koffie & Koers

Een serieuze koffiebar, dat tevens een werkplek en verzamelplek is voor wielrenners? Dit moeten wij met onze eigen ogen zien. Om deze plek te bereiken kun je trouwens prachtig langs de ‘gracht’ van Groningen lopen, die helemaal om de binnenstad heenloopt. Op een koude dag als dat wij er zijn vind je bijna niemand op straat en lijkt het heel eventjes alsof je terug in de tijd gaat

Groningen grachten

Groningen grachten

Groningen grachten

Groningen grachten

 

Artikel gaat hieronder verder

 

 

Eenmaal bijna bevroren bij de hipste koffiebar bij de stad, lijkt geen woord van de naam gelogen. Wielrenners kunnen – en doen dat ook – hun fiets naast de bar ophangen, of deze meenemen naar de kelder om daar te gaan sleutelen tegen een kleine vergoeding of het nuttigen van een drankje. Het geheel geeft een levendige vibe, vooral ook door die maffe pakjes en wielerschoenen die door de zaak klakken. In Amsterdam zou een zaak als deze bevolkt worden door hipsters op fixies, maar hier is het heerlijk low-key genieten. De koffie is fantastisch, maar wat de kaart écht goed maakt is de ‘tosti Spaak’. Huis gemarineerde kippendij, met cheddar, gegrilde paprika én het beste ingrediënt: sambal. Hiermee ben je die gure kou zo weer vergeten.

Meer informatie | Spaak Koffie & Koers

Spaak koffie & koers

Spaak koffie & koers

Spaak koffie & koers

Spaak koffie & koers

Stempelpost 2: De Pasta Fabriek / Wereldburgers

Bij de laatste editie van de Alternatieve Elfstedentocht houden we het een beetje low-budget qua eten. Niet omdat er verder geen haute cuisine in Groningen te vinden is, maar omdat we ook weleens zin hebben in een (wat) goedkope snelle hap. Het heeft echt niets te maken met het feit dat een van ons vergeten is te reserveren bij het restaurant waar we eigenlijk heen wilden en dat nu vol zit. Echt niet. Om dit goed te maken hebben wij nu niet één, maar twee restauranttips voor jullie. Die tevens kunnen dienen als een lunchtip.

Wereldburgers Groningen

We trappen af met de weergaloze hamburgers van Wereldburgers. Toegeven: dit is meteen ook onze lunchplek, want die tosti van Spaak aten we al voor 10:00. Je vindt dit fijne hamburgerrestaurant recht tegenover de ‘Der Aa-kerk’ in hartje centrum. Wij beschouwen onszelf inmiddels wel als echte – slowfood – hamburgerkenners en die van de Wereldburgers zijn perfect. Dat komt wellicht doordat ze werken met louter biologisch vlees en zoveel mogelijk met locale producten. Zo komen de broodjes gewoon van bakker Rob om de hoek en de wedges worden gemaakt van Groningse piepers. En dat proef je. Wij hebben een zwak voor lamsburgers en gaan daarom voor de Maghreb, maar een tip voor onze rundliefhebbers: je kunt elke hamburger voor 3,50 euro extra ‘Wagyu’ maken.

(Foto: Wereldburgers)

(Foto: Wereldburgers)

Onze reisgenoot (die echt niet vergeten was te reserveren) omschrijft de Pasta Fabriek als een kruising tussen Julia’s en Vapiano en da’s bedoeld als een groot compliment. Wij lopen binnen om een uurtje of 19:00 en moeten dan zeker nog 10 minuten in de rij staan. We vergeten even dat Groningen een echte studentenstad is en als er iets is waar studenten dol op zijn, dan is het een goede pasta van 8,5 euro. Pasta en pizza, dat serveren ze bij de Pasta Fabriek en de boel loopt als een gesmeerde machine. Je kunt bij de pasta of pizza balie aangeven wat je wil en vervolgens kun jij je versbereide maaltijd ophalen als de buzzer gaat. Het is heerlijk chaotisch, de muziek staat een tikkeltje te hard, maar het is er daardoor best wel gezellig. Hoewel de keuze in pasta best groot is, moet je niet te veel van de drankkaart verwachten. Wit, rood, bier en wat fris, maar da’s ook weleens fijn in een overvol horecalandschap vol keuzes.

Meer informatie | De Pasta Fabriek | Wereldburgers

Stempelpost 3: Slapen in de tijdscapsule van Kaj

Hoewel wij hier op het blog vaak toffe Airbnb’s lopen te pluggen in onder andere New York, Barcelona, Rotterdam, Oslo en ga zo maar door, bedachten we net op tijd dat we er nog geen één hebben gebruikt voor deze serie. Daar hebben we gelukkig een stokje voor weten te steken, tijdens ons verblijf in Groningen slapen we in de leukste van de stad. Dit kunnen wij concluderen na zeker drie uur scrollen op Airbnb en werkelijk elk appartement van de stad digitaal gezien te hebben. De eigenaar Kaj vertelt vol passie en in onvervalst Gronings over het prachtige appartement, waar hij in is opgegroeid en dat nog altijd binnen zijn familie is.

De tijd lijkt er stil te hebben gestaan, maar Kaj en zijn famillie hebben het toch een moderne update gegeven door her en der wat nieuwe meubels te plaatsen. Dit was eigenlijk niet nodig geweest, want ook zonder dat hadden wij het prachtig gevonden. De enorme ramen (wij hadden geluk met een winters zonnetje) geven een prachtig uitzicht op de gracht van Groningen, waar je binnen één tel naartoe loopt. De rest van de stad ligt letterlijk in je binnentuin en voor wie komt om te shoppen: voor de deur vind je het nieuwe gedeelte van Groningen met alle bekende winkels. Mocht je in de zomer komen dan kun je ook voor nop de fietsen van Kaj lenen, maar daar was het nu voor ons koukleumpjes te fris voor.

Meer informatie | Airbnb

Stempelpost 4: Romantische tentoonstellingen in het Groninger Museum

Eerlijk toegeven, die veel te goedkope wijntjes bij de Pasta Fabriek hebben ons een kleine kater bezorgd, daarom doen we het op zondag rustig aan. De stad komt sowieso enorm langzaam opgang, wat ook weer met die vele studenten te maken zal hebben:

Groningen fietsen studenten

Zeg je Groningen, dan zeg je eigenlijk Groninger Museum, ook wel bekend als de trots van het Noorden. We gaan er voor het gemak even vanuit dat jij Groningen met je verkering bezoekt en dan is dit museum helemaal een aanrader. Want krijg jij het ook niet warm van dramatische landschappen met woeste zeeën, imposante bergen, vulkaanuitbarstingen, stille maannachten en serene velden? Juist, bij ons is de lichaamstemperatuur in ieder geval 5 graden gestegen.

Meer informatie | Groninger Museum

Groninger Museum

 

1 Comment

Leave a Reply